Α. Αντωνίου: Καθοριστικός για την ανάκαμψη ο ρόλος της καινοτομίας

«Στο σύγχρονο επιχειρείν όπου το επιχειρηματικό περιβάλλον μεταβάλλεται με ασύλληπτους ρυθμούς, η συνεχής αναζήτηση της καινοτομίας μεταφράζεται πλέον σαν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου, στον χαιρετισμό του κατά την τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας 2021 της ΟΕΒ και των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας 2021 του ΙΔΕΚ.

Υπογράμμισε παράλληλα πως σε μια περίοδο κατά την οποία ολόκληρη η υφήλιος ταλαιπωρείται ακόμη από την πανδημία του κορωνοϊού, ο ρόλος της καινοτομίας στον αγώνα για γρήγορη ανάκαμψη και επιστροφή στην ευημερία θα είναι καθοριστικός, βάζοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια της αειφορίας.

Εκφράζοντας περηφάνια για το γεγονός ότι μια δεκαπενταετία από το ξεκίνημα των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ, ακόμα μια πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας  αποκτά διαχρονική αξία και συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, καθώς και στην ποιότητα ζωής των πολιτών, ο κ. Αντωνίου προανήγγειλε από τον επόμενο διαγωνισμό του 2022 τη δημιουργία πρόσθετης κατηγορίας για βράβευση, κάτι που όπως είπε εξετάζει η Επιτροπή του θεσμού και που θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου έτους.

Απευθυνόμενος προς τις δεκάδες υποψηφίων που καινοτόμησαν και μετείχαν στον διαγωνισμό, ο πρόεδρος της ΟΕΒ εξέφρασε την απεριόριστη εκτίμηση και θαυμασμό του για την τόλμη τους να δοκιμάσουν κάτι το διαφορετικό, καθώς και την αποφασιστικότητα τους να ξεπεράσουν τα όρια τους. «Τους συγχαίρω για όλα όσα έχουν πετύχει μέχρι τώρα. Οι προσπάθειες τους είναι πραγματικά αξιέπαινες και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους», σημείωσε.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο τον χαιρετισμό του προέδρου της ΟΕΒ, Αντώνη Αντωνίου:

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζουμε στην Τελετή Απονομής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας της ΟΕΒ, καθώς επίσης και στην Τελετή Απονομής των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας του ΙδΕΚ και σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας.

Έχουν περάσει ήδη δεκαπέντε χρόνια από τότε που η ΟΕΒ εντόπισε την ανάγκη συστηματικής προώθησης της καινοτομίας από τις επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπηρεσίες. Παρόλο που οι κύπριοι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι διακρίνονταν για τη δημιουργικότητα και τις ευφάνταστες ιδέες τους, εντούτοις απουσίαζε το κίνητρο και η επιβράβευση που θα ενθάρρυνε την ενσωμάτωση της κουλτούρας καινοτομίας στο κυπριακό επιχειρείν. Με αυτό το σκεπτικό γεννήθηκε στην ΟΕΒ η ιδέα για δημιουργία του Διαγωνισμού Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας, που εγκαινιάσθηκε το 2006.

Ο θεσμός αυτός διένυσε μια αξιοθαύμαστη πορεία. Εξελίχθηκε, δοκιμάστηκε και ενισχύθηκε. Αντιστάθηκε σε οικονομικές κρίσεις και μνημόνια, απόκτησε ανοσία σε πανδημίες και περιοριστικά μέτρα και αποδείχτηκε ανθεκτικός σε κάθε πρόκληση. Μέσα από την πορεία αυτή, τα Βραβεία Καινοτομίας έδειξαν το δρόμο της εφαρμοσμένης καινοτομίας σε επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, και τις έπεισαν ότι η καινοτόμος σκέψη και η θετική αντιμετώπιση της κάθε ιδέας μπορεί να φέρει την αλλαγή, να κάνει την διαφορά ή να προσφέρει την απρόσμενη λύση ακόμα και στα δυσκολότερα προβλήματα.

Φέτος συμπληρώνεται μια δεκαπενταετία από το ξεκίνημα των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας-ΟΕΒ και αισθανόμαστε περήφανοι που ακόμα μια πρωτοβουλία της ΟΕΒ αποκτά διαχρονική αξία και συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας καθώς και στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Ο διαγωνισμός αυτός από την πρώτη στιγμή αγκαλιάστηκε θερμά από όλους τους κοινωνικούς εταίρους και με τις κατά καιρούς βελτιώσεις που έγιναν, αναβαθμίστηκε σε εθνικό θεσμό εγνωσμένου κύρους και με σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα στις καινοτομίες που διεκδικούν την αναγνώριση.

Ο θεσμός του διαγωνισμού των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας-ΟΕΒ έχει τεθεί κάτω από την αιγίδα του Υφυπουργείου Έρευνας Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής, γεγονός που ενισχύει και αποδεικνύει την αναγνώριση του διαγωνισμού και των βραβείων από την πολιτεία και αυτό αποτελεί τιμή για τους νικητές στο διαγωνισμό καθώς και για την ΟΕΒ.

Στο σύγχρονο επιχειρείν όπου το επιχειρηματικό περιβάλλον μεταβάλλεται με ασύλληπτους ρυθμούς, η συνεχής αναζήτηση της καινοτομίας μεταφράζεται πλέον σαν ένα σημαντικό  ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτό αποδεικνύεται και εκ του αποτελέσματος, αφού οι καινοτόμες επιχειρήσεις είναι αυτές που αποκτούν ευκολότερα σημαντικό μερίδιο αγοράς με ταυτόχρονη βελτίωση της αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας τους. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική οι επιχειρήσεις που καινοτομούν συνεχώς έχουν κατά μέσο όρο διπλάσια κέρδη από τις υπόλοιπες και συνεπώς μεγαλύτερη συμβολή στην οικονομία και κοινωνία.

H υιοθέτηση της καινοτομίας, από την στιγμή της γέννησης μιας καινούργιας ιδέας, στο στάδιο αξιολόγηση της και τέλος στην ανάπτυξη και εφαρμογή της, είναι μια πραγματικά επίπονη διαδικασία και αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της επιτυχημένης επιχειρηματικότητας.

Την περίοδο αυτή που ολόκληρη η υφήλιος ταλαιπωρείται ακόμα από την πανδημία του κορωνοϊού, αισθανόμαστε τυχεροί που ανήκουμε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στήριξη των κρατών-μελών μέσω εξειδικευμένων ταμείων όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήρθε να δώσει ανάσες, αλλά και προοπτική στις εθνικές οικονομίες καθώς και στις επιχειρήσεις των κρατών-μελών.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ορίσει την Καινοτομία ως ένα από τους βασικούς του πυλώνες που θα συμβάλουν στην επαναφορά της κανονικότητας όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται. Ο ρόλος της καινοτομίας στον αγώνα για γρήγορη ανάκαμψη και επιστροφή στην ευημερία θα είναι καθοριστικός και ταυτόχρονα βάζει τα θεμέλια της αειφορίας.

Φέτος θα απονεμηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά βραβείο στην κατηγορία της Κοινωνικής Καινοτομίας, μια κατηγορία που το αντικείμενό της μας κάνει όλους περήφανους. Από τον επόμενο διαγωνισμό του 2022, η Επιτροπή του θεσμού εξετάζει τη δημιουργία πρόσθετης κατηγορίας για βράβευση, κάτι που θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου έτους.

Απευθυνόμενος προς τις δεκάδες υποψηφίων που καινοτόμησαν και μετείχαν στον διαγωνισμό, εκφράζω την απεριόριστη εκτίμηση και θαυμασμό μου για την τόλμη τους να δοκιμάσουν κάτι το διαφορετικό και την αποφασιστικότητα τους να ξεπεράσουν τα όρια τους. Τους συγχαίρω για όλα όσα έχουν πετύχει μέχρι τώρα. Οι προσπάθειες τους είναι πραγματικά αξιέπαινες και  αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους.

Ο διαγωνισμός αυτός δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη στήριξη και συνεργασία του Υφυπουργείου Έρευνας Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής και του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Η ΟΕΒ τους ευχαριστεί ιδιαίτερα για τη αγαστή συνεργασία και τη στήριξή τους τόσο στην υλοποίηση του διαγωνισμού όσο και ευρύτερα στην ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και φυσικά της ψηφιακής τεχνολογίας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη της Επιτροπής του Βραβείου Καινοτομίας, καθώς και το προσωπικό της ΟΕΒ για τη σημαντική εργασία που επιτελούν και τη βοήθεια τους».

Δειτε Επισης

«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;
Πρόσβαση στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται ζητά η Επιτροπή Θεσμών