powered by

Ανδρέας Θεοδοσίου: Βραβείο Έρευνας στη θεματική ενότητα Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική

Το Κυπριακό Βραβείο Έρευνας στη θεματική ενότητα Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική και την κατηγορία «Νέος Ερευνητής 2021» απονεμήθηκε στον Δόκτορα Ανδρέα Θεοδοσίου.

Ο Δόκτορ Ανδρέας Θεοδοσίου είναι ιδρυτής της εταιρείας έρευνας και ανάπτυξης LUMOSCRIBE με έδρα την Πάφο και Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με κατεύθυνση Συστήματα Τηλεπικοινωνιών από το Πανεπιστήμιο Frederick και διδακτορικό δίπλωμα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2018.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στην ανάπτυξη οπτικών στοιχείων σε καινοτόμα υλικά για την κατασκευή προηγμένων αισθητήρων και λέιζερ σε οπτικές ίνες με εφαρμογές σε σημαντικούς τομείς της μηχανικής.

Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών ανέπτυξε προηγμένα συστήματα δομικής παρακολούθησης κτηρίων, καθώς και ρομποτικά συστήματα απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών με διαβήτη και κάκωση νωτιαίου μυαλού, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά αισθητήρες σε πλαστικές οπτικές ίνες.

Επιπλέον, σχεδίασε αλγόριθμους με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και αντιμετώπισης προβλημάτων που εμφανίζονται σε οπτικά σήματα αισθητήρων πολύ-ρυθμικών οπτικών ινών.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ανάπτυξη μονολιθικών λέιζερ παλμικής και συνεχόμενης ακτινοβολίας σε οπτικές ίνες με μήκος κύματος λειτουργίας που εμπίπτει στο μεσαίο φάσμα της υπέρυθρης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Τα συγκεκριμένα λέιζερ στοχεύουν σε εφαρμογές ανάλυσης αερίων και στη δημιουργία προηγμένων ιατρικών εργαλείων, τόσο για θεραπεία όσο και για διάγνωση ασθενειών μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό και διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει περισσότερα από 45 άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, και έντονη παρουσία με ομιλίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Τέλος, έχει λάβει μέρος σε διάφορα ευρωπαϊκά και κυπριακά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.

Δειτε Επισης

Υπό εξέταση η συνεργασία σχολείων-ιδιωτών για γήπεδα padel στη Λεμεσό-Κατάθεση συμβάσεων ζητά η Επ. Παιδείας
O κύκλος εργασιών στη βιομηχανία το 2024...Ετήσια αύξηση 1,2% στο εντεκάμηνο
Η διευκρίνηση CTC Automotive για ανάκληση οχημάτων Volvo-«Πλήρης αίσθηση ευθύνης προς τους πελάτες μας»
Μήνυμα και οδηγίες Toyota στους πελάτες της για τους takata-«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια»
Χρηματοδότηση πέραν των €45.3 εκατ. το 2025 από το ΙδΕΚ-Ο προγραμματισμός των κύριων προσκλήσεων
Αλ. Βαφεάδης: Σε συνεχή επαφή με όλους τους διανομείς για καταρτισμό του πλάνου υλοποίησης των ανακλήσεων
Συνεργασία και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών με Ομάν για ενίσχυση του τουρισμού κρουαζιέρας στην Κύπρο
Επιβραβεύει με δύο εκατομμύρια ευρώ 13.000 δανειολήπτες η Τράπεζα Κύπρου-Ποιοι οι δικαιούχοι
Σε σταθερή ανοδική πορεία ο τομέας του στοιχήματος-Σχεδόν 300 εκατ. τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο του 2024
Αλλαγή ημερομηνίας για το 8ο Cyprus International Tax Conference