Fake news: Τι κάνει η Ευρώπη;

Δελτίο Τύπου  26/11/2021 08:57
Fake news: Τι κάνει η Ευρώπη;

Fake news: Τι κάνει η Ευρώπη;

Δελτίο Τύπου  26/11/2021 08:57

Μας αφορά η παραπληροφόρηση και τι είναι τελικά τα πολυσυζητημένα fake news; Διατρέχουμε κίνδυνο όταν -ίσως αφελώς - «μοιραζόμαστε» δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς δεύτερη σκέψη; Μήπως οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί γίγαντες, σε μια επίδειξη ψηφιακής αυθαιρεσίας, κατευθύνουν  τις συμπεριφορές μας σε σημείο που να διαβρώνεται η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου ή στην επιστήμη, εμποδίζοντάς μας να παίρνουμε σωστές αποφάσεις; Σε κάθε περίπτωση, το 83% των ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι η παραπληροφόρηση είναι απειλή για τη δημοκρατία και το 63% των νεότερων ψηφιακών χρηστών πιθανολογεί ότι συναντά fake news συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα. Από την άλλη, η Ευρώπη αποδεικνύεται πρωτοπόρος σε παγκόσμια κλίμακα στη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων στον ψηφιακό κόσμο αναγκάζοντας, για παράδειγμα, το Facebook να διαγράψει 1,3 δις προφίλ χρηστών του μέσα σε τρεις μήνες «για λόγους ασφαλείας». Όμως οι πρόσφατες εξελίξεις με τις καταγγελίες της Francis Haugen, πρώην εργαζομένης στο  Facebook, ότι η εταιρεία έχει ως μοναδική προτεραιότητα το οικονομικό της κέρδος και μάλιστα εις βάρος των χρηστών της, μας κάνουν ακόμη πιο επιφυλακτικούς.

Όπως αναφέρει και η συγγραφέας του βιβλίου Κλημεντίνη Διακομανώλη, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «με την παραπληροφόρηση σε θέματα δημόσιας υγείας να έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας, η προβληματική και η δημόσια συζήτηση γύρω από τα fake news εντείνεται και η «έξυπνη» αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Το ίδιο απαραίτητη είναι και η ενημέρωση του μέσου πολίτη-χρήστη της τεχνολογίας για το πώς θα διαχειριστεί το αγαθό της (υπερ-άφθονης) ενημέρωσης σε ένα ψηφιακό περιβάλλον που εξελίσσεται ιλιγγιωδώς και το οποίο δεν είναι καθόλου άμοιρο κακόβουλων παραγόντων. Τελικά οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να υπονομεύσουν υποδόρια όχι μόνο τους θεσμούς, την επιστήμη, τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και την ίδια την δημοκρατία δημιουργώντας μια γενικευμένη δυσπιστία που μόνο καταστροφική μπορεί να είναι. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει οπλοστάσιο αντιμετώπισης αυτής της λαίλαπας».  

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου τρεις ξεχωριστοί καλεσμένοι συζητούν με τη συγγραφέα για τα Fake News και την παρουσία τους στην κυπριακή πραγματικότητα:

- Δημήτρης Τριμιθιώτης, Λέκτορας, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας – Πανεπιστήμιο Κύπρου

- Έλλη Κοτζαμάνη, Διευθύντρια Ειδήσεων Antenna Cyprus και Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Κύπρου. 

- Κώστας Κωσταντίνου, Δημοσιογράφος – Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου κ. Γιώργος Φράγκος  και ο Καθηγητής Dr Κώστας Γουλιάμος, FRSA, τ. Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Το βιβλίο «Fake news: Τι κάνει η Ευρώπη» προσφέρει πολύτιμη και συστηματική γνώση για το φαινόμενο της παραπληροφόρησης σήμερα και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί (ή δεν μπορεί) να διεισδύσει στη γνωστική σφαίρα της συμπεριφοράς των ανθρώπων σε πολιτικό, ατομικό αλλά και σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου. Ρίχνει φως στις πολιτικές παραμέτρους των fake news σε παγκόσμια κλίμακα και στο πως κακόβουλες επιθέσεις στον ψηφιακό κόσμο, ενώ παρουσιάζονται ως αγαθές, μπορεί να κρύβουν ενορχηστρωμένες και καθόλου αθώες επιθέσεις (ακόμη και γνωστών) κρατών εναντίον του σύγχρονου δημοκρατικού μοντέλου ζωής. Παρουσιάζει, επιπλέον, με εποπτικό τρόπο όλες τις πρωτοβουλίες, τις συνέργειες και τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί δυναμικά την τελευταία πενταετία σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη μάχη κατά την παραπληροφόρησης, ως ασπίδα προστασίας σε ένα φαινόμενο που μαίνεται, που εξελίσσεται και το οποίο θα επηρεάσει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς των επομένων γενεών.

Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέα:

Η Κλημεντίνη Διακομανώλη είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ειδίκευση σε θέματα Τύπου και Επικοινωνίας και μακρά επαγγελματική εμπειρία στο χώρο της ευρωπαϊκής ειδησεογραφίας και δημοσιογραφίας. Έχει ασχοληθεί με την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, παραπληροφόρησης καθώς και  με τις περισσότερες θεματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει υπηρετήσει ως Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου στις Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτος της πρώτης σειράς Ακολούθων Τύπου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και υπηρέτησε σε διπλωματικό πόστο Ακολούθου Τύπου στις Βρυξέλλες. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και στην Εγκληματολογία στη Γαλλία και Digital Communication στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Δικηγόρος Αθηνών.

Πληροφορίες:

Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ιωάννα Δανδέλια – Διευθύντρια εκδόσεων

Τηλ. +30,2310 891741 / +30,6932319422

Email: dandelia@uom.edu.gr

Κλημεντίνη Διακομανώλη – Συγγραφέας

Τηλ. +30,6948951845

Email: Klimentinidiak@gmail.com

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας