Ν. Κυριακίδης: Αναγκαία η εξάλειψη διακρίσεων και μισαλλοδοξίας

Τα φώτα της σκηνής για το Cyprus Forum θα ανάψουν για τρίτη χρονιά και θα είναι η πρώτη φορά που θα διαρκέσει δύο μέρες με βασικό θέμα τη λέξη «Συμπερίληψη» (Inclusivity).

Πληθώρα ομιλητών θα αναλύσουν απόψεις, σκέψεις και βιώματα, με στόχο να εμπλουτίσουν τη δημόσια συζήτηση και να βελτιώσουν το κοινωνικό και όχι μόνο, επίπεδο της Κύπρου.

Ο Νικόλας Κυριακίδης, εκτελεστικός πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Cyprus Forum, μιλώντας στο InBusinessNews, αναλύει αυτή τη γενική θεματική και πώς μπορεί το Cyprus Forum να ενισχύσει την προσπάθεια και την ανάδειξη συζητήσεων γύρω από την ισότητα και τη διαφορετικότητα.

Όπως αναφέρει ο κ. Κυριακίδης, από τη σκηνή του Cyprus Forum «θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, τις έξυπνες πόλεις, την ηλεκτρική κινητικότητα, την πράσινη ενέργεια, το κυπριακό, την ευθανασία, τις ψευδείς ειδήσεις, την τεχνητή γονιμοποίηση, την προσέλκυση τεχνολογικών εταιρειών, την κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία και άλλα». Τα θέματα αυτά θα κληθούν να συζητήσουν πάνω από 170 ομιλητές πολλών ειδικοτήτων.

Μελλοντικό στόχο για το Cyprus Forum, αποτελεί πλέον η θεσμοθέτηση του Cyprus Quality of Life Index, σε μια προσπάθεια ποσοτικοποίησης του αντίκτυπου των διαφόρων δράσεων που υλοποιούνται.

Το Cyprus Forum διεξάγεται για τρίτη χρονιά, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2022, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Τρίτη χρονιά για το Cyprus Forum. Κάντε μας ένα σύντομο απολογισμό αυτής της πορείας και πείτε μας τους στόχους για φέτος;

Το Cyprus Forum, το οποίο διοργανώνουμε σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δημιουργήθηκε για να αποτελέσει την μεγαλύτερη ανεξάρτητη διοργάνωση χάραξης πολιτικής στην Κύπρο. Ξεκίνησε συμβολικά τον Οκτώβριο του 2020 με αφορμή τα 60 από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ετήσιο συνέδριο που επιδιώκει να γίνει μοχλός και καταλύτης για αλλαγές μέσω συζητήσεων που οδηγούν σε εισηγήσεις, δράσεις και αποτελέσματα.

Αποσκοπεί στο να συμβάλει στη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής πολιτικής στην Κύπρο, αλλά και να την ενώσει με τα διεθνή κέντρα παραγωγής πολιτικής που την επηρεάζουν (Βρυξέλλες, Λονδίνο, Ουάσιγκτον, Μέση Ανατολή).

Φέτος, το Cyprus Forum διεξάγεται για τρίτη χρονιά, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2022, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Είναι η πρώτη φορά που είναι διήμερο. Η γενική θεματική του 3ου Cyprus Forum είναι η λέξη “Inclusivity”.

Την πρώτη χρονιά ήταν “Policymaking Redefined” και πέρσι “Towards a sustainable horizon”. Θεωρούμε τη φετινή θεματική σημαντική, καθώς σχετίζεται με αρκετά επίκαιρα θέματα όπως η βιώσιμη οικονομία, το προσφυγικό, το κυπριακό και η παιδεία.

Τα ζητήματα που θα καλυφθούν φέτος περιστρέφονται γύρω από τη λέξη  «Συμπερίληψη». Σε ποια σημεία υστερεί η Κύπρος και πώς το Cyprus Forum έρχεται να γεφυρώσει αυτό το κενό;

Η γενική θεματική του 3ου Cyprus Forum είναι η λέξη «Inclusivity». Μία οικουμενική έννοια που έχει ως στόχο να αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, ή άλλου χαρακτηριστικού και που υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για παροχή ίσης πρόσβασης και ευκαιριών καθώς και την εξάλειψη κάθε διακρίσεων και μισαλλοδοξίας.

Η Κύπρος υστερεί σε θέματα διαφορετικότητας στο χώρο της παιδείας, της ισότητας των φύλων, των ΛΟΑΤΚΙ+, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αφομοίωσης των προσφύγων και άλλα. Μόνο μέσα από την προβολή και ανάδειξη συζητήσεων σε σχέση με τη διαφορετικότητα, μπορούμε να ελπίζουμε στην παραγωγή καλύτερων πολιτικών που να αφομοιώνουν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του καθενός και τις καθεμίας και που να έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

H ατζέντα και οι συμμετέχοντες 

Ποιες προσωπικότητες θα φιλοξενηθούν στη σκηνή και ποια ζητήματα θα κληθούν να καλύψουν;

Στο φετινό Cyprus Forum, πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία, θα αποτελέσουν τη βάση για τις συζητήσεις. Συγκεκριμένα, πέρα από το θέμα της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας, στα panels θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, τις έξυπνες πόλεις, την ηλεκτρική κινητικότητα, την πράσινη ενέργεια, το κυπριακό, την ευθανασία, τις ψευδείς ειδήσεις, την τεχνητή γονιμοποίηση, την προσέλκυση τεχνολογικών εταιρειών, την κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία και άλλα.

Μία καινοτομία που έχουμε εισάξει φέτος είναι η ανάθεση όλων των συζητήσεων σε οργανισμούς τους οποίους ονομάζουμε Συνεργάτες Γνώσης (knowledge partners). Αυτοί οι οργανισμοί, που είναι κυρίως ερευνητικά κέντρα ή δεξαμενές σκέψεις, μας βοηθούν στην επιλογή των θεμάτων και των ομιλητών με αποτέλεσμα όλες οι συζητήσεις να διεξάγονται σε επιστημονικό υπόβαθρο. Ενδεικτικά, κάποιοι από αυτούς είναι η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου, Το Γραφείο του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το ΚΙΟΣ, το CYENS, το PRIO, το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE, το ΕΛΙΑΜΕΠ και άλλα.

Το φετινό συνέδριο θα έχει μία αρκετά δυνατή ατζέντα με πάνω από 170 ομιλητές που περιλαμβάνουν ευρωπαίους επιτρόπους, ευρωβουλευτές, υπουργούς, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, εκπροσώπους των μίντια και ακτιβιστές με περίπου 40 ομιλητές από το εξωτερικό. Κάποια σημαντικά ονόματα είναι η Ευρωπαία Επίτροπος Dubravka Šuica, o πρώην Πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santos και ο κοινωνιολόγος ακαδημαϊκός του Yale Nicholas Christakis.

Σε ποιους απευθύνεται το Cyprus Forum;

Το Cyprus Forum απευθύνεται στον καθένα και στην καθεμία που επιθυμεί να συμμετέχει σε μία διεργασία παραγωγής πολιτικής που να επιτρέπει την ανταλλαγή απόψεων, την παράθεση τεκμηριωμένων επιχειρημάτων και την κατάθεση καινοτόμων, περιεκτικών αλλά και ρεαλιστικών εισηγήσεων, που να θέτουν τις βάσεις για την επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων.

Το Cyprus Forum απευθύνεται στο νέο που επιδιώκει την αλλαγή, στον επιχειρηματία που θέλει να έχει λόγο για τις αποφάσεις που λαμβάνονται, στον ακαδημαϊκό που προσβλέπει σε μια πιο τεκμηριωμένη παραγωγή πολιτικής, στον κάθε πολίτη που οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από τις όποιες ιδεοληψίες και προκαταλήψεις.

Ακόμη, το Cyprus Forum απευθύνεται στο σύνολο των Κυπρίων (και μη) και για αυτό τον λόγο, ένας από τους βασικούς στόχους της φετινής διοργάνωσης αποτελεί και η περεταίρω εμπλοκή και συμμετοχή Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, με συζητήσεις που θα αφορούν πρακτικά θέματα που απασχολούν και τις δύο κοινότητες.

Ο στόχος για το μέλλον

Ποια τα επόμενα σας πλάνα και στόχοι για το Cyprus Forum;

Στα δύο χρόνια παρουσίας του, το Cyprus Forum κατάφερε να καταστεί θεσμός στην κυπριακή δημόσια συζήτηση και να ενισχύσει τον επαναπροσδιορισμό της χάραξης πολιτικών στην Κύπρο. Απώτερος μας στόχος είναι η περεταίρω βελτίωση και προώθηση βιώσιμων και κοινωνικά υπεύθυνων πολιτών στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η σύνδεση της Κύπρου με κέντρα παραγωγής πολιτικής διεθνώς. 

Επιπρόσθετα, μαζί με τους συνεργάτες μας Center for Social Innovation, δουλέψαμε πάνω σε ένα project το οποίο ονομάζουμε Cyprus Quality of Life Index, που παρουσιάστηκε σε ένα από τα side events του φετινού Cyprus Forum και σκοπός του οποίου είναι να μετρά κάθε χρόνο αν παρατηρείται πρόοδος στα σημαντικότερα θέματα που συζητούνται στο Cyprus Forum. Στόχος μας είναι η θεσμοθέτηση του Cyprus Quality of Life Index, σε μια προσπάθεια ποσοτικοποίησης του αντίκτυπου των διαφόρων δράσεων που υλοποιούμε.

Λεπτομέρειες για το φετινό Cyprus Forum μπορείτε να βρείτε στο http://2022.cyprusforum.cy/.  

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά