Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Κύπρος: Με ηγετικό ρόλο στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης (video)

Ο ηγετικός ρόλος της Κύπρου στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αναδείχθηκε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την «Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, στις 13-14 Οκτωβρίου 2021.

Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος, με φυσική και διαδικτυακή παρουσία, κορυφαίες προσωπικότητες και επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος, καθώς και αξιωματούχοι από Κύπρο, Ελλάδα και χώρες της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής.

Στην προσφώνηση του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα προωθηθούν ενέργειες που στοχεύουν μεταξύ άλλων στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη σύσταση μηχανισμών για πιο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές οικονομίες μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες για προσαρμογή σε αειφόρες και πράσινες τεχνολογίες.

Επισήμανε επίσης ότι το 41% του προϋπολογισμού του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο, για τα έτη 2021-2026, αφορούν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση του κράτους. 

Με την σειρά του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, τόνισε πως η ανάγκη για συνεργασία των κρατών της περιοχής είναι επιτακτική για να αντιμετωπιστεί η εξελισσόμενη κλιματική κρίση. Κατέληξε πως ο κυριότερος στόχος είναι η μετάβαση από τις επιστημονικές προτεινόμενες λύσεις, στην εφαρμογή τους από την Πολιτεία.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα επιστημονικά συμπεράσματα από 13 θεματικές και κατόπιν συζήτησης, οι επιστημονικές ομάδες εργασίας της Πρωτοβουλίας κατέληξαν σε ένα «Πλαίσιο Πολιτικών και Μέτρων για την Κλιματική Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή».

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το  Ινστιτούτο Κύπρου και εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κύπρου και το Eastern Mediterranean and Middle East Climate and Atmosphere Research Center.

Δειτε Επισης

PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας/CSI: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος