Beyond Pre–Accelerator: Επιχειρηματικό Bootcamp με 70 φοιτητές

Το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο το Επιχειρηματικό Bootcamp του προγράμματος Beyond PreAccelerator που αφορούσε στην καινοτομία στον τομέα της υγείας, με τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών διαφόρων ειδικοτήτων.

Το Bootcamp έλαβε χώρα στη Λεμεσό και αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για φοιτητές/τριες να εκπαιδευτούν, να επιμορφωθούν αλλά και να ανταλλάξουν ουσιαστικές απόψεις στον τομέα της υγείας. Στόχος του διημέρου ήταν η δημιουργία διεπιστημονικών ομάδων για την επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και συγκεκριμένα η εισήγηση καινοτόμων λύσεων σε θέματα καρκίνου, έγκαιρης διάγνωσης, αντιμετώπισης-αποθεραπείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης-επανένταξης- ανακουφιστικής φροντίδας, καταγραφής περιστατικών και δεδομένων-Αρχείο καρκίνου και έρευνας. 

 

Το διήμερο αποτέλεσε την έναρξη του προγράμματος Beyond Pre-Accelerator για 70 φοιτητές/τριες που επιλέχθηκαν. Το πρόγραμμα Beyond Pre-Accelerator αποτελεί μία γέφυρα ανάμεσα στα εκπαιδευτικά προγράμματα επιχειρηματικότητας που εφαρμόζονται στα Πανεπιστήμια ή από άλλους φορείς και στους εξειδικευμένους Incubators και Accelerators (Εκκολαπτήρια Επιχειρηματικών Ιδεών και Επιταχυντές Νεοφυών Επιχειρήσεων). Ουσιαστικά, οι φοιτητές/τριες όλων των επιπέδων (Πτυχίο, Μεταπτυχιακό, Διδακτορικό)  καθοδηγούνται μέσα από το πρόγραμμα να αναπτύξουν τις δικές τους επιχειρηματικές ιδέες στον τομέα της υγείας, φτάνοντας μέχρι και την δημιουργία ενός προϊόντος στην απλούστερη εμπορική μορφή (Minimum Viable Product).

 

Μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος σε Βουλγαρία και Ρουμανία, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 για πρώτη φορά και στην Κύπρο. Αποτελεί σύμπραξη των οργανισμών JA Europe, JA Bulgaria και JA Κύπρου.  Εφαρμόζεται από τον Οργανισμό Junior Achievement Κύπρου και στηρίζεται από 8 συνεργάτες οργανισμούς: Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το Καραϊσκάκιο Ίδρυμα, την Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου, την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, την Cocoon Creations, το IDEA, το Cyprus Seeds και το CYENS Centre of Excellence.

 

Το πρόγραμμα διεξάγεται με την ευγενή χορηγία της Novartis Oncology Κύπρου.

 

Κατά την διάρκεια του διημέρου οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο όπου ήταν η επιμόρφωση, η δημιουργία ομάδων και η παρουσίαση των ιδεών τους.

Εν αρχή του προγράμματος είχαμε χαιρετισμούς από κα  Αντιγόνη Κωμοδίκη, Διευθύνουσα Σύμβολο του Junior Achievement Cyprus, από τον κ Αντρέα Παπαδόπουλο Πρόεδρο του Δ.Σ. του JA Cyprus, από την κα Στάλω Χαραλάμπους εκ μέρους της εταιρείας Novartis Oncology και από τον κ Salvatore Nigro εκ μέρους του JA Europe. 

 

Την εισαγωγή στο πρόγραμμα και την επεξήγηση της πλατφόρμας ανέλαβε ο κος Κυριάκος Μασόνου Υπεύθυνος του προγράμματος Beyond Pre-Accelerator. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από εμπειρίες ασθενών με καρκίνο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο σε σχέση με την ασθένεια, όσο και στην καθημερινότητα τους.

 

Μια διακεκριμένη ομάδα ομιλητών μοιράστηκαν τις γνώσεις, τους προβληματισμούς και έθεσαν τις προκλήσεις στον τομέα. Ο Δρ. Σίμος Μαλάς παρουσίασε στους φοιτητές/τριες την Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο, τονίζοντας την αναγκαιότητα για άμεσες λύσεις. Από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου η Δρ. Αναστασία Κωνσταντινίδου, από το Καραϊσκάκιο Ίδρυμα ο Δρ. Παύλος Κωστέας, από το Υπουργείο Υγείας η κα Άννα Δημητρίου, από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής ο Δρ. Κυριάκος Κυριάκου, από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου ο κ Ανδρέας Χριστοδούλου και από την εταιρεία Cocoon Creations η κα Έλενα Γεωργίου Στρούθου. Συντονίστριες του πάνελ ήταν η κα Αντιγόνη Κωμοδίκη και Δρ. Ντάινα Νικολάου

 

Οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με την θεματική «Επιχειρηματικός τρόπος σκέψης» από την  Δρ. Ντάινα Νικολάου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, από τον Δρ. Μιχάλη Παπαγεωργίου από την εταιρεία Lifepal,  από την Δρ. Μαριάννα Προκόπη από την εταιρεία Theramir και τέλος από τον κ Μιχάλη Στρούθο από την εταιρεία Cocoon Creations.

 

Κατά την διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας μέρας του προγράμματος οι φοιτητές/τριες παρακολούθησαν παρουσιάσεις από τις κυρίες Μαρία Μαρκίδου και Μαρία Ευγενίου των εταιρειών «Cyprus Seeds» και «IDEA Innovation Centre» αντίστοιχα. Ενώ στη συνέχεια  δόθηκαν λίγες μόνο ώρες στους/στις φοιτητές/τριες για να εργαστούν συλλογικά με τις ομάδες τους και να καταλήξουν σε ένα καινοτόμο προϊόν, υπηρεσία ή λύση, που αφορά την ασθένεια του καρκίνου.

 

Στο τέλος της ημέρας, όλες οι ομάδες παρουσίασαν τις προτάσεις τους σε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι παρείχαν στους/στις φοιτητές/τριες ανατροφοδότηση στις ιδέες τους. Στο τραπέζι συζήτησης και ανατροφοδότησης κλήθηκαν οι Δρ. Άντρη Ιωάννου και Δρ. Νατάσα Χρίστου από το CYENS Centre of Excellence, ο κ. Μιχάλης Στρούθος και η κα. Έλενα Στρούθου από την εταιρεία Cocoon Creations, η κα Αγγέλα Παναγιώτου από το IDEA Innovation Centre, η κα Μαρία Μαρκίδου από το Cyprus Seeds, ο Δρ. Κυριάκος Κυριάκου από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και ο Δρ. Παύλος Κωστέας από το Καραϊσκάκιο Ίδρυμα.

 

Η νέα γενιά επιστημών έρχεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της πολυδιάστατης ασθένειας του καρκίνου και καλείται να βρει πρακτικές οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών σε όλα τα στάδια.  Η επόμενη συνάντηση για τη δεύτερη φάση του προγράμματος έχει οριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου, όπου οι φοιτητικές ομάδες θα παρακολουθήσουν μαθήματα επέκτασης της ιδέας τους και θα λάβουν ανατροφοδότηση για τη μέχρι τώρα πορεία τους.  Οι φοιτητικές ομάδες θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε εκδήλωση στις 5 Φεβρουαρίου 2022.

 

Ο Οργανισμός Junior Achievement Κύπρου είναι μέλος του παγκόσμιου Μη-Κερδοσκοπικού Οργανισμού JA Worldwide και ειδικεύεται σε θέματα εκπαίδευσης για την επιχειρηματικότητα, τον οικονομικό εγγραμματισμό και την αγορά εργασίας.  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.jacyprus.org ή να επικοινωνήσετε με το προσωπικό του Οργανισμού στο τηλέφωνο 97-715909.

Δειτε Επισης

Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης