Σε νέα εποχή το τουριστικό μοντέλο της Κύπρου

Για το μεγάλο στοίχημα να επανέλθει το τουριστικό ρεύμα στα προ πανδημίας επίπεδα και για το τουριστικό μοντέλο της χώρας, μίλησε ο  Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος κατά τη διάρκεια του 12ου Nicosia Economic Congress.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή του επίτιμου προέδρου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου Άκη Κελεπέσιη, του προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ) Χάρη Λοϊζίδη και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Thanos Hotels & Resorts Θάνου Μιχαηλίδη, οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς ανέπτυξαν τους δικές τους θέσεις, απόψεις, αλλά και προβληματισμούς. Το πάνελ συντόνισε Χρίστος Β. Βασιλείου, Διευθύνων Σύμβουλος, KPMG Limited.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββα Περδίος παρουσίασε τις νέες τάσεις εν μέσω πανδημίας, μεταξύ των οποίων, η ευαισθησία για το περιβάλλον και ο αργός τουρισμός. «Ο τουρίστας θέλει να ξέρει ποιες περιπέτειες υπάρχουν για να εξερευνήσει και επιλέγει χώρες με φυσικό πλούτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ολιστική προσέγγιση υγείας και ευεξίας βρίσκονται επίσης στους στόχους του Υφυπουργείου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του. «Η ανταπόκριση της Κύπρου διαφαίνεται», τόνισε, «στη στήριξη των απομακρυσμένων περιοχών, στις υποδομές ειδικών ενδιαφερόντων,  στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (που περιέχει αναβάθμιση ξενοδοχείων, αγροτουριστικών καταλυμάτων χώρων και εργαστηρίων χειροτεχνίας και αυθεντικών εμπειριών), καθώς και στις ετικέτες ποιότητας ΥΦΤ, που επίσης περιλαμβάνονται στη στρατηγική του Υφυπουργείου.

 

«Οι καιροί έχουν αλλάξει, τέλειωσε η εποχή που η Κύπρος προβαλλόταν στο εξωτερικό σαν προορισμός ηλίου και θαλάσσης», υπογράμμισε ο κ. Περδίος, που μίλησε για πλουραλισμό. «Η νέα μορφή, δημιουργεί και ανθεκτικότητα που είναι σημαντικό εν καιρώ κρίσης», συμπλήρωσε. 

«Η δουλειά μας δεν είναι μόνο να φέρνουμε αφίξεις, αλλά και να διαχειριζόμαστε τον προορισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση «για την επόμενη τριετία και με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου θα ξεκινήσουμε να κάνουμε περιβαλλοντικά KPIs».

Ακολούθως, ο συντονιστής του πάνελ Χρίστος Β. Βασιλείου, Διευθύνων Σύμβουλος, της KPMG, έδωσε το λόγο στα μέλη του πάνελ για να προχωρήσουν σε ανάλυση του θέματος προς συζήτηση.

Ο Θάνος Μιχαηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Thanos Hotels & Resorts, είπε πως το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, σχολίασε επ’ αυτού πως ήδη από το 2019 είχαν καταγραφεί ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. «Ξεκινήσαμε από 2019 να μιλάμε για ανάγκες εισαγωγής ανθρωπίνου δυναμικού. Το 2020 μείναμε κλειστοί και το 2021 λειτουργήσαμε κατά 50%. Επείγει η διευθέτηση του ζητήματος», τόνισε.  

Θετικός ως προς τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού εμφανίστηκε ο Άκης Κελεπέσιης, Επίτιμος Πρόεδρος, του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και για έναν βιώσιμο τουρισμό. «Αφουγκράζομαι πλήρως την τουριστική βιομηχανία», είπε.

Συζήτηση έγινε και για την επιρροή του covid, καθώς και για την αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε ερώτηση για την τουριστική βιομηχανία εν μέσω πολέμου, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία ήταν παρόμοια με αυτή της πανδημίας. «Δεν πρέπει να έχεις απόλυτη εξάρτηση σε μικρές αγορές, κάτι που φάνηκε από τις εξελίξεις», υπογράμμισε. Επίσης, μίλησε για την ανάγκη στρατηγικής προώθησης της Κύπρου σε υφιστάμενες αγορές και για τη στήριξη των νέων αγορών που θα καλύψουν το κενό φέτος και θα χτίσουν και στο μέλλον.

Ο  Χάρης Λοιζίδης είπε πως το 2022 θα ήταν εξίσου καλή χρονιά με το 2019, αν δεν γινόταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Το σύστημα της τουριστικής βιομηχανίας πήρε τα κατάλληλα μέτρα, μεταξύ των οποίων οι πληθώρα νέων πτήσεων. Σε ένα μεγάλο ποσοστό θα καλύψουμε το κενό που δημιουργείται από την ρωσική και ουκρανική αγορά», επισήμανε.

«Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα στηρίξουμε τις προσπάθειες και εργαζόμαστε και για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα», συμπλήρωσε ο  επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett