ICT: Ένας πολλά υποσχόμενος και με συμβολή στην ανάπτυξη τομέας

Ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους τομείς θεωρείται αυτός του ICT, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί το απαύγασμα της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 12ου Nicosia Economic Congress.

Η προσπάθεια προσέλκυσης διεθνών εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο έχει αποδειχθεί επιτυχημένη, ενώ τα επόμενα χρόνια, ακόμη περισσότερες εταιρείες αναμένεται να μετακινήσουν τις δραστηριότητές τους ή να διευρύνουν την ήδη υπάρχουσα παρουσία τους στην Κύπρο.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, είπε πως η δραστηριοποίηση διεθνών εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο αποτελεί προστιθέμενη αξία για την οικονομία και πως, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και αύξησης της ζήτησης εγχώριων υπηρεσιών.

 

Δεν φθάσαμε ως Κύπρος στο σημείο που να θεωρούμαστε ψηφιακά ώριμοι, σύμφωνα με τους δείκτες, κάτι το οποίο επεσήμανε ο αρμόδιος Υφυπουργός κατά την τοποθέτησή του. Μια από τις κύριες προκλήσεις για διεύρυνση οικοσυστήματος ICT είναι η εξεύρεση ανθρωπίνου δυναμικού με γνώσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, προωθούνται κύριες πολιτικές και κίνητρα για αναθεώρηση, διεύρυνση και απλοποίηση των πολιτικών για απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα υπάρξει μεγαλύτερο κενό στο ανθρώπινο δυναμικό το επόμενο διάστημα.

«Είναι η χρυσή εποχή της πληροφορικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκινος, σημειώνοντας πως με την άφιξη των τεχνολογικών εταιρειών, το κλειδί επιτυχίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό.

Στην τοποθέτησή του ο Αντώνης Σκούλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Oracle Κύπρου & Μάλτας, προέβη σε μια σύντομη αναδρομή της ιστορίας Oracle και της εισαγωγής πληροφοριακών συστημάτων στην Κύπρο από την εταιρεία. Ως αποτέλεσμα, και σε συνδυασμό με την κατάρτιση προσωπικού στο νησί, η Oracle προσέφερε καταλυτικά στη χώρα μέσα από τα χρόνια ως προς την δημιουργία του τεχνολογικού οικοσυστήματος.

Ο Γιάγκος Ζήνωνος, Επικεφαλής Διοίκησης και Εγκαταστάσεων της Exness, πήρε τη σκυτάλη για να τονίσει τη στήριξη στην κυπριακή οικονομία από την έλευση ξένου ανθρώπινου δυναμικού. Μεγάλο ποσό ξοδεύεται στου μισθούς των εργαζομένων, που με τη σειρά τους το ξοδεύουν στην πραγματική οικονομία, όπως για παράδειγμα σε ξενόγλωσσα σχολεία και στις καθημερινές τους ανάγκες διαμονής και διατροφής. «Φέρνουμε ανθρώπινο δυναμικό και είμαστε ένα καλό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας», σημείωσε αναφορικά με την Exness.

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Μονάδα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας, διατύπωσε την άποψη πως οι κυπριακές επιχειρήσεις, ειδικά μετά το 2013, έδειξαν πολύ καλά σημάδια ευελιξίας και προσαρμοστικότητας. Έρευνα που διενήργησε η τράπεζα, κατέδειξε ότι 84% των 1000 επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται την τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μια ευκαιρία για την ανάπτυξή τους.

«Συνεπώς», είπε, «τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό είναι ο νούμερο ένα τομέας ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις».

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, CEO της EcommBX, προέβη σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αφού εξήρε τη σημασία της παιδείας της κουλτούρας και την «αγάπη σε αυτό που κάνουμε». «Το πάθος κάνει την αλλαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την σημασία οι εργαζόμενοι να είναι ευτυχισμένοι με την εργασία τους.

Νωρίτερα, έθεσε τους προβληματισμούς τους για τη διευκόλυνση ή μη των τουριστών ή εργαζομένων όταν καταφθάνουν στο νησί και κατά πόσο ικανοποιούνται οι υψηλές απαιτήσεις πολλών εξ αυτών σε θέματα τρόπου ζωής και ψυχαγωγίας. Μίλησε ακόμη και για τις υποδομές για τις ξένες εταιρείες σε ό,τι αφορά το τραπεζικό, φορολογικό και νομικό πλαίσιο, όπου εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. «Να αλλάξει η παιδεία και η κουλτούρα, να αγαπήσουμε αυτό που έχουμε και το προϊόν μας», είπε συνοψίζοντας τα όσα ανέφερε νωρίτερα.

To πάνελ συντόνισε ο Γεώργιος Γεωργίου, Πρόεδρος του Κύπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AmCham Κύπρου).

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett