Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business: The ESG issue

InBusinessNews  02/07/2022 06:40
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business: The ESG issue

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business: The ESG issue

InBusinessNews  02/07/2022 06:40

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν ήταν η εταιρική κοινωνική ευθύνη, που επικεντρωνόταν στην έγνοια για το περιβάλλον και την κοινωνία. Στην πορεία, προχωρήσαμε ένα βήμα παρακάτω. Στο στρατηγικό όραμα και τις δυνατότητες μιας εταιρείας να επιτυγχάνει και να διατηρεί ισχυρές επιδόσεις στα θέματα ESG (environmental, social, governance).

Με το θέμα του ESG καταπιάνεται στο τεύχος Ιουλίου το περιοδικό IN Business. Ένα θέμα που αντιμετωπίζουν όλες οι εταιρείες πλέον και καλούνται να συμπορευτούν, εντάσσοντάς το στη φιλοσοφία και στην στρατηγική τους.

Τα τελευταία χρόνια, ο πράσινος μετασχηματισμός γενικότερα, που συμπεριλαμβάνεται στους βασικούς πυλώνες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου συμμετέχει και η Κύπρος, αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις εταιρείες να αρχίζουν να προσαρμόζονται αναλόγως. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις επιχειρήσεις, που έχουν στρατηγική που σέβεται και αξιοποιεί τα ESG. Το ενδιαφέρον τους αφορά στο περιβάλλον, την κοινωνία, την εταιρική διακυβέρνηση, σε οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετίζονται με το ανθρακικό αποτύπωμα και τις πολιτικές εργασίας.  

Σήμερα, βρισκόμαστε ενώπιον μιας καθοριστικής στροφής, καθώς ολοένα και πιο πολύ τα ESG καθορίζουν μια εταιρεία και ασφαλώς το επενδυτικό της προφίλ. Αν δεν συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα, είναι σίγουρο ότι θα μείνει πίσω. Είναι γεγονός εξάλλου, ότι πολλοί επενδυτές αποφεύγουν να επενδύσουν σε εταιρείες µε κακές επιδόσεις ESG, αφού αυτό συνεπάγεται αδύναμα οικονομικά αποτελέσματα.

Η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα των φύλων στον χώρο εργασίας, ο αριθμός των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, η καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, τα μεταναστευτικά κύματα, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και άλλα πολλά θα είναι θέματα, που θα κληθούν οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν στο νέο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό αναφύονται καίρια ερωτήματα, τα οποία τίθενται, απαντώνται και αναλύονται στο πολυσέλιδο αφιέρωμα του περιοδικού IN Business.

Είναι έτοιμες οι κυπριακές εταιρείες να οδηγηθούν προς την κατεύθυνση των ESG; Είναι σε θέση να αποτρέψουν φαινόμενα greenwashing, τύπου καταχρηστικές πρακτικές μάρκετινγκ μέσω των οποίων μεγεθύνονται ή παραποιούνται τα βιώσιμα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος, μιας υπηρεσίας ή μιας στρατηγικής; Είναι ενημερωμένος ο επιχειρηματικός κόσμος για τις απαιτήσεις αλλά και για τα ωφελήματα από την υιοθέτηση μιας βιώσιμης στρατηγικής; Πώς και πόσο βοηθά η κυβέρνηση στην προσπάθεια που γίνεται; Με ποια κίνητρα και πολιτικές σκοπεύει να την ενισχύσει;     

Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν είναι αρκούντως ικανοποιητική η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην πορεία του κράτους αλλά και των επιχειρήσεων του τόπου μας προς την επίτευξη των βιώσιμων στόχων, που στην πλειονότητά τους τίθενται και από την ΕΕ. Έγινε, όμως, η αρχή που είτε είναι είτε δεν είναι το ήμισυ του παντός, σίγουρα αποτελεί μια καλή βάση, πάνω στην οποία ο επιχειρηματικός κόσμος έχει τις δυνατότητες να κτίσει ένα οικοδόμημα ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, ισχυροποιώντας το προφίλ και τη θέση του στο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σ’ αυτό συμφωνούν σημαίνοντες γνώστες και διαμορφωτές της αγοράς, όπως καταδεικνύεται στις συνεντεύξεις και την αρθρογραφία τους.

Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, πρόεδρος ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, πρόεδρος ΟΕΒ, Αντώνιος Αντωνίου, πρόεδρος CSR Cyprus, Έλλη Ιωαννίδου, πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Γιώργος Θεοχαρίδης, πρόεδρος του CFA Society Cyprus, Ελένη Κωνσταντίνου και Μαρία Παναγιώτου, γραμματέας του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου (CIFA), ξεδιπλώνουν στις σελίδες του νέου τεύχους του περιοδικού IN Business, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 3 Ιουλίου, τις αλλαγές που έχουν επιτευχθεί στον τομέα του ESG και την αισιοδοξία τους για το μέλλον.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας