Ρομποτική Χειρουργική στη γυναικολογία

Sponsored Content  01/07/2022 14:13
Ρομποτική Χειρουργική στη γυναικολογία

Ρομποτική Χειρουργική στη γυναικολογία

Sponsored Content  01/07/2022 14:13

Ο πλέον σύγχρονος και ασφαλής τρόπος για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων είναι η ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική χειρουργική, γνωστή ευρύτερα ως ρομποτική χειρουργική. Η ρομποτική χειρουργική έρχεται να αλλάξει σημαντικά το τοπίο στις χειρουργικές επεμβάσεις υπερβαίνοντας τους περιορισμούς της παραδοσιακής λαπαροσκοπικής τεχνικής.

Είναι εντυπωσιακό το στοιχείο που αναφέρει πως κάθε 30 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται μια Da Vinci ρομποτική επέμβαση σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για το πρώτο ρομποτικό σύστημα το οποίο εφαρμόστηκε σε τόσο μαζική κλίμακα και είναι αυτό στο οποίο έχουν εκπαιδευτεί οι περισσότεροι χειρουργοί σε όλο τον πλανήτη.

Λαπαροσκοπική χειρουργική με ρομποτικό σύστημα Da Vinci

Η χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci® Xi συμβάλλει καθοριστικά στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Ο σχεδιασμός του ενισχύει τις δυνατότητες του χειρουργού καθώς του εξασφαλίζει τρισδιάστατη οπτική, σταθερότητα εικόνας και μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου παρέχοντας του έτσι τη δυνατότητα εξαιρετικά λεπτών χειρουργικών χειρισμών. Ο χειρουργός ελέγχει μικροσκοπικά εργαλεία με εντυπωσιακή ακρίβεια και ευελιξία και με αυτό τον τρόπο, χωρίς μεγάλες χειρουργικές τομές, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ακόμη και σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις με τη χρήση τριών έως πέντε μικρών τομών (10 χιλιοστά) στην κοιλιά. Αποφεύγοντας μεγάλες τομές ελαχιστοποιούμε τον πόνο, την παραμονή στο νοσοκομείο και την περίοδο ανάρρωσης. 

4259129196142820 image

Για τις περισσότερες γυναίκες η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία προσφέρει πολυάριθμα οφέλη σε σχέση με τις ανοιχτές επεμβάσεις  όπως:

 • Λιγότερο πόνο
 • Ασφαλέστερα χειρουργεία με μικρότερη απώλεια αίματος
 • Χαμηλότερη πιθανότητα λοίμωξης και μετεγχειρητικών επιπλοκών
 • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (συνήθως μία διανυκτέρευση)
 • Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία
 • Άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα

Η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία προσφέρει επίσης οφέλη και λύσεις σε πεδία όπως:

Ασθενείς με αυξημένο σωματικό βάρος : η ρομποτική χειρουργική κάνει τεχνικά εφικτή την πραγματοποίηση σύνθετων επεμβάσεων χωρίς μεγάλες τομές σε γυναίκες με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος.

Υπογονιμότητα: η ακρίβεια των χειρουργικών κινήσεων στη ρομποτική χειρουργική επιτρέπει επεμβάσεις κοντά σε σημαντικές δομές όπως το ενδομήτριο, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες χωρίς να απειλείται η ακεραιότητα τους. Παράλληλα, η συρραφή και η αποκατάσταση των δομών γίνεται με καλύτερη ανατομική σχέση, γεγονός που συμβάλλει στη διόρθωση προβλημάτων υπογονιμότητας.

Ογκολογία: η σταθερότητα κινήσεων που προσφέρει η εργονομία των εργαλείων της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής διασφαλίζει την ασφάλεια του ογκολογικού αποτελέσματος. Με τη ρομποτική χειρουργική μπορούν να πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικολογικών επεμβάσεων.

Πιο συγκεκριμένα κοινές γυναικολογικές παθήσεις περιλαμβάνουν:

 • Δυσλειτουργικές αιμορραγίες της μήτρας
 • Ινομυώματα
 • Καρκίνος ενδομητρίου / καρκίνος μήτρας
 • Ενδομητρίωση
 • Πρόπτωση πυελικών οργάνων

Αντιμετώπιση γυναικολογικού καρκίνου

Ειδικότερα στο κομμάτι του γυναικολογικού καρκίνου, η χρήση της ρομποτικής χειρουργικής έχει αλλάξει ριζικά την χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου και ειδικότερα του καρκίνου ενδομητρίου και του καρκίνου τραχήλου.

Οι επεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν στην πλειονότητα των περιπτώσεων ολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων και εκτεταμένη πυελική λεμφαδενεκτομή (αφαίρεση λεμφαδένων από την πύελο) ή αφαίρεση φρουρού λεμφαδένα. Μπορούμε με ακρίβεια να βρούμε εκείνο το λεμφαδένα με την μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει μεταστατική νόσο και να αποφύγουμε μεγάλες λεμφαδενεκτομές και τις επιπλοκές τους.

Το βελτιωμένο και παράλληλα ασφαλές ογκολογικό αποτέλεσμα είναι αυτό που καθιστά την ρομποτική χειρουργική παγκοσμίως ως την επέμβαση επιλογής για τον γυναικολογικό καρκίνο ενδομητρίου και τραχήλου. Διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν, όπου είναι δυνατόν στον γυναικολογικό καρκίνο ενδομητρίου, να ακολουθείται η ελάχιστα επεμβατική οδός αντιμετώπισης επιβεβαιώνοντας την υπεροχή και την ασφάλεια της τεχνικής αυτής.

Με τη ρομποτική χειρουργική μπορούν να πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειονότητα των γυναικολογικών επεμβάσεων.

Επεμβάσεις βελτίωσης γονιμότητας

Η ρομποτική χειρουργική μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ακρίβεια στους χειρισμούς στοιχεία παθολογίας των γεννητικών οργάνων. Η πιστή αποκατάσταση χειρουργικών δομών αυξάνει την γονιμότητα, ενώ προκαλούνται και πολύ λιγότερες συμφύσεις. Με αυτόν τον τρόπο η ρομποτική χειρουργική αποτελεί τον ιδανικό τρόπο αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης αλλά και επεμβάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της γονιμότητας υπογόνιμων ζευγαριών όπως η αφαίρεση ινομυωμάτων και κυστεων ωοθήκης.

Ο Ιατρός

Ο Δρ. Νικόλαος Πλεύρης, έχει αναγνωριστεί ως Πιστοποιημένος Χειρουργός και Εκπαιδευτής για γυναικολογικές επεμβάσεις στο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα της εταιρείας «Da Vinci». Συμμετέχει ενεργά στην Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Προγράμματων στην γυναικολογία, σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

4259129333422820 image

Πρώτη Γυναικολογική ρομποτική επέμβαση στην Ουγγαρία, στο Εθνικό Ινστιτούτο Ογκολογίας

Υπό την εποπτεία του Δρ. Πλεύρη πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ρομποτικές επεμβάσεις γυναικολογικού καρκίνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Ογκολογίας. Σε όλες τις επεμβάσεις έγινε χρήση της τεχνικής του φρουρού λεμφαδένα για αναγνώριση μεταστατικής νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και η πρώτη ρομποτικά υποβοηθούμενη υστερεκτομή στην Ουγγαρία μαζί με τους πολύ έμπειρους γυναικολόγους

O Δρ. Νικόλαος Πλεύρης, χειρουργεί με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci® Xi σύντομα και στην Κύπρο, στο Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο το οποίο ανήκει πλέον στην μεγάλη οικογένεια του Hellenic Health Care Group, του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

4259129470546820 image

Δρ. Νικόλαος Πλεύρης

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Διευθυντής Α΄ Γυναικολογικής Κλινικής Metropolitan General

info@plevris.gr

www.mygynaikologos.gr, www.talosintuitivecare.com

www.metropolitan-general.gr

4259129573038820 image

Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο

Λεωφόρος Λευκοθέου 20

2054 Στρόβολος, Λευκωσία

www.apollonion.com  

4259129740426820 image

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας