283 υποθέσεις σε ένα χρόνο ενώπιον του Πειθαρχικού του ΠΔΣ

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης του ΠΔΣ, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, όπου παρουσιάστηκε το έργο που έχει επιτελεστεί κατά τη χρονική περίοδο «Οκτώβριος 2020 – Οκτώβριος 2021», η κ. Αλεξία Κουντουρή, μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΠΔΣ, αναφέρθηκε στις ενέργειες και τη δράση του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Το νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο που διορίστηκε από το Συμβούλιο του ΠΔΣ τον Οκτώβριο του 2020 απευθείας μετά τον καταρτισμό του σε σώμα, έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητα τρεις βασικούς άξονες: Την επιτάχυνση των διαδικασιών, τη διαφάνεια στα πεπραγμένα του και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο, του ιδίου του δικηγορικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, έχουν προωθηθεί και υλοποιηθεί μία σειρά από ενέργειες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι οι ακόλουθες:

Έχουν δημιουργηθεί τρία μόνιμα κλιμάκια τα οποία εξετάζουν ταυτόχρονα υποθέσεις, ενώ ένα από τα μέλη έχει αναλάβει την ευθύνη του συντονισμού της όλης δράσης του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Από τις 5/11/2020, ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του, μέχρι τις 13/10/2021 το Πειθαρχικό Συμβούλιο επιλήφθηκε συνολικά 283 υποθέσεων, εκ των οποίων: Στις 109 εκδόθηκε απόφαση, στις 6 επιφυλάχθηκε απόφαση, στις 4 επιφυλάχθηκε ενδιάμεση απόφαση, οι 16 αποσύρθηκαν και οι 139 βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης, οι οποίες αφορούν σε ισχυρισμούς για αντιδεοντολογική συμπεριφορά δικηγόρων.

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των υποθέσεων και δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό αρχείο με όλες τις αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Με στόχο τη σωστή και γρήγορη ενημέρωση και τον τάχιστο χειρισμό διαφόρων θεμάτων που προκύπτουν, πραγματοποιούνται τακτικές συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Πειθαρχικού Συμβουλίου σε μηνιαία βάση.

Όσον αφορά τις αποφάσεις όλων των Ποινικών Δικαστηρίων για καταδίκες δικηγόρων, με σχετική απόφαση και ενέργειες προς την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την Αρχιπρωτοκολλητή, πλέον αποστέλλονται αυθημερόν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και αποφασίζεται κατά περίπτωση η έναρξη ή όχι πειθαρχικής διαδικασίας.

Σημαντικό βήμα αποτελεί επίσης η απόφαση για τη δημοσιοποίηση των σημαντικών αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου για σκοπούς διαφάνειας.

Έχουν επίσης υιοθετηθεί εσωτερικοί Κανονισμοί λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου και έχει εκσυγχρονιστεί το τμήμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου στην ιστοσελίδα του ΠΔΣ.

Επιπλέον, εξετάζεται το ζήτημα που προκύπτει στις περιπτώσεις όπου καταχωρείται κατηγορητήριο εναντίον δικηγόρου για σοβαρά ποινικά αδικήματα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν ρυθμίζεται νομοθετικά.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο έχει μεταστεγαστεί από τα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας στα γραφεία του ΠΔΣ και έχει προσληφθεί μια ακόμη λειτουργός με στόχο την αποτελεσματική και έγκαιρη εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων

Δειτε Επισης

Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης