51% των Κυπρίων έχουν χαμηλό χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό

Πολύ σημαντικός παράγοντας κρίνεται η χρηματοοικονομική παιδεία για την οικονομική ευεξία, ώστε να υπάρχει σιγουριά μεταξύ των ατόμων για να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους. Ενώπιον του 12ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα Έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2021 για την Οικονομική Ευεξία και Χρηματοοικονομική Παιδεία στην Κύπρο.

Ο Λουκάς Σάββα, Retirement & Investment της Aon επισήμανε πως η σημασία της οικονομικής ευεξίας είναι σημαντικότερη από ποτέ, με την στρατηγική επένδυση στην ευημερία του εργατικού δυναμικού να αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε πως η οικονομική ευεξία σχετίζεται με τη σιγουριά που πρέπει να διαθέτει ο καθένας για τη διαχείριση των οικονομικών του. Επικαλούμενος τα αποτελέσματα της έρευνας επισήμανε πως το 51% των ερωτηθέντων παρουσιάζουν χαμηλή χρηματοοικονομική παιδεία, ενώ μόλις το 29%νιώθουν άνετα να λαμβάνουν μόνοι τους τις επενδυτικές τους αποφάσεις.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Έρευνας ο Παναγιώτης Παναγιώτου, Director της Pulse Market Research τόνισε πως η χρηματοοικονομική παιδεία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και στην Κύπρο. Συγκρινόμενη και με άλλες χώρες η Κύπρος διαθέτει ένα μεγάλο κενό σε ό,τι αφορά την χρηματοοικονομική παιδεία. Πρόσθεσε πως μόνο το 54% γνωρίζει να κάνει σωστή χρήση των συνταξιοδοτικών του, το 34% θεωρεί ότι θα λαμβάνει ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ μόλις το 25% εξοικονομούν τακτικά για την συνταξιοδότηση τους.

Από την πλευρά της η Κλεοπάτρα Κιττή, Certified Independent Director in Global Governance and Finance τόνισε πως υπάρχει έλλειψη κουλτούρας και συνήθειας για το πώς διαχειριζόμαστε τα εισοδήματα μας. Θα πρέπει πρώτα, είπε, να εξοικονομούμε για επείγουσες ανάγκες, να επενδύουμε για την συνταξιοδότησή μας και μετά να ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός των εξόδων. Αυτό απαιτεί μια αλλαγή κουλτούρας και γνώσης. Επίσης, ανέφερε πως δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε και τα μέλη των διαχειριστικών επιτροπών ταμείων προνοίας να ζητούν μάθηση από εμπειρογνώμονες. «Θα συνιστούσα πάρα πολύ σε όλους συμμετέχουν σε διαχειριστές ταμείων να περνάνε πολύ συχνά από τεχνική εκπαίδευση ώστε να γίνεται σωστή διαχείριση».

Ο Άλκης Χατζηττοφής, Executive Director - Head of Portfolio Management της Resolute Investment Management και Chairman Financial Literacy Committee - CFA Society Cyprus υπογράμμισε πως ο οικονομικός αναλφαβητισμός δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο. Οφείλεται στην έλλειψη χρηματοοικονομικής παιδείας που αποτυπώνεται στον υπερδανεισμό των Κυπρίων, καθώς και στην έλλειψη κουλτούρας για αποταμιεύσεις και επενδύσεις. Πρόσθεσε πως ο CFA Society Cyprus αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στα σχολεία.

Ο Μενέλαος Πουλλής, Manager - Wealth Management Institutional της Eurobank Cyprus υπογράμμισε πως μόνο το 29% δηλώνει ότι είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις για επενδύσεις, άρα το 71% δεν γνωρίζει, επισημαίνοντας πως αυτό το συνταξιοδοτικό κενό θα ήταν πολύ μικρότερο αν υπήρχαν άτομα στις διαχειριστικές επιτροπές που γνώριζαν να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις. Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ότι πρέπει να συμμετέχουν. Να αποταθούμε στους ειδικούς. Υπάρχουν οι γενικοί ειδικοί σύμβουλοι για τα ταμεία προνοίας και θα πρέπει να αποταθούν σε αυτούς, ενώ παράλληλα οι διαχειριστικές επιτροπές θα πρέπει να ακούσουν τους ειδικούς, να εφαρμόσουν τις τεχνικές για ασκήσεις ρίσκου και επενδύσεων.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett