Μ. Παπαγεωργίου: Στόχος η υποβολή πέραν των 2.000 φορολογικών δηλώσεων

Ο κάθε μισθωτός φορολογούμενος στην Κύπρο έχει πλέον στη διάθεσή του έναν προσωπικό «διαδικτυακό» φορολογικό σύμβουλο που φέρει το όνομα TaxApp και που μας καθοδηγεί καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολή φορολογικής δήλωσης. Η ομάδα της πλατφόρμας TaxApp που λειτουργεί κατόπιν έγκρισης από τον ΣΕΛΚ (Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου), στελεχώνεται κυρίως από φορολογικούς συμβούλους, δικηγόρους και προγραμματιστές, οι οποίοι έχουν μετατρέψει μια ομολογουμένως αγχωτική υποχρέωση, σε μια εύκολη, και παράλληλα εκπαιδευτική διαδικασία μερικών μόλις λεπτών.

Σήμερα, μέσω της πλατφόρμας έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 500 φορολογικές δηλώσεις, και έχουν εγγραφεί περίπου 2.500 χρήστες. Για το καινοτόμο διαδικτυακό φορολογικό εργαλείο, τις διαδικασίες που ακολουθούνται και όχι μόνο, μίλησε αναλυτικά στο InBusinessNews ο Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του TaxApp, Μάριος Παπαγεωργίου.

Πώς προέκυψε η ιδέα δημιουργίας της καινοτόμας πλατφόρμας TaxApp;

Το TaxApp είναι ένα όντως καινοτόμο διαδικτυακό ‘φορολογικό εργαλείο’, το οποίο βοηθά το χρήστη στη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής του δήλωσης. Μέσω του TaxApp ο χρήστης μπορεί με ευκολία να ετοιμάσει τη δήλωση του, ακολουθώντας απλές οδηγίες σε μορφή σύντομων ερωτημάτων. Παράλληλα, προσφέρει ‘ασφάλεια’ στο χρήστη, καθώς η δήλωση ελέγχεται από επαγγελματίες φορολογικούς συμβούλους προτού αυτή υποβληθεί, διασφαλίζοντας έτσι την ορθότητά της. Η ιδέα υπήρχε ως σκέψη εδώ και καιρό. Η υλοποίηση της προέκυψε κατά την διάρκεια του lockdown λόγο της πανδημίας, όπου υπήρχε αρκετός χρόνος για αφοσίωση σε ένα τέτοιου είδους εγχείρημα. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ‘κενό’ στην αγορά όσον αφορά την ετοιμασία της φορολογικής δήλωσης. Σκοπός ήταν να συμπληρώσουμε αυτό το κενό, μετατρέποντας μια ομολογουμένως αγχωτική υποχρέωση σε μια εύκολη, και παράλληλα εκπαιδευτική διαδικασία μερικών μόλις λεπτών. Θεωρώ ότι το πετύχαμε. Η ανταπόκριση του κοινού σε ουσιαστικά μόλις ένα χρόνο λειτουργίας ήταν αρκετά ενθαρρυντική. Έχουμε ήδη υποβάλει περισσότερες από 500 φορολογικές δηλώσεις, και αποκτήσαμε περίπου 2.500 εγγεγραμμένους χρήστες. Φέτος στόχος μας είναι η υποβολή πέραν των 2.000 φορολογικών δηλώσεων.

Πως ακριβώς λειτουργεί το TaxApp;

Το TaxApp λειτουργεί σαν ένα εύκολο ερωτηματολόγιο. Κάνουμε απλές ερωτήσεις σχετικά με τη φορολογική κατάσταση του χρήστη, για παράδειγμα αν έχει δουλειά, αν είναι συνταξιούχος, αν έχει δωρίσει χρήματα, αν υπάρχει ασφάλεια ζωής, αν πληρώθηκαν φόροι στο εξωτερικό κλπ. ενώ παράλληλα συμπληρώνουμε τη φορολογική δήλωση καθώς και τους υπολογισμούς φόρου στο 'παρασκήνιο'. Οι απαντήσεις τoυ χρήστη μας καθοδηγούν στο τι να αναζητήσουμε και τι να ρωτήσουμε στη συνέχεια. Εάν ο χρήστης δεν είναι σίγουρος για το πώς να απαντήσει μια ερώτηση, η ομάδα μας είναι έτοιμη να βοηθήσει. Ως αποτέλεσμα, ο χρήστης καθοδηγείτε καθώς απαντά τις ανάλογες ερωτήσεις και λαμβάνει τη βοήθεια που χρειάζεται. Στο τέλος, υποβάλουμε τη φορολογική δήλωση εκ μέρους του χρήστη στο TAXISnet, όπως κάνει κάθε άλλος λογιστής.

Η ομάδα του TaxApp αποτελείται από επαγγελματίες του χώρου. Μιλήστε μας για αυτή την ομάδα καθώς και για εσάς προσωπικά ως συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του TaxApp.

Όντως, η ομάδα στελεχώνεται κυρίως από φορολογικούς συμβούλους, δικηγόρους, και προγραμματιστές. Πέραν της υπόλοιπης ομάδας, προσωπικά κατέχω εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα της Φορολογίας. Ξεκίνησα την καριέρα μου στο φορολογικό τμήμα της PwC, μετέπειτα εντάχθηκα στην EY ως Διευθυντής Φορολογίας, και στη συνέχεια ανέλαβα ρόλο ως Ανώτερος Διευθυντής Φορολογίας σε πολυεθνική επενδυτική τράπεζα. Επίσης είμαι μέλος του ‘Institute of Chartered Accountants in England and Wales’ (ACA) και κάτοχος πτυχίου Οικονομικών.

Υπάρχουν οποιοιδήποτε «περιορισμοί» όσον αφορά το ποιοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει το TaxApp; 

Μέσω του TaxApp την προετοιμασία και υποβολή της φορολογικής δήλωσης για ‘μισθωτούς (και συνταξιούχους). Εκτός TaxApp, αναλαμβάνουμε φορολογικές δηλώσεις και για ‘αυτοεργοδοτουμένους’. Το TaxApp απευθύνετε σε όλους, ανεξαρτήτως γνώσης φορολογικών θεμάτων, τύπο εισοδημάτων ή και εμπειρίας σε θέματα υπολογιστών. Σκοπός είναι να μπορεί να υποβάλει τη δήλωση του μέσω της εφαρμογής μας ο καθένας από εμάς!

Πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά δεδομένα και στοιχεία όσων αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες σας;

Η πλατφόρμα έχει εξασφαλίσει έγκριση λειτουργίας από τον ΣΕΛΚ (Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου), το μόνο αναγνωρισμένο σώμα λογιστών στην Κύπρο, και είναι συμβατή με τον κανονισμό GDPR. Η ομάδα του TaxApp είναι επίσης σε συνεχή επικοινωνία με το Τμήμα Φορολογίας, το οποίο και ευχαριστούμε για την υποστήριξη. Επιπλέον, το TaxApp διασφαλίζει ότι τα δεδομένα των χρηστών του παραμένουν ασφαλή, αφού η τελευταίας τεχνολογίας δικλίδες και πρακτικές που στηρίζουν την πλατφόρμα εξασφαλίζουν το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων του χρήστη.

Ποιο είναι το κόστος για όσους επιλέξουν να απευθυνθούν κοντά σας για τη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης;

Σε περίπτωση που ο χρήστης επιλέξει να ετοιμάσει και να υποβάλει τη δήλωση ο ίδιος (μέσω του TaxApp) το τελικό κόστος ανέρχεται στα €19,50 (+ΦΠΑ). Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Χρειάζεται να προϋπάρχει: 1. αριθμός φορολογικής ταυτότητας, 2. εγγραφή στο TAXISnet, και 3. εγγραφή στο TaxApp. Σε περίπτωση που ο χρήστης αποφασίσει να αναλάβουμε εξολοκλήρου την όλη διαδικασία, χωρίς ο ίδιος να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή, το κόστος ανέρχεται στα €79,50 (+ΦΠΑ). Αρκεί μόνο να μας αποστείλει όλα τα φορολογικά έντυπα που τον αφορούν.

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος σε ό,τι αφορά το TaxApp και τα οφέλη που προκύπτουν για τους χρήστες της υπηρεσίας;  

Μέσω του TaxApp οι χρήστες της πλατφόρμας έχουν έναν προσωπικό ‘διαδικτυακό’ φορολογικό σύμβουλο στη διάθεσή τους, ο οποίος ελέγχει τη δήλωση τους προτού αυτή υποβληθεί. Οι χρήστες λαμβάνουν βοήθεια και καθοδήγηση σε κάθε βήμα της διαδικασίας, ενώ αρκετά από τα στοιχεία του χρήστη υποβάλλονται μόνο μια φορά, διευκολύνοντας έτσι την υποβολή της επόμενης φορολογικής χρονιάς. Πλέον, ο κάθε χρήστης μπορεί από μόνος του να ετοιμάσει τη δήλωσή του εύκολα και απλά, αποφεύγοντας λάθη ή και την επιβολή προστίμου (€100) για μη έγκαιρη υποβολή.

Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης για το έτος 2021;

Υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης για το έτος 2021 έχουν τα άτομα των οποίων το μικτό (δηλαδή πριν από τον φόρο) ολικό εισόδημα για το φορολογικό έτος υπερβαίνει τα €19,500. Η σχετικά πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία θα καθιστά υποχρεωτική την υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους τους πολίτες (εξαιρουμένων συγκεκριμένων ομάδων) πρακτικά δεν είναι ακόμα σε ισχύ (λόγο διατάγματος από το αρμόδιο Υπουργείο). Πολύ πιθανόν η αλλαγή στη νομοθεσία να τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο χρόνο, δηλαδή για τη δήλωση που θα αφορά το έτος 2022. Αναμένουμε εξελίξεις από το Τμήμα Φορολογίας.

 

 

Δειτε Επισης

Πρόσβαση στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται ζητά η Επιτροπή Θεσμών
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
Altius Insurance: Στηρίζει τη σύνοδο του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου νοσηλευτικής και μαιευτικής
Πλοήγηση στη νέα κανονικότητα: Το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών για ιδιώτες
RSM: Παγκόσμια στρατηγική 2030–RSM Cyprus: Ανάπτυξη, καινοτομία & επιτυχία πελατών(vid)
H ORB φέρνει ένα 3D Jeep® Wrangler από τις χιονισμένες πλαγιές, κατευθείαν στο κέντρο της Λευκωσίας (vid)
Στη δύναμη της ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Οργανισμών Δημοσίων Επιβατικών Μεταφορών
Η Golden Gallery by Kapatays παρουσιάζει για 15η χρονιά το Art Deal by Kapatays
Έμφυλος προϋπολογισμός, ένα νέο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης
Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks