Παρέλυσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες σε Λευκωσία και Λάρνακα

Τράβηξαν ξαφνικά το χειρόφρενο οι οδηγοί λεωφορείων Λευκωσίας και Λάρνακας, και κατήλθαν σε απροειδοποίητη απεργία. 

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Cyprus Public Transport, «λόγω απεργίας δεν εκτελούνται δρομολόγια σε Λευκωσία και Λάρνακα μέχρι νεωτέρας ειδοποιήσεως». 

Η πιο πάνω εξέλιξη προκαλεί ήδη προβλήματα στις διακινήσεις του κοινού στις δύο επαρχίες. 

Πηγές από τη CPT ανέφεραν στο InBusinessNews ότι η απεργία στηρίζεται σε ψευδείς ισχυρισμούς από πλευράς συντεχνιών, καθώς-όπως τόνισαν-δεν έγιναν απολύσεις, αλλά προέκυψαν πλεονασμοί.

Οι ίδιες πηγές υπέδειξαν ταυτόχρονα ότι η δέσμευση της εταιρείας όταν ανέλαβε στην Κύπρο, ήταν η διατήρηση όλου του υφιστάμενου προσωπικού. Ωστόσο, μετά από αξιολογήσεις κρίθηκε ότι κάποιοι έπρεπε να αποχωρήσουν, ενώ παράλληλα έγιναν προσλήψεις ατόμων που πληρούσαν τα απαραίτητα προσόντα. 

Όσον αφορά την σημερινή εξέλιξη και συγκεκριμένα την απόφαση των συντεχνιών για επ' αόριστον απεργία, η CPT βρίσκεται σε ανοικτό διάλογο με τις συντεχνίες και ήδη έχει προγραμματιστεί συνάντηση προς συζήτηση και με στόχο την επίλυση του θέματος που έχει προκύψει. 

Οι ισχυρισμοί των συντεχνιών 

Από την άλλη, σε γραπτή ανακοίνωση των συντεχνιών ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ, αναφέρεται ότι «η νέα εποχή στις συγκοινωνίες έχει φέρει εργασιακά προβλήματα, τα οποία συνεχώς μεγαλώνουν, οι επενδυτές από το εξωτερικό δεν μπορούν να αφομοιωθούν στην κυπριακή πραγματικότητα των συγκοινωνιών, τα προγράμματα εργασίας των οδηγών είναι πιεσμένα και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς τα απαραίτητα διαλείμματα, ενώ σε αρκετά λεωφορεία οι ταχογράφοι δεν λειτουργούν, ενώ οι έλεγχοι του Τμήματος Οδικών Μεταφορών δεν είναι επαρκείς».

Προστίθεται ότι «στα περισσότερα τμήματα της εταιρείας έχουν παραγκωνιστεί οι Κύπριοι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται για αρκετά χρόνια στις εταιρείες, και τις εργασίες τους διενεργούν εργαζόμενοι που έχουν έρθει από το εξωτερικό. Από την ανάληψη των εργασιών από τη συγκεκριμένη εταιρεία έχουν αποχωρήσει πέραν τον 80 οδηγών και περίπου 20 από το βοηθητικό προσωπικό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η εταιρεία ενημέρωσε το Υπουργείο Εργασίας και τις Συντεχνίες ότι θα απολύσει 36 εργαζόμενους και οι Συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ έχουν παραπέμψει το όλο θέμα στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΣ) του Υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ωστόσο η εταιρεία δεν έχει λάβει υπόψιν τις θέσεις και εκκλήσεις του Υπουργείου και σήμερα προχώρησε μονομερώς σε απολύσεις, παραβιάζοντας τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Υπουργείου».

Σημειώνεται ότι «η εταιρεία στην προσπάθεια της να πείσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις θέσεις της για τα «Σχέδια Εθελούσιας Αποχώρησης» με ψευδείς παραστάσεις ισχυρίζεται ότι τα συγκεκριμένα σχέδια έχουν συμφωνηθεί ενώπιον του ΤΕΣ με τις Συντεχνίες. Αγνοώντας την εισήγηση της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας η οποία μεταφέρθηκε ενώπιον των δύο πλευρών, η εταιρεία προχώρησε μονομερώς σε παράνομες απολύσεις, καταπατώντας και αδιαφορώντας για τα εργασιακά θέσμια στην Κύπρο».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «μη έχοντας άλλη επιλογή, οι εργαζόμενοι, με τη στήριξη των Συντεχνιών τους ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ, κατήλθαν από σήμερα το μεσημέρι, σε αυθόρμητη απ’ αόριστο απεργία και απαιτούν ανάκληση των απολύσεων και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι».

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»