Αγορά μεταχειρισμένων: Ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο;

Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις που συντελούνται στο κομμάτι της τεχνολογικής αναβάθμισης των αυτοκίνητων είναι συνεχείς. Αδιαμφισβήτητα, οδεύουμε με ταχείς ρυθμούς σε μια νέα εποχή για το αυτοκίνητο. Όλα δείχνουν ότι στο μέλλον θα επικρατήσουν τα ηλεκτρικά οχήματα καθώς επίσης και οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας έναντι των ορυκτών καυσίμων. Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα έχει ψηφιστεί και αποφασιστεί η απαγόρευση πώλησης νέων οχημάτων που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα και όλα δείχνουν ότι από το 2035, όπου και θα τεθεί σε ισχύ το νομοψήφισμα, η Ευρώπη και κατά συνέπεια η Κυπριακή Δημοκρατία, θα οφείλει να έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων. 

Αναγνωρίζοντας τη νέα πράσινη τάση που επιτάσσουν οι καιροί, συνεπεία και της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης του περιβάλλοντος, αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν λανσάρει νέους τύπους -φιλικών προς το περιβάλλον- οχημάτων. Μέχρι στιγμής, στην αγορά κυκλοφορούν υβριδικά αλλά και αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.   

Ποιές είναι όμως οι διάφορες τους και πώς ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στους δυο αυτούς τύπους αυτοκινήτων;

Υβριδικά οχήματα

Χαρακτηριστικό των υβριδικών οχημάτων είναι ότι περιλαμβάνουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οποίος μπορεί να λειτουργεί είτε με βενζίνη είτε με πετρέλαιο. Παράλληλα, διαθέτουν ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος συνδυάζεται συνήθως με μια μικρή μπαταριά υψηλής τάσης.

Στα συγκεκριμένα οχήματα, ο ηλεκτροκινητήρας δεν βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία. Αντίθετα, λειτουργεί είτε υποβοηθητικά προς τον κινητήρα εσωτερικής καύσης είτε αυτόνομα σε χαμηλές ταχύτητες, για μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων εντός της πόλης.

Αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα

Στον αντίποδα, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας μια μεγάλη μπαταριά υψηλής τάσης. Στις πλείστες των περιπτώσεων, διαθέτουν έναν ή δυο ηλεκτροκινητήρες. Τα οχήματα αυτού του είδους διαθέτουν αυτονομία από 150 χιλιόμετρα -αφορά τα μοντέλα που προορίζονται για χρήση περισσότερο στην πόλη- μέχρι και 500 χιλιόμετρα. Βεβαίως, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μεγαλύτερη αυτονομία έχουν πολύ υψηλότερο κόστος αγοράς.

Μεταχειρισμένα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Είναι γεγονός ότι η αγορά ενός καινούργιου υβριδικού ή ηλεκτρικού οχήματος δεν είναι για όλους εφικτή, καθώς πωλούνται σε αρκετά υψηλές τιμές σε σύγκριση με τα συνηθισμένα συμβατικά αυτοκίνητα. Βεβαίως, υπάρχει πάντα η επιλογή ενός μεταχειρισμένου αυτοκίνητου. Και ακριβώς επειδή το τελευταίο διάστημα οι τιμές των συμβατικών καυσίμων έχουν εκτοξευθεί, αρκετός κόσμος στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του προς αυτά τα είδη οχημάτων, αναζητώντας επιλογές από την αγορά μεταχειρισμένων.

Τι πρέπει να προσέξετε στον έλεγχο

Στη περίπτωση αγοράς ενός μεταχειρισμένου υβριδικού οχήματος, οι έλεγχοι που διενεργούνται δεν διαφέρουν και πολύ από τους ελέγχους ενός αυτοκινήτου εσωτερικής καύσης. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή καθώς το υβριδικό όχημα χρησιμοποιεί μεν κινητήρα, αλλά παράλληλα διαθέτει μπαταριά και καλώδια υψηλής τάσης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία σε κάποιον που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να προβεί στο σωστό έλεγχο ενός τέτοιου αυτοκινήτου.

Κατά την αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος, ο έλεγχος επικεντρώνεται περισσότερο στην κατάσταση της μπαταρίας και στο ηλεκτρικό μοτέρ. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται πάντα με τα κατάλληλα εργαλεία και τον απαραίτητο εξοπλισμό από εξειδικευμένο τεχνίτη ηλεκτρικών οχημάτων. Τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν λιγότερα κινούμενα μέρη, συνεπώς υπάρχουν και λιγότερες πιθανότητες για βλάβες έναντι των παραδοσιακών αυτοκίνητων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Bazaraki Car Check

Η νέα υπηρεσία Bazaraki Car Check, η οποία λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στην κυπριακή αγορά και έχει μέχρι σήμερα διενεργήσει μεγάλο αριθμό ελέγχων σε αυτοκίνητα, μπορεί να δώσει την λύση κατά τον έλεγχο ενός μεταχειρισμένου οχήματος, είτε υβριδικού είτε ηλεκτρικού.

Η υπηρεσία φροντίζει να εκπαιδεύει και να εξελίσσει τις γνώσεις των τεχνικών της, ώστε να μπορούν να ελέγξουν οποιοδήποτε αυτοκίνητο, είτε συμβατικό είτε υβριδικό ή ηλεκτρικό. Το Bazaraki Car Check διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για ένα εμπεριστατωμένο έλεγχο για όλους τους τύπους και όλα τα μοντέλα αυτοκινήτων που είναι διαθέσιμα στην Κυπριακή αγορά.

Η υπηρεσία διενεργεί ενδελεχή έλεγχο σε οποιασδήποτε κατηγορίας όχημα αναλάβει, εξετάζοντας πέραν των 200 σημείων του αυτοκινήτου, με εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας. Ειδικά στα ηλεκτρικά/υβριδικά οχήματα, το Bazaraki Car Check μετρά την κατάσταση της μπαταρίας και τους κύκλους φόρτισης και αποφόρτισής της, όπως επίσης και την κατάσταση του ηλεκτρικού μοτέρ από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Με το τέλος της διαδικασίας, ο πελάτης λαμβάνει μια λεπτομερή αναφορά ελέγχου, στην οποία αναλύονται οι λειτουργίες και η κατάσταση όλων των μερών του οχήματος.

Η αναφορά ελέγχου περιλαμβάνει επίσης 50 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, αναλυτικές μετρήσεις ελαστικών και φρένων, διαγνωστικό έλεγχο όλων των εγκεφάλων του αυτοκίνητου, έλεγχο στις πιέσεις των ελαστικών, μέτρηση της βαφής του αυτοκίνητου, έλεγχο σε όλα τα ηλεκτρολογικά μέρη, τόσο εσωτερικά τόσο και εξωτερικά. Η αναφορά αποστέλλεται στον πελάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ταυτόχρονα, γίνεται προφορική αναφορά των ευρημάτων και της κατάστασης του οχήματος μέσω τηλεφωνικής κλήσης από τους τεχνικούς της υπηρεσίας.

Όλοι έλεγχοι γίνονται επιτόπου σε όλη την Κύπρο, με το πρωτότυπο βανάκι της υπηρεσίας, το οποίο έχει φτιαχτεί εξ ολοκλήρου για να διενεργεί ενδελεχείς αναλυτικούς ελέγχους.

Για να μάθεις περισσότερα μπες τώρα στο https://carcheck.bazaraki.com/ και Checkαρε το!

Δειτε Επισης

Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις