Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Παγκόσμια μελέτη που διερευνά τις μεθόδους ενίσχυσης της ευημερίας των εργαζομένων

Από την Claire Hastwell και τον Marcus Erb

Παρουσιάζεται από το Great Place to Work® Cyprus

 

Ερευνητές στο Great Place to Work® σε συνεργασία με το Carey Business School  του Πανεπιστημίου Johns Hopkins έχουν διεξάγει μια έρευνα που εξετάζει, βασικά δεδομένα που βοηθούν στη προώθηση της ευημερίας των εργαζομένων στο χώρο εργασίας.

 

Τί είναι όμως η εργασιακή ευημερία; Πως μπορούν οι εργοδότες και κατ’ επέκταση τα άτομα που ηγούνται οργανισμούς και εταιρίες να δημιουργήσουν την ιδανική εργασιακή κουλτούρα που καλλιεργεί την ευημερία των εργαζομένων τους; Βασικά ερωτήματα που αν δεν απαντηθούν σύντομα, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα βασικά συστατικά που κτίζουν αποτελεσματικές ομάδες αλλά και ακμάζουσες επιχειρήσεις.

 

Τι είναι η ευημερία των εργαζομένων στον χώρο εργασίας;
Κατ’ αρχήν η προώθηση της ευημερία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους, πρέπει αναγκαστικά να επεκταθεί πέρα από τη φυσική τους υγεία και στο είδος της εργασίας που κάνουν. Αυτές οι δύο διαστάσεις είναι μεν σημαντικές, αλλά αποτελούν μέρος ενός πολύπλοκου συνδυασμού εμπειριών που συνήθως διαμορφώνουν την ευημερία των υπαλλήλων στο χώρο εργασίας τους.

 

Μεθοδολογία
Πέραν των 14.000 ατόμων από 37 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα τους παράγοντες που επηρεάζουν την ευημερία στην καθημερινότητα της  εργασίας. Στη συνέχεια, αντιπαραβάλαμε τα αποτελέσματα αυτά με την παγκόσμια βάση δεδομένων του Great Place to Work®, η οποία διαθέτει ένα ’’πλούτο’’ ερευνών όσον αφορά τις μεθόδους και πρακτικές που χρησιμοποιούν πιστοποιημένες, Best Workplace™ εταιρείες ανά το παγκόσμιο για βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων τους.

 

Χαρακτηριστικά, για το θέμα της ευημερίας σήμερα, ο Michael Bush, Διευθύνων Σύμβουλος της Great Place to Work® λέει «Η ευημερία των εργαζομένων ήταν σημαντική πολύ πριν την πανδημία που βιώνουμε αυτή τη στιγμή. Αυτά τα δύο τελευταία χρόνια μας επιβεβαίωσαν χωρίς καμία αμφιβολία πόσο αναγκαία είναι αυτή η διάσταση και ότι αποτελεί ένα βασικό στοιχείο για τον τρόπο που έχει εξελιχθεί πλέον η εργασία».

 

Η αυξανόμενη και επείγουσα ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στο κομμάτι της ευημερίας των εργαζομένων άρχισε να διαφαίνεται, λόγω των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να προκύψουν στο χώρο εργασίας στο άμεσο μέλλον. Αυτή η ανησυχία, έδωσε κίνητρα σε κορυφαίες εταιρείες να βελτιώσουν τις πρακτικές τους και να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η ευημερία του προσωπικού τους.

 

Για να προσελκύσουν, να κρατήσουν αλλά και να διατηρήσουν εργαζομένους ’’ταλέντα’’, ο τομέας του ανθρώπινου δυναμικού εστιάζεται σε πρακτικές που υποστηρίζουν μια ολιστική προσέγγιση όσον αφορά την ευημερία στην εργασία. Οι βασικές διαστάσεις είναι οι ακόλουθές:

  • Ψυχική/συναισθηματική υποστήριξη
  • Οικονομική υγεία
  • Μια αίσθηση σκοπού
  • Προσωπική υποστήριξη
  • Επαφές με νόημα

     

    Πως αξιολογούνται όμως οι εταιρείες στη πτυχή της ευημερίας; Δυστυχώς τα ευρήματα είναι απογοητευτικά αφού το 80% των εργαζομένων δηλώνουν ότι δεν βιώνουν θετικές εμπειρίες ευημερίας.

     

    Ο καθηγητής Richard Smith του Πανεπιστημίου Johns Hopkins είπε, «Τα παγκόσμια δεδομένα μας δείχνουν ότι μόνο το 17% των εργαζομένων βιώνει ευημερία και ευδόκιμεί. Δυστυχώς, στην αντίπερα όχθη βλέπουμε ένα 14% που είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ευημερίας στους χώρους εργασίας τους.»

     

    Αν και οι εμπειρίες που προσδιορίζουν την ευημερία στο χώρο εργασίας διαφέρουν ελαφρώς ανά γεωγραφική περιοχή, ο παγκόσμιος πήχης παραμένει πολύ χαμηλά.

     

    Το ίδιο ισχύει και σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Για παράδειγμα, στο τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπου ο ένας στους πέντε νοιώθει ότι αποδίδει τα μέγιστα, η συντριπτική πλειοψηφία εξακολουθεί να αναφέρει ότι το εργασιακό κλίμα δεν τους παρέχει την ευημερία που θα ήθελαν.

     

     

     

     

    Βασικές Πτυχές της Ευημερίας των Εργαζομένων στην Εργασία

    Ενώ υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός κλίματος ευημερίας στον εργασιακό χώρο, η μελέτη μας επικεντρώθηκε σε πέντε γενικούς τομείς όσον αφορά τις εμπειρίες  των εργαζομένων:

  • Ψυχική & Συναισθηματική Υποστήριξη – Εργασία σε ένα περιβάλλον που χτίζει και διατηρεί θετική ψυχική ενέργεια
  • Αίσθηση Σκοπού – Η εμπειρία ότι αυτό που κάνουν εξυπηρετεί ένα μεγαλύτερο σκοπό και αποτελεί πρόοδο
  • Προσωπική υποστήριξη – Εργασία σε ένα εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει ασφάλεια, σεβασμό, ευελιξία,  και υποστήριξη
  • Οικονομική υγεία – Η πίστη ότι η εργασία αποζημιώνεται δίκαια και υποστηρίζει την οικονομική ασφάλεια και την ελευθερία επιλογής
  • Επαφές με Νόημα – Ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ουσιαστικές σχέσεις αλληλουποστήριξης μεταξύ των εργαζομένων

     

    Γιατί οι εργαζόμενοι δεν ευδοκιμούν στο χώρο εργασίας;
    Οι λόγοι πίσω από αυτά τα χαμηλά αποτελέσματα ξεπερνούν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν συνεχώς σοβαρά κενά όσον αφορά το αίσθημα του σκοπού αλλά και στο να μπορούν να συνδεθούν με τη διοίκηση και τους συναδέλφους τους, δύο βασικές πτυχές της εμπειρίας ευημερίας.

     

    Η έρευνα και μελέτη αποκαλύπτει ότι, στους πλείστους οργανισμούς, δεν υπάρχει σαφής διατύπωση του σκοπού με τρόπο που ο κάθε εργαζόμενος να μπορεί να ταυτιστεί και να ευθυγραμμιστεί με αυτόν. Το έλλειμα αυτό ‘’διαβρώνει’’ την εμπειρία της ευημερίας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 42% δεν βρίσκει νόημα στη δουλεία του, ενώ το 37% δηλώνει ότι αισθάνεται πως αυτό που κάνει δεν επιφέρει καμία αξία.

     

    Η μελέτη φανέρωσε ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που αποτελεί φραγμό για την επίτευξη ευημερίας στην εργασία. Υπάρχει μια διάχυτη απουσία αληθινών επαφών στη δουλειά. Ανά το παγκόσμιο, 25% των εργαζομένων αισθάνεται μοναξιά στη δουλειά. Ένα άλλο 32% αισθάνεται ότι δεν ανήκει εκεί.

     

    Ακόμη πιο δύσκολο είναι για όσους εργαζομένους προέρχονται από περιθωριοποιημένες κοινότητες. Το 9% αυτών των εργαζομένων θα νιώσουν εντελώς μόνοι στη δουλεία, αν στιγματιστούν από την αρχή λόγω της τις καταγωγής, το χρώμα, τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις ή την χώρα που γεννήθηκαν.

     

     Υπάρχει ελπίδα.

     

    Οι εμπειρίες που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε εταιρείες πιστοποιημένες με το "Best Workplaces™" είναι σαφώς καλύτερες. Παίρνοντας δεδομένα από όλο τον κόσμο, το 61% των υπαλλήλων που δουλεύουν σε  "Best Workplaces™" οργανισμούς βιώνουν σταθερά την ευημερία στην εργασία βοηθώντας τις εταιρείες τους να εξαιρετικές επιδόσεις. Όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον τότε υπάρχουν:

     

  • Τρείς φορές περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν στον ίδιο εργοδότη
  • Τρείς φορές περισσότερες πιθανότητες να προτείνουν τον εργοδότη τους και σε άλλους
  •  

    Αυτά είναι δύο βασικά πλεονεκτήματα για την προσέλκυση και τη διατήρηση μοναδικών ταλέντων.

     

    Στην τελική τι κάνουν αυτές οι εταιρείες; Η έρευνα εντόπισε αρκετές νέες τάσεις στις πρακτικές που εφαρμόζονται στο εργασιακό περιβάλλον όσον αφορά την επίτευξη υψηλών επίπεδων ευημερίας στους υπαλλήλους. 

    «Υπάρχει σημαντικός όγκος επιστημονικής έρευνας πίσω από τα μέτρα που προωθούν την ευημερία και την ψυχολογική ασφάλεια», λέει ο Smith. «Ταυτόχρονα, μπορούμε να διακρίνουμε και μια μορφή «τέχνης» στον τρόπο με τον οποίο οι διευθυντές και οι εργοδότες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συλλογικές και ατομικές ανάγκες στο χώρο εργασίας».

      

    Σχετικά με το Great Place to Work®
    Το Great Place to Work® είναι η παγκόσμια αυθεντία για την εργασιακή κουλτούρα. Από το 1992 έχει κάνει έρευνες σε περισσότερους από 100 εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο  χρησιμοποιώντας όλα τα δεδομένα που συλλέγονται για να καθορίσει το τι κάνει έναν χώρο εργασίας εξαιρετικό.  Το Great Place to Work® βοηθά οργανισμούς  να επιμετρήσουν την κουλτούρα τους αλλά και να βελτιώσουν την απόδοση τους με το να επενδύουν  σε ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον. Το ερευνητικό εργαλείο, που εξετάζει τις εμπειρίες των εργαζομένων, το Trust Index© του Great Place to Work®, χρησιμοποιείται από χιλιάδες εταιρείες στο κόσμο. Η πιστοποίηση Great Place to Work® και η ένταξη στις λίστες Best Workplaces™ σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν πλέον τη πιο σημαντική αναγνώριση και διάκριση για εταιρείες που είναι εργοδότες προτίμησης.

     

    Για να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε το Great Place to Work® Cyprus στη διεύθυνση http://www.greatplacetowork.com.cy ή καλέστε  στο 22 364 777. Μάθετε πώς μπορείτε να ερευνήσετε και να βελτιώσετε το περιβάλλον εργασίας σας και να επιτύχετε πιστοποίηση και αναγνώριση.

     

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά