powered by

Έναρξη υλοποίησης επιχορηγημένου έργου ASM4Deaf

Το επιχορηγημένο έργο ASM4Deaf: Accessible System and Social Media Mobile Application for Deaf Users”, που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε για υλοποίηση από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, έχει σαν στόχο του την ανάπτυξη μιας εφαρμογής που αποσκοπεί στο να παρέχει στους χρήστες της, που είναι κωφοί, τη δυνατότητα να αναπαραστούν κείμενο ή/και φωνή των ομιλούμενων γλωσσών, σε νοηματικές γλώσσες και να παράγουν, να τροποποιούν και να αναθεωρούν τις διαδικτυακές συνεισφορές νοηματικής γλώσσας.

Αυτό απαιτεί εμπειρογνωμοσύνη σε διάφορα σχετικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της γλωσσολογίας και της σύνθεσης νοηματικής γλώσσας για τη δημιουργία λεξιλογίων συστήματος, αρχιτεκτονικής σύνθεσης νοημάτων βασισμένων στη γνώση και κινούμενη εικόνα και αναγνώριση νοηματικής γλώσσας, για την παρουσίαση χειροκίνητων και μη χειροκίνητων μέσων εκφράσεων, στην τεχνολογία μεταφράσεων νοηματικής γλώσσας.  Η έμφαση θα δοθεί στη ASL (American Sign Language).

Το όνομα της νεοφυούς εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο είναι A.G. Connect Deaf Ltd (https://connectdeaf.com/) και εταίροι του έργου είναι το Frederick Research Centre (mdl.frederick.ac.cy/) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου (www.cs.ucy.ac.cy/seit/ ). 

Τις δράσεις ενημέρωσης,  την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πλάνου και τη Μελέτη Βιωσιμότητας και Εμπορικής Αξιοποίησης θα αναλάβει η εταιρεία GrantXpert Consulting (https://www.grantxpert.eu/).

Την ανάπτυξη των videos και επικοινωνία με την Κοινότητα Κωφών θα αναλάβει η AnnRae Consulting LCC (https://arclingui.com/).

Η Κύπρος βρίσκεται σε νηπιακό ακόμα επίπεδο σε ότι αφορά τη σωστή κουλτούρα και τη στάση απέναντι στους κωφούς συνανθρώπους μας.  Στην πραγματικότητα, μελέτη εντόπισε προκαταλήψεις των Κυπρίων ατόμων με ακοή εναντίον των κωφών, καθώς και την έλλειψη κρατικής υποστήριξης προς την κοινότητα των κωφών. Επιπλέον, μέσω σχετικής έρευνας δημιουργήθηκε μια πιλοτική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, για την Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα (CSL) και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά θετικά, καθώς οι συμμετέχοντες ενδιαφέρθηκαν και βρήκαν την εφαρμογή πολύ χρήσιμη.

Είναι προφανές όμως ότι οι τεχνολογίες στην Κύπρο βρίσκονται σε βρεφικό επίπεδο και η κρατική υποστήριξη είναι μάλλον περιορισμένη. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προωθήσουμε πρωτοβουλίες που κάνουν τους κωφούς πολίτες πρώτης κατηγορίας.   

Το προτεινόμενο έργο θα προσφέρει ένα προσβάσιμο και καινοτόμο προϊόν για χρήστες που είναι κωφοί στο πλαίσιο των κοινωνικών μέσων και των πλατφορμών δικτύωσης.  Ωστόσο, η εργασία που θα διεξαχθεί σε όλο το έργο και τα βίντεο/GIF που θα παραχθούν θα μπορούσαν να έχουν πιθανές χρήσεις και σε άλλους τομείς, π.χ. για δημόσιες ή κρατικές υπηρεσίες (άμεσες μεταφράσεις μεταξύ ακουόντων και κωφών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και δημόσιας μεταφοράς), εκπαιδευτικό πλαίσιο (ακρόαση γονέων που μαθαίνουν γρηγορότερα πώς να επικοινωνούν με τα παιδιά τους που είναι κωφά).

 

 

 

Δειτε Επισης

Υποτροφία «Εύη Παπαδοπούλου»: Η ΚΕΑΝ επενδύει για άλλη μια χρονιά στην εκπαίδευση των νέων
Γεγονός το PadelPro Corporate Padel Tournament by IN Business-Πώς να δηλώσετε συμμετοχή
Επιστρέφει δυναμικά το 2ο ετήσιο Cyprus Forum London
Κορυφαίοι διεθνείς εμπειρογνώμονες συμμετέχουν στο φετινό Compliance Forum
Europa Uomo Κύπρου και Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου ενώνουν δυνάμεις για τη «Μπλε διαδρομή»
Έρευνα για μεταρρύθμιση Τ.Α.: Ελλιπής διαβούλευση, περιορισμένη ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία
IWA Cyprus 2025: Διεθνής επιτυχία με την υπογραφή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος
Ενισχύει τη διεθνή παρουσία της στον τομέα της άμυνας η Multimarine-Δυναμική παρουσία στην DEFEA 2025
Επίσημη έναρξη παγκύπριου εράνου Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
Με deal 24 εκατ. ευρώ πάνε για συγχώνευση Baker Tilly South East Europe και MHA-Τι δηλώνει ο Μάριος Κλείτου