Έρχεται το φεστιβάλ «Θάλασσα 2021» αφιερωμένο στη ναυτιλία

Στην τελική ευθεία βρίσκονται το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και ο Δήμος Λεμεσού για τη διοργάνωση του πρώτου μεγάλου ολοήμερου φεστιβάλ «Θάλασσα 2021 – ζήσε τη θάλασσα, γνώρισε την ναυτιλία», που θα είναι αφιερωμένο στη θάλασσα και τα ναυτιλιακά και ναυτικά επαγγέλματα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, στο Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο της Επίχωσης και στο παλιό λιμάνι Λεμεσού, από τις 9.00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με αποκορύφωμα τη συναυλία του γνωστού ελληνικού συγκροτήματος «Μπλε».

Σε διάσκεψη Τύπου, στο δημοτικό μέγαρο Λεμεσού, ο Υφυπουργός Βασίλης Δημητριάδης, αφού υπενθύμισε πως μια από τις δράσεις της εθνικής στρατηγικής για τη ναυτιλία, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αφορά στο να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στη θάλασσα και τη ναυτιλία, είπε πως «δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος από την πρωτοβουλία που παρουσιάζουμε σήμερα».

«Σαράντα φορείς και οργανισμοί που ζουν, δραστηριοποιούνται, αγαπούν τη θάλασσα και τη ναυτιλία, τους φέρνουμε για πρώτη φορά κοντά, ούτως ώστε να προβάλουν τις δραστηριότητες τους και να δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες, όχι μόνο της Λεμεσού αλλά και παγκύπρια, να ζήσουν τη θάλασσα και να γνωρίσουν την ναυτιλία», συμπλήρωσε.

Στόχος μας, συνέχισε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, «να αναδείξουμε τη θάλασσα και ως τομέα ψυχαγωγίας και ως χώρο άθλησης και κατεύθυνσης σπουδών αλλά και επαγγελματικού προσανατολισμού».

Η εκδήλωση, υπογράμμισε, αναμένεται θα δώσει την ευκαιρία στους συμπολίτες μας να ενημερωθούν για τις ναυτιλιακές και ναυτικές σπουδές, από πανεπιστήμια και ναυτικές ακαδημίες, να ενημερωθούν για τη θάλασσα ως άθληση, μέσα από τις δραστηριότητες των Ναυτικών Ομίλων, να ενημερωθούν για τον ναυτο-προσκοπισμό, ενώ θα έχουν την ευκαιρία, «με σύσσωμη τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου να ενημερωθούν σωστά για τις προοπτικές και τη δυναμική της κυπριακής ναυτιλίας, τι συνεισφέρει στην οικονομία του τόπου, αλλά και τις προοπτικές των νέων μας αν επιλέξουν να αγκαλιάσουν αυτόν τον τομέα».

Επιπρόσθετα, είπε, «θα έχουμε θαλάσσια και ναυτιλιακά ερευνητικά κέντρα για να αναδείξουν τις προσπάθειες που γίνονται για να καταστεί η Κύπρος ένα κέντρο αειφορίας και τεχνολογίας στη θάλασσα και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις», ενώ θα συμμετέχουν και κυβερνητικά τμήματα, όπως η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, το Τμήμα Αλιείας και το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Αυτή η εκδήλωση, σημείωσε ο Βασίλης Δημητριάδης, αποτελεί την αρχή ενός διαλόγου με το κοινό, στο πλαίσιο του πυλώνα της εξωστρέφειας που θέλει να προβάλει, ενώ κάλεσε τους πολίτες να θέσουν τα όποια σχετικά θέματα τους απασχολούν, όπως η καθαριότητα στις θάλασσες και τις ακτές.

«Ο Δήμος Λεμεσού κάνει μια τεράστια προσπάθεια σε συνεργασία μαζί μας για να καθαρίσουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας και θέλουμε να έρθουμε κοντά στον κόσμο, να νιώσει ο κόσμος ότι είμαστε δίπλα του, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και τις ανησυχίες του», είπε.

Η εκδήλωση, πρόσθεσε, θα ξεκινήσεις στις 9.00 με αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων, «αφιερωμένο στους αφανείς μας ήρωες, τους ναυτικούς, μαζί με την Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορών, την ITF και καλώ τον κόσμο να δηλώσει συμμετοχή».

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι παρόμοιες εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλες παραλιακές πόλεις της Κύπρου και κάλεσε τον κόσμο να τις αγκαλιάσει.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι η Λεμεσός έχει μια σχέση με τη θάλασσα 4.000 χρόνων και η θάλασσα διαμόρφωσε την πόλη, διαμόρφωσε την ταυτότητα της, τον πολιτισμό της, την οικονομία της, την εξέλιξη της, τους ανθρώπους της.

«Η πόλη μας ζει, με πολλούς τρόπους, και αναπνέει, στην κυριολεξία, από τη θάλασσα της», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή τη σχέση με τη θάλασσα «έχουμε υποχρέωση όχι απλά να διαφυλάξουμε, αλλά να την εξελίξουμε περαιτέρω, μέσα από πολιτικές και δράσεις που προσφέρονται αλλά και είναι απαραίτητες πλέον στη σύγχρονη πολύπλοκη, ανταγωνιστική, αλλά με τεράστιες ευκαιρίες εποχή μας».

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του που ο Δήμος θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους επισκέπτες της εκδήλωσης για μια σειρά από θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα, όπως την επιτήρηση της καθαρότητας της θάλασσας και των ακτών του κόλπου της Λεμεσού και τα μέτρα καταστολής της ρύπανσης, την θεσμοθέτηση του ετήσιου θεσμού Blue Limassol Forum, με θέματα σχετικά με τη γαλάζια οικονομία, τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας το οποίο θα δίνει έμφαση στη γαλάζια οικονομία και τον τομέα των ναυτιλιακών υπηρεσιών και τη διενέργεια της πρώτης στο είδος της Μελέτης Εκτίμησης Κινδύνων (Risk Assessment Study), για τον κόλπο της Λεμεσού.

Για το τελευταίο ο κ. Νικολαϊδης υπέδειξε ότι η μελέτη, που συγχρηματοδοτεί ο Δήμος με το πανεπιστήμιο Frederick, απασχολεί πέραν των 30 επιστημόνων και σε αυτή έχουν εμπλακεί πέραν των 110 ενδιαφερομένων μερών και τα αποτελέσματα της θα ανακοινωθούν εντός Νοεμβρίου, έχοντας προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων ΜΜΕ, πανεπιστημίων, εμπορικών επιμελητηρίων και δημαρχείων παράκτιων πόλεων.

Εν τω μεταξύ ανακοίνωση της Αρχής Λιμένων Κύπρου αναφέρει ότι η Αρχή, στηρίζοντας το φεστιβάλ παραχώρησε προς χρήσης το χώρο του παλιού λιμανιού ενώ ανέλαβε τη διασφάλιση του ελλιμενισμού στο χώρο, από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου 2021, του καραβιού «Κερύνεια – Ελευθερία», το οποίο έχει παραχωρήσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Κερύνεια Χρυσοκάβα.

Τέλος, η Αρχή Λιμένων Κύπρου προσκαλεί το κοινό να στηρίξει με την παρουσία του την πιο πάνω εκδήλωση.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands