Ανδρέας Θεοδοσίου: Βραβείο Έρευνας στη θεματική ενότητα Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική

Το Κυπριακό Βραβείο Έρευνας στη θεματική ενότητα Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική και την κατηγορία «Νέος Ερευνητής 2021» απονεμήθηκε στον Δόκτορα Ανδρέα Θεοδοσίου.

Ο Δόκτορ Ανδρέας Θεοδοσίου είναι ιδρυτής της εταιρείας έρευνας και ανάπτυξης LUMOSCRIBE με έδρα την Πάφο και Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με κατεύθυνση Συστήματα Τηλεπικοινωνιών από το Πανεπιστήμιο Frederick και διδακτορικό δίπλωμα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2018.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στην ανάπτυξη οπτικών στοιχείων σε καινοτόμα υλικά για την κατασκευή προηγμένων αισθητήρων και λέιζερ σε οπτικές ίνες με εφαρμογές σε σημαντικούς τομείς της μηχανικής.

Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών ανέπτυξε προηγμένα συστήματα δομικής παρακολούθησης κτηρίων, καθώς και ρομποτικά συστήματα απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών με διαβήτη και κάκωση νωτιαίου μυαλού, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά αισθητήρες σε πλαστικές οπτικές ίνες.

Επιπλέον, σχεδίασε αλγόριθμους με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και αντιμετώπισης προβλημάτων που εμφανίζονται σε οπτικά σήματα αισθητήρων πολύ-ρυθμικών οπτικών ινών.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ανάπτυξη μονολιθικών λέιζερ παλμικής και συνεχόμενης ακτινοβολίας σε οπτικές ίνες με μήκος κύματος λειτουργίας που εμπίπτει στο μεσαίο φάσμα της υπέρυθρης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Τα συγκεκριμένα λέιζερ στοχεύουν σε εφαρμογές ανάλυσης αερίων και στη δημιουργία προηγμένων ιατρικών εργαλείων, τόσο για θεραπεία όσο και για διάγνωση ασθενειών μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό και διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει περισσότερα από 45 άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, και έντονη παρουσία με ομιλίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Τέλος, έχει λάβει μέρος σε διάφορα ευρωπαϊκά και κυπριακά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά