Γραφεία Διασύνδεσης: Αρωγός στην εκπαίδευση νέων επαγγελματιών

Γέφυρα ανάμεσα στους νέους και την αγορά εργασίας αποτελούν τα Γραφεία Διασύνδεσης. Μέσω του Έργου «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας», οι φοιτητές αποκτούν ευκολότερη και ουσιαστικότερη πρόσβαση στις επιχειρήσεις αποκτώντας καινούργιες και εποικοδομητικές εμπειρίες.

Τα οφέλη τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο είναι πολύπλευρα, αφού οι φοιτητές κερδίζουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε μια αυξανόμενα ανταγωνιστική αγορά εργασίας, αποκτώντας εργασιακή εμπειρία σχετική με το αντικείμενο των σπουδών τους. Ταυτόχρονα επωφελούνται και οι επιχειρήσεις, αφού τους παρέχεται η δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με τις τελευταίες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις.

Πρωταρχικός στόχος του Έργου είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φοιτητών και η διασύνδεσή τους με την επιχειρηματική κοινότητα. Βασική δράση των Γραφείων Διασύνδεσης αποτελεί η τοποθέτηση φοιτητών σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, ώστε να μεταβούν από τη θεωρία στην πράξη και να εξοικειωθούν με το εργασιακό περιβάλλον. Παράλληλα, η βασική δράση των Γραφείων Διασύνδεσης ενισχύει την προσπάθεια για τη μείωση της ανεργίας ανάμεσα στη νέα γενιά.

 

Η εμπειρία της Tabarek

Η Tabarek Al-Bunnia, φοιτήτρια στον κλάδο Business Administration του University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus), συμμετείχε στο Έργο και  τοποθετήθηκε στην εταιρεία ISSA Construction & Development. 

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες «στρέφουν τις κεραίες τους» προς νέους επαγγελματίες, αφού, όπως δήλωσε στο InBusiness η αντιπρόσωπος της ISSA Construction & Development, κα Άντρη Γεωργιάδου, είναι σημαντικό και εποικοδομητικό να παρακολουθούμε τις σκέψεις και τα σχέδια των νέων ανθρώπων όσον αφορά τον εργασιακό τομέα. Συνέχισε, λέγοντας πως, επίσης μέλημά τους είναι η στήριξη φοιτητών και νέων επαγγελματιών. 

Το βλέμμα της προς το μέλλον είχε η Tabarek, όταν αποφάσισε να συμμετάσχει στο Έργο, αφού όπως ανέφερε, είναι σίγουρη πως η τοποθέτηση αυτή θα τη βοηθήσει στη μελλοντική της καριέρα. «Απέκτησα δεξιότητες που θα με βοηθήσουν να εξελιχθώ ως επαγγελματίας, να συνεργάζομαι με συναδέλφους στο πλαίσιο μιας ομάδας, να οργανώνω τον χρόνο μου, να συμπεριφέρομαι στους πελάτες και να ξεχωρίζω την προσωπική μου ζωή από τη δουλειά» εξήγησε.

Οι ανάγκες της αγοράς εργασίας για πολύπλευρα καταρτισμένους αποφοίτους συνεχίζουν να αυξάνονται. Η μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία των φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus είναι από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους λειτουργούς του, έτσι, όπως ανάφερε με τη σειρά της η δρ Ανθή Αυλωνίτη, ακαδημαϊκή υπεύθυνη του μαθήματος τοποθέτησης σε οργανισμούς της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, η συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό μέλημα του Πανεπιστημίου.

 

Κλειδί και εφόδιο καριέρας

Το Έργο των Γραφείων Διασύνδεσης έχει καταφέρει να συμβάλει στις εμπειρίες που αποκτούν οι φοιτητές. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους αποκτούν δεξιότητες που αποτελούν κλειδί και εφόδιο για την αφετηρία της καριέρας τους, ενώ ταυτόχρονα συνδράμουν στη χαρτογράφηση της επαγγελματικής τους κατεύθυνσης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Tabarek, στην ISSA Construction & Development, κάθε εβδομάδα ήταν ξεχωριστή: «Μου δινόταν διαφορετικό πλάνο με υποχρεώσεις, έτσι ώστε να παίρνω όσο πιο πολλές εμπειρίες γινόταν σε μικρό χρονικό διάστημα». Δεν υπήρχε συγκεκριμένος τίτλος δουλειάς, κάτι που βοήθησε τη φοιτήτρια να βιώσει την τοποθέτηση πιο σφαιρικά, θέτοντας έτσι καινούργιους στόχους κάθε μέρα και ξεπερνώντας διάφορες δοκιμασίες.

Η κα Γεωργιάδου επισήμανε το ήθος και τη σοβαρότητα που επέδειξε η φοιτήτρια κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της. «Συνέβαλε σημαντικά στις καθημερινές εργασίες της επιχείρησης και ταυτόχρονα εισηγήθηκε καινούργιες και αποτελεσματικές μεθόδους».   

Αξίζει να επισημανθεί η θετική ανατροφοδότηση που λαμβάνει το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus από τις εταιρείες σχετικά με τη συνολική πορεία και αξιολόγηση της απόδοσης των φοιτητών, κάτι που αποδεικνύει πως αυτοί καταφέρνουν να εκτελούν με επιτυχία τα καθήκοντά τους και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους δίνονται για εφαρμογή και εμπλουτισμό των γνώσεών τους.

 

Εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων

Η δρ Ανθή Αυλωνίτη καταληκτικά επισημαίνει: «Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος σπουδών μας, που ενσωματώνει πληθώρα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για πολύπλευρη κατάρτιση των φοιτητών, η τοποθέτησή τους σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς, τους παρέχει τη δυνατότητα να επιδιώξουν ευκαιρίες εργοδότησης με πιο ολοκληρωμένο επαγγελματικό προφίλ αλλά και περισσότερη αυτοπεποίθηση».

Από τη δική της πλευρά, η Tabarek συμβουλεύει τους φοιτητές που αποφασίζουν να τοποθετηθούν σε εταιρείες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, να είναι ευέλικτοι και ανοιχτοί σε καινούργιες εμπειρίες και γνωριμίες.

Η προσαρμοστικότητα και η διαχείριση καινούργιων θεμάτων και εργασιών είναι μερικές από τις δυνατότητες που θα κληθούν να αναπτύξουν. «Ο φοιτητής πρέπει να είναι δεκτικός σε ό,τι δουλειά του ανατεθεί ακόμα και αν είναι απαιτητική. Το γεγονός ότι βγαίνεις εκτός του ‘comfort zone’ σου είναι που κάνει την τοποθέτηση τόσο σημαντική», καταλήγει.

 

 

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands