Τι κάνει τους επιχειρηματίες Λεμεσού και Πάφου να μην κοιμούνται τα βράδια;

Προς αναζήτηση της ιδανικής φόρμουλας διαχείρισης μιας επιχείρησης, ο κάθε CEO, πόσο μάλλον ο ιδιοκτήτης μιας μικρομεσαίας διακατέχεται από ανησυχία, ρίσκο, ξενύχτια, ελάχιστο ή μερικές φορές καθόλου χρόνο για την οικογένεια ή τους φίλους και μετρημένες αν όχι ανύπαρκτες διακοπές.

Η ζωή τους έγινε κάπως πιο περίπλοκη με την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών που έχει επιφέρει στην οικονομία. Θα έλεγε κανείς ότι από τις κορυφαίες προκλήσεις των μικρών επιχειρήσεων για το 2022 είναι το να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν τα προβλήματα από τις ελλείψεις εφοδιασμού και τις καθυστερημένες παραδόσεις. Καθώς οι προμήθειες γίνονται πιο σπάνιες, οι τιμές αυξάνονται.

Μια άλλη κορυφαία πρόκληση για τις μικρές επιχειρήσεις είναι οι προσλήψεις που θα καλύψουν κενές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από τις παραιτήσεις που άφησε, σαν στίγμα πίσω του, το 2020-2021. Πολλοί άνθρωποι ήταν αυτοί που κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπέβαλαν την παραίτησή τους για επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λόγους. Ακόμη και πριν χτυπήσει η πανδημία, συγκεκριμένες βιομηχανίες όπως αυτή της υγειονομικής περίθαλψης και της εφοδιαστικής αλυσίδας αντιμετώπιζαν ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Δεν είναι τελικά λίγες οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην διαχείριση των προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εξεύρεση προσωπικού. Έρευνα που δημοσιοποίησε η Fed τον Φεβρουάριο του 2022 και που διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2021 διαπίστωσε ότι το 63% των επιχειρήσεων εξακολουθούσαν να έχουν έσοδα κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα και το 43% των επιχειρήσεων σημείωσε χαμηλότερη απασχόληση.

Η αδυναμία προσέλκυσης των σωστών ταλέντων είναι επίσης ένα θέμα που απασχολεί τους επιχειρηματίες ΜμΕ την παρούσα χρονική στιγμή. Μπορεί όμως να ξεπεραστεί εάν είναι διατεθειμένοι να στελεχώσουν την εταιρεία με προσωπικό στην μορφή της εργασίας εξ αποστάσεως. Ένα ισχυρό εργαλείο που τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν μια παγκόσμια δεξαμενή έμπειρων επαγγελματιών. Το θέμα της εξ αποστάσεως εργασίας, γενικά, είναι μια από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις των μικρών επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, η εξουθένωση των εργαζομένων μπαίνει για πρώτη φορά τόσο υψηλά στην ατζέντα των Οργανισμών. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας με προτεραιότητα την οικογένεια είναι ένα βήμα προς την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η εργασία του αύριο.

Μια άλλη κορυφαία πρόκληση των μικρών επιχειρήσεων για το 2022 είναι η απειλή των εστιών πανδημίας. Όσο επιμένει η πανδημία COVID-19 με το Omicron ή άλλες παραλλαγές, τόσο περισσότεροι καταναλωτές θα μένουν σπίτι και θα αγοράζουν ηλεκτρονικά. Ακόμη κι αν η COVID-19 φύγει από την καθημερινότητά μας, οι καταναλωτές εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσουν όλο και περισσότερο τα smartphone του και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα εμπόδια, οι προβληματισμοί και οι κινήσεις-ματ
Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα. Γι’ αυτό και καταξιωμένοι επιχειρηματίες των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου κλήθηκαν στο Συνέδριο «Αναπτύσσοντας τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Κύπρο» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 για να παραθέσουν, μέσω της δικής τους εμπειρίας, τους κινδύνους που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και πώς τους διαχειρίστηκαν. Θα μιλήσουν επίσης και για τα κίνητρα που ώθησαν ορισμένους να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, παρά την κρίση.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, οι επιχειρηματίες της περιοχής θα μοιραστούν, ακόμη, τις ενέργειες μέσω των οποίων η επιχείρησή τους καταγράφει κέρδη, τους προβληματισμούς και τα σχέδιά τους σε ό,τι αφορά το μέγεθος της επιχείρησης ως προς την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα. Επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης και της μείωσης κόστους.

Στο πάνελ θα βρεθούν οι:  Γεώργιος Γαβριήλ, Γενικός Διευθυντής της Aphrodite Delights Ltd, Παύλος Παραδεισιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Παραδεισιώτης Λτδ, Άννα Πετράκη, Διευθύνων Σύμβουλος του Petrakis Group of Companies, Σπύρος Σπύρου, Διευθύνων Σύμβουλος του Όμιλου ASG - Andy Spyrou Group και Elie G. Wakil, Σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού στους τομείς των Ανθρώπινων Σχέσεων, της Ήγεσίας και των Επικοινωνιών. Συντονιστής της Συζήτησης θα είναι ο Μάριος Λουκαΐδης της Synpraxis Management Services.

Το Συνέδριο «Αναπτύσσοντας τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου 2022 στις 2μ.μ. στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στη Λεμεσό, απευθύνεται σε όλα τα διευθυντικά στελέχη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Συνεδρίου, κάντε κλικ εδώ.

Δωρεάν συμμετοχή, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής. Για πληροφορίες και εγγραφές πατήστε εδώ.

Πληροφορίες Συνεδρίου
Οργανωτής:
 ΙΜΗ
Partners: Epic, Ελληνική Τράπεζα, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus
Συνεργάτης: IMR
Με τη στήριξη: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου
Conference Experience Sponsor: Conferience
Χορηγοί Επικοινωνίας: REPORTER, περιοδικό ΙN Business, περιοδικό GOLD, ALPHA Κύπρου

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»