Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Ενισχύεται η μεταφορά γνώσης μεταξύ ακαδημαϊκού χώρου και επιχειρήσεων

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η μεταφορά γνώσης στη μετατροπή των επιτευγμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας σε καινοτόμες λύσεις και εφαρμογές, είχαν φορείς του οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ), σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

Η εκδήλωση, που μεταδιδόταν ζωντανά και μέσω διαδικτύου, με θέμα “University – Industry Relations: A walk through the knowledge transfer process”, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή πέραν των 60 εκπροσώπων από τον ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επιχειρηματικό χώρο.

Την εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα του Επικεφαλής Επιστήμονα Έρευνας και Καινοτομίας, χαιρέτησε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Κόκκινος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο εγνωσμένου κύρους Εμπειρογνώμονας Μεταφοράς Γνώσης και σύμβουλος του ΙδΕΚ, Tom Hockaday. Ο κ. Hockaday εξήγησε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ενίσχυσης της μεταφοράς γνώσης, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι συνέργειες στη μετατροπή των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. «Η σοβαρή επένδυση της Κύπρου στην έρευνα, αντικατοπτρίζεται σε ερευνητικά αποτελέσματα αιχμής, που η μεταφορά τους στην πραγματική οικονομία είναι μεν δύσκολη όμως απαραίτητη για να ωφεληθεί η ευρύτερη κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Ιδρύματος με τον κ. Hockaday, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της, σχεδιάζονται ειδικά προγράμματα με στόχο την ενίσχυση της μεταφοράς γνώσης μεταξύ των ερευνητικών κέντρων και της βιομηχανίας. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία που θα έχει για την Κύπρο το Κεντρικό Γραφείο Μεταφοράς Γνώσης, το οποίο αναμένεται ότι θα λειτουργήσει την άνοιξη του 2022, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επιπρόσθετα, ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη «δημιουργίας ενός μέλλοντος χτισμένου πάνω στην έρευνα, την επιστημονική αριστεία, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογική ανάπτυξη, που θα δημιουργεί ευκαιρίες, θα συμβάλει στην ανάκαμψη και θα ενισχύει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Κύπρου».

«Η Έρευνα και Καινοτομία στην Κύπρο» επισήμανε «εξελίσσεται και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι έχουμε καλύψει αρκετό δρόμο. Ωστόσο, πρέπει ακόμη, να ενστερνιστούμε πλήρως τη δημιουργικότητα που βασίζεται στον αντίκτυπο, να τροφοδοτούμε καινοτομίες αιχμής σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, κοινωνίας και βιομηχανίας, να διαφοροποιήσουμε την οικονομία, να εμφυσήσουμε μια επιχειρηματική νοοτροπία και να αναπτύξουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές, ώστε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε υλοποιήσιμες, επεκτάσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου