Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Ν. Αναστασιάδης: Στοχευμένη επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία

Την απτή βούληση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ευέλικτου κράτους, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στον χαιρετισμό του κατά την τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας 2021 της ΟΕΒ και των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας 2021 του ΙΔΕΚ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε σειρά αποφάσεων και πολιτικών που η Κυβέρνηση εφάρμοσε προς την κατεύθυνση αυτή, κάνοντας λόγο για στοχευμένη επένδυση στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας.

Ενός τομέα που, όπως σημείωσε, διαδραματίζει κομβικής σημασίας ρόλο, για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και παραγωγικής οικονομίας, αλλά και την επιτυχή διαχείριση ποικίλων προκλήσεων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

«Στο πλαίσιο αυτό», υπέδειξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «εντάσσονται και οι αποφάσεις για δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ουσιαστική ανάπτυξη και εδραίωση του τομέα, προκειμένου η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο έρευνας, τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας».

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως μέσω του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατεθούν 282 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 23% των συνολικών επενδύσεων, για δράσεις που αφορούν ή συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση, ξεπερνώντας την ελάχιστη απαίτηση της Ευρώπης για κατανομή πόρων στο 20%.

Στη βάση του ολιστικού πλάνου που έχουμε διαμορφώσει, σημείωσε, προωθείται η ανάπτυξη ποιοτικών και εύχρηστων ψηφιακών υπηρεσιών, η υλοποίηση νέων πληροφοριακών συστημάτων σε ζωτικές υπηρεσίες, η αναβάθμιση των τεχνολογικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ως επίσης η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων τόσο του εργατικού δυναμικού όσο και του συνόλου των πολιτών.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι για ακόμη μία χρονιά στην τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας και των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας για το 2021, που συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Ο εμβληματικός, πλέον, ετήσιος θεσμός αναγνωρίζει και επιβραβεύει παραδειγματικές προτάσεις και πρακτικές που ανέπτυξαν προσωπικότητες, επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί, σχετικές με τον σημαίνοντα για την ανάπτυξη της οικονομίας, τομέα της έρευνας και καινοτομίας.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, τόσο για την παρούσα όσο και για το σύνολο των υπόλοιπων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν.

Μέσα από τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν, αναγνωρίζονται ως  σημαντικοί φορείς της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας της πατρίδας μας, ως επίσης πολύτιμος και αξιόπιστος συμπαραστάτης στη λήψη και υλοποίηση των πολιτικών που η Κυβέρνηση υιοθετεί προς όφελος των πολιτών.

Πολιτικές, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η στοχευμένη επένδυση στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας.

Ενός τομέα που διαδραματίζει κομβικής σημασίας ρόλο, για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και παραγωγικής οικονομίας, αλλά και την επιτυχή διαχείριση ποικίλων προκλήσεων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι αποφάσεις για δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ουσιαστική ανάπτυξη και εδραίωση του τομέα, προκειμένου η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο έρευνας, τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Ορόσημο προς την κατεύθυνση αυτή, υπήρξε η σύσταση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ως επίσης ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα, στο πλαίσιο των οποίων στόχος είναι ο βέλτιστος συντονισμός του συνόλου των υφιστάμενων κυβερνητικών δραστηριοτήτων.

Απόλυτα συναφείς με τον θετικό αντίκτυπο της μεταρρυθμιστικής αυτής πολιτικής υπήρξε η υιοθέτηση νέου συστήματος Διακυβέρνησης έρευνας και Καινοτομίας, η ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, ως επίσης η διεύρυνση του ρόλου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας ως εκτελεστικού βραχίονα του νέου συστήματος χρηματοδότησης στους τομείς έρευνας και καινοτομίας.

Η δυναμική που αναπτύσσεται, μετά και την εξέλιξη του οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας, αντικατοπτρίζεται στα τελευταία αποτελέσματα διεθνών δεικτών.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη πανευρωπαϊκά ανάμεσα στις χώρες που εξασφάλισαν χρηματοδότηση για τη δημιουργία Ερευνητικών Κέντρων Αριστείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Teaming for Excellence», ενώ έχει καταγράψει μια από τις μεγαλύτερες απορροφήσεις χρηματοδοτικών έργων από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.

Συγκεκριμένα, μέλη της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου, πέτυχαν να αντλήσουν χρηματοδότηση ύψους πέραν των €317 εκατομμυρίων κατά την περίοδο 2014-2020, επιστρέφοντας εις τριπλούν την εθνική συνεισφορά μας στην Ε.Ε.

Αξίζει επίσης να σημειώσω ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων επιχειρηματικής καινοτομίας του ΙΔΕΚ, 85 κυπριακές επιχειρήσεις, εκ των οποίων 60 νεοσύστατες, εξασφάλισαν χρηματοδότηση ύψους πέραν των €20 εκατομμυρίων ευρώ και επένδυσαν ίδια κεφαλαία ύψους €9 εκατομμυρίων ευρώ, συμβάλλοντας στην αύξηση της ιδιωτικής επένδυσης σε έρευνα και ανάπτυξη.

Συνακόλουθο τούτου, υπήρξε η  δημιουργία σχεδόν 200 νέων θέσεων εργασίας σε τομείς αιχμής.

Επιπρόσθετα, νεοφυείς επιχειρήσεις που επιλεγήκαν μέσω αυτής της διαδικασίας, πέτυχαν να εξασφαλίσουν κεφάλαια υψηλού ρίσκου, πέραν των €12 εκατομμυρίων ευρώ, αποδεικνύοντας την ανταγωνιστικότητα τους σε διεθνές επίπεδο. 

Παράλληλα, στα πλαίσια του Εθνικού Χρηματοδοτικού Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας RESTART 2016-2020, με επένδυση ύψους €130 εκατομμυρίων, χρηματοδοτήθηκαν 724 έργα, με την ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται να δημιουργηθούν συνολικά 1250 νέες θέσεις εργασίας και να ενισχυθούν πέραν των 500 επιχειρήσεων.

Πρόσθετα μέσα στα ίδια πλαίσια δράσης, τον περασμένο Απρίλιο το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, προκήρυξε 4 νέα προγράμματα, τα προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ, τα οποία αφορούν τη μετατροπή των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, καθώς και στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων φορέων του οικοσυστήματος.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, επενδύουμε στη συνεργασία μεταξύ του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου της Κύπρου, ως κομβικών για τη μεταφορά της γνώσης στη μετατροπή των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

Για τον σκοπό αυτό, το ΙδΕΚ συνεργάζεται στενά, από τον Μάρτιο του 2021, με εγνωσμένου κύρους Εμπειρογνώμονα Μεταφοράς Γνώσης, υλοποιώντας δράσεις που ενισχύσουν τη μεταφορά γνώσης μεταξύ των ερευνητικών κέντρων και βιομηχανίας.

Πρόσφατα, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ανακοίνωσε τον τρίτο κύκλο των «Προγραμμάτων Καινοτομίας», συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατομμύριών ευρώ.

Τα εν λόγω προγράμματα, τα οποία απευθύνονται τόσο σε καινοτόμες και νεοφυείς όσο και υφιστάμενες επιχειρήσεις, αποσκοπούν στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων καινοτομίας, δίνοντας ώθηση στη μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε προϊόντα και υπηρεσίες με προοπτικές διείσδυσης στη διεθνή αγορά.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της Ψηφιακής Δεκαετίας της Ευρώπης 2030, εστιάζουμε την προσοχή μας στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους.

Προς τον σκοπό αυτό, μέσω του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατεθούν 282 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 23% των συνολικών επενδύσεων για δράσεις που αφορούν ή συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση, ξεπερνώντας την ελάχιστη απαίτηση της Ευρώπης για κατανομή πόρων στο 20%.

Στη βάση του ολιστικού πλάνου που έχουμε διαμορφώσει, προωθείται η ανάπτυξη ποιοτικών και εύχρηστων ψηφιακών υπηρεσιών, η υλοποίηση νέων πληροφοριακών συστημάτων σε ζωτικές υπηρεσίες, η αναβάθμιση των τεχνολογικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ως επίσης η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων τόσο του εργατικού δυναμικού όσο και του συνόλου των πολιτών.

Τα όσα ενδεικτικά προανέφερα, αποτελούν απτή απόδειξη της βούλησης και της αποφασιστικότητας που διαθέτουμε για την αξιοποίηση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ευέλικτου κράτους.

Εκείνο που με έμφαση θα ήθελα να επισημάνω είναι την πλειάδα, αλλά και ποιότητα των προτάσεων που κατατίθενται ως υποψηφιότητες διαχρονικά στον διαγωνισμό, γεγονός που αποδεικνύει πως η Κύπρος διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, ικανό να συμβάλει με το ερευνητικό του έργο προς την κατεύθυνση αυτή.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως κύριο μέλημά μας ήταν και παραμένει η δημιουργία περαιτέρω προοπτικών που θα επιτρέψει στους  επιστήμονές μας να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα, να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και να καταξιωθούν επαγγελματικά στον τόπο τους, με μακροπρόθεσμο και ουσιαστικό όφελος για τους ίδιους, αλλά και την οικονομία και την κοινωνία μας.

Καταλήγοντας, επιτρέψτε μου για ακόμη μία φορά να συγχαρώ την ΟΕΒ και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για την εποικοδομητική συνεργασία τους, μέσα από την οποία πέτυχαν να καταστήσουν τα Βραβεία αυτά ως ένα σημαντικό θεσμό.

Θερμά επίσης συγχαίρω τους διακριθέντες, αλλά και το σύνολο των συμμετεχόντων  που με την ερευνητική και καινοτόμο δράση τους, διανοίγουν νέους ορίζοντες στους τομείς δραστηριοποίησης τους και στον τόπο μας γενικότερα».

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ