ΡΙΚ: Βραβείο Καινοτομίας στον Τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας

Το Βραβείο της ΟΕΒ για το 2021 στον Τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας, απονεμήθηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, για το έργο Ψηφιακός Ηρόδοτος.

Το έργο, που αποτελεί το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο, περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση και ανάδειξη του μοναδικής ιστορικής αξίας αρχειακού υλικού του ΡΙΚ. Το υλικό περιλαμβάνει οπτικοακουστικά, ηχητικά και μουσικά αρχεία, τα οποία πριν από την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάρτησή τους αποτελούσαν απροσπέλαστα ντοκουμέντα.

Το πολύτιμο αυτό υλικό αφορά κομβικής σημασίας περιόδους και γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο, με προέκταση στον ευρύτερο ελληνικό χώρο. Το έργο περιλαμβάνει σημαντικές στιγμές από την περίοδο της Αγγλοκρατίας, τον αγώνα για την ανεξαρτησία και τις δραστηριότητες για την οικοδόμηση του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους.

Τα αρχεία αφορούν στο σύνολό τους την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή στην Κύπρο.

Η διάσωση του υλικού από τον κίνδυνο φθοράς, η ταξινόμηση και ασφαλής διατήρησή του, καθώς και η δυνατότητα να είναι προσβάσιμο στο σύνολο των πολιτών, αποτέλεσαν επείγουσα αναγκαιότητα και οδήγησαν στη σύλληψη του καινοτόμου έργου, οι συνολικές δαπάνες του οποίου προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η τεκμηρίωση του υλικού με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες παρέχει την ευκαιρία στους παλαιότερους να θυμηθούν το παρελθόν τους και στους νεότερους να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου.

Το υλικό αξιοποιείται από την επιστημονική κοινότητα, ερευνητές το χρησιμοποιούν ως πολύτιμη βιβλιογραφική πηγή, ενώ το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας το ενέταξαν στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

Τα αρχεία είναι αναρτημένα στην Πλατφόρμα Ψηφιακός Ηρόδοτος, την οποία παρακολουθούν 152 χιλιάδες χρήστες σε 69 χώρες. Το υλικό είναι προσβάσιμο και σε άτομα της κατηγορίας ΑμεΑ. 

  • Το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ, Μιχάλης Μιχαήλ.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett