Κυπριακά Βραβεία Έρευνας: Ύψιστη αναγνώριση ερευνητών από το ΙδΕΚ

Τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας καθιερώθηκαν το 2007 με στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο. Έκτοτε, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας αναγνωρίζει και επιβραβεύει το έργο και την προσωπικότητα επιστημόνων που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά και με διεθνή αναγνώριση αποτελέσματα.

Η προσπάθεια αυτή αντανακλάται στις επιδόσεις της χώρας στο European Innovation Scoreboard 2021, αφού κατάφερε να βρεθεί στη δεύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που βελτίωσαν την επίδοσή τους, με ποσοστό μάλιστα που ξεπέρασε το 25%. 

Μιλώντας στο InBusiness TV με αφορμή τα επερχόμενα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας 2021, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, Θεόδωρος Λουκαΐδης, αναφέρθηκε στα οφέλη που προκύπτουν από την επιβράβευση της έρευνας στην Κύπρο, τα οποία δεν περιορίζονται στα γεωγραφικά όρια της χώρας, αλλά συμβάλλουν επίσης στον περιορισμό του brain drain, της διαρροής, δηλαδή, ερευνητών και ερευνητριών στο εξωτερικό. 

Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε τις κατηγορίες βραβείων που θα δοθούν φέτος, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θετικά που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας στον τομέα της έρευνας: 

«Ανά το παγκόσμιο έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των τομέων της υγείας, των ψηφιακών τεχνολογιών, της τεχνητής νοημοσύνης[...]Βεβαίως, ώθηση στην ανάπτυξη ερευνητικών προσπαθειών δεν έχει δώσει μόνο η πανδημία, αφού διαχρονικά έρευνα και καινοτομία καλούνται να δώσουν λύσεις σε μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η έρευνα και καινοτομία αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία πράσινη και βιώσιμη ανάκαμψη, με κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Συνεπώς, με στόχο την καθιέρωση μίας πιο ανθεκτικής, κυκλικής και πάνω από όλα πράσινης οικονομίας, η επένδυση στο τρίπτυχο: έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία, κρίνεται ίσως πιο επιβεβλημένη από ποτέ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη του κ. Λουκαΐδη στο βίντεο που ακολουθεί: 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»