Το μέλλον του banking βρίσκεται στις FinTech

InBusinessNews  01/12/2021 10:28
Το μέλλον του banking βρίσκεται στις FinTech

Το μέλλον του banking βρίσκεται στις FinTech

InBusinessNews  01/12/2021 10:28

Δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν κόσμο χωρίς το Διαδίκτυο ή κινητές συσκευές (mobile devices). Έχουν γίνει βασικά στοιχεία του τρόπου ζωής μας και έχουν προκαλέσει αλλαγές σε σχεδόν κάθε τομέα της επιχείρησης. Η βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (Financial Services, FS) δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ψηφιακή επανάσταση μεταμορφώνει τον τρόπο πρόσβασης των χρηστών σε χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Στην τομή της χρηματοδότησης και της τεχνολογίας βρίσκεται ένα φαινόμενο που επιταχύνει τον ρυθμό αυτής της αλλαγής με αξιοσημείωτο ρυθμό και αναδιαμορφώνει το status quo της βιομηχανίας - ονομάζεται FinTech. Το "FinTech" αναφέρεται σε καινοτομίες του χρηματοπιστωτικού τομέα που περιλαμβάνουν επιχειρηματικά μοντέλα με δυνατότητα τεχνολογίας που μπορούν να διευκολύνουν την αποδιαμεσολάβηση, να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι υπάρχουσες εταιρείες δημιουργούν και παραδίδουν προϊόντα και υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν το απόρρητο, τις κανονιστικές/ρυθμιστικές προκλήσεις, παρέχοντας νέες οδούς για την επιχειρηματικότητα και δημιουργώντας ευκαιρίες για παγκόσμια ανάπτυξη.

Η χρηματοοικονομική τεχνολογία (Financial technology, Fin Tech) είναι ένας αναδυόμενος τομέας που καινοτομεί γρήγορα, όπου υπάρχουν ανησυχίες για το τι θα σημαίνει αυτό για το μέλλον στις συναλλαγές, στις αγορές και τις τράπεζες. Θα χάσουν οι τράπεζες τους νέους παίκτες που προσφέρουν καλύτερα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες ή θα μάθουν πώς να αφομοιώνονται και να συνεργάζονται με αυτές ανατρεπτικές τεχνολογίες;

Σύμφωνα με έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία της πλατφόρμας DeNovo της PwC, η χρηματοδότηση των νεοσύστατων επιχειρήσεων FinTech αυξήθηκε με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 41% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με συνολική επένδυση άνω των 40 δισ. δολαρίων (PwC, 2017). Ανάλυση της Ernst & Young (2018) αναφέρει ότι το ενιάμηνο του 2018 η συνολική επένδυση FinTech που υποστηρίζεται από επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capital) ανήλθε σε 32,6 δισ. δολάρια με όγκο συναλλαγών 1.164 προσφορές. Η Βόρεια Αμερική αντιπροσώπευε τη μέγιστη χρηματοδότηση FinTech με 9,3 δισ. δολάρια, η Ασία με 6,1 δισ. δολάρια, και η Ευρώπη με 2,7 δισ. δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα 14,5 δισ. δολάρια συνολικής χρηματοδότησης FinTech προήλθαν από άλλες περιοχές του κόσμου.

Μαθήματα από τις FinTech

Οι σημερινές ταχέως αναπτυσσόμενες παγκόσμιες τράπεζες έχουν αυξημένο ρυθμό ανταγωνισμού από άλλους μη χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στους πελάτες τους. Η ξαφνική έξαρση της Fintech άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι παραδοσιακές τράπεζες εργάζονταν και με τη σειρά τους οι τραπεζικοί τομείς χρειάζονται πιο καινοτόμες λύσεις για να ανταγωνιστούν τις αναδυόμενες επιχειρήσεις. Αυτό απαιτεί από τις τράπεζες να επενδύσουν σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την Fintech, προκειμένου να επωφεληθούν οι ίδιες και να παράσχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες τους σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους χρηματοδότησης.

Για τα μαθήματα που θα πρέπει να λάβουν οι τράπεζες από τις FinTech αναμένεται να μιλήσει ο Dr. Edwin Van der Ouderaa, Senior Managing Director, Global Lead Customer, Sales and Service, Global Digital Banking της Accenture Βελγίου ενώπιον του 9ου Banking Forum & FinTech Expo που διοργανώνει η ΙΜΗ στις 8 Δεκεμβρίου 2021 στο Hilton Nicosia με τίτλο «Βank to the Future».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο, κάντε κλικ εδώ.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, κάντε κλικ εδώ.

Πληροφορίες

Οργανωτής: IMH

Κύριος Χορηγός: Logicom Solutions

Χορηγοί (μέχρι στιγμής): Ecοmmbx, George Z. Georgiou & Associates LLC, IMR / Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™, Infocredit Group, Ispiral, PwC Cyprus, Zebra Consultants Ltd | Red Hat IGC.

Υποστηρικτές: Alpha Bank Cyprus Ltd, Ancoria Bank, AstroBank, Bank of Cyprus, Eurobank Cyprus, Hellenic Bank, RCB Bank

Με τη στήριξη: Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, ACEMPI

Powered by: Invest Cyprus

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD και περιοδικό IN Business

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την IMH:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας