ΡΙΚ: Βραβείο Καινοτομίας στον Τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας

InBusinessNews  20/12/2021 20:22
ΡΙΚ: Βραβείο Καινοτομίας στον Τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας

ΡΙΚ: Βραβείο Καινοτομίας στον Τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας

InBusinessNews  20/12/2021 20:22

Το Βραβείο της ΟΕΒ για το 2021 στον Τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας, απονεμήθηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, για το έργο Ψηφιακός Ηρόδοτος.

Το έργο, που αποτελεί το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο, περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση και ανάδειξη του μοναδικής ιστορικής αξίας αρχειακού υλικού του ΡΙΚ. Το υλικό περιλαμβάνει οπτικοακουστικά, ηχητικά και μουσικά αρχεία, τα οποία πριν από την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάρτησή τους αποτελούσαν απροσπέλαστα ντοκουμέντα.

Το πολύτιμο αυτό υλικό αφορά κομβικής σημασίας περιόδους και γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο, με προέκταση στον ευρύτερο ελληνικό χώρο. Το έργο περιλαμβάνει σημαντικές στιγμές από την περίοδο της Αγγλοκρατίας, τον αγώνα για την ανεξαρτησία και τις δραστηριότητες για την οικοδόμηση του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους.

Τα αρχεία αφορούν στο σύνολό τους την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή στην Κύπρο.

Η διάσωση του υλικού από τον κίνδυνο φθοράς, η ταξινόμηση και ασφαλής διατήρησή του, καθώς και η δυνατότητα να είναι προσβάσιμο στο σύνολο των πολιτών, αποτέλεσαν επείγουσα αναγκαιότητα και οδήγησαν στη σύλληψη του καινοτόμου έργου, οι συνολικές δαπάνες του οποίου προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η τεκμηρίωση του υλικού με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες παρέχει την ευκαιρία στους παλαιότερους να θυμηθούν το παρελθόν τους και στους νεότερους να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου.

Το υλικό αξιοποιείται από την επιστημονική κοινότητα, ερευνητές το χρησιμοποιούν ως πολύτιμη βιβλιογραφική πηγή, ενώ το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας το ενέταξαν στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

Τα αρχεία είναι αναρτημένα στην Πλατφόρμα Ψηφιακός Ηρόδοτος, την οποία παρακολουθούν 152 χιλιάδες χρήστες σε 69 χώρες. Το υλικό είναι προσβάσιμο και σε άτομα της κατηγορίας ΑμεΑ. 

  • Το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ, Μιχάλης Μιχαήλ.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας