Τεχνολογία ως διευκολυντικό εργαλείο συμμόρφωσης

Με τα άλματα που έχει κάνει μέχρι σήμερα η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας συμμόρφωσης, ενώ το RegTech σύμφωνα με τον Δημήτρη Νικολάου Manager και Digital Transformation της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος συντόνισε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο 7ο International Compliance Forum, μπορεί να διευκολύνει τη λειτουργία της κανονιστικής συμμόρφωσης, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει στενή και πολύπλοκη εποπτεία η εν λόγω τεχνολογία συνιστά μεγάλη βοήθεια.

Ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, Director of Compliance Support Services στην MAP S.Platis Group, ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνα της Thomson Reuters το 2020 μόνο το 16% έκαναν χρήση regtech, υπογραμμίζοντας πως με την ταχύτητα της ψηφιακής μεταμόρφωσης, υπάρχει αρκετός χώρος για υιοθέτηση regtech από τις επιχειρήσεις, ενώ μπορεί παράλληλα να βοηθήσει τις επιχειρήσεις εξ αποστάσεων να συμμορφωθεί με περισσότερη ακρίβεια και πιο αποτελεσματικά.

Ο Χρήστος Τινιόζου, Managing Director της iSPIRAL Cyprus ανέφερε πως η δύναμη CPU διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια και έτσι σε 10 χρόνια ο μέσος φορητός υπολογιστής θα έχει περισσότερη ισχύ από τον μέσο ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο άνθρωπος έχει διαφορετικές δεξιότητες στις μέρες μας, έτσι οι λειτουργοί συμμόρφωσης θα χρειαστούν νέες δεξιότητες, θα πρέπει να έχουν κριτική σκέψη, καλές δεξιότητες επικοινωνίας, θα πρέπει να μάθουν νέα πράγματα, η συνεχής μάθηση είναι απαραίτητη για τους λειτουργούς συμμόρφωσης. Ο λειτουργός συμμόρφωσης θα εξακολουθήσει να υφίσταται αλλά με διαφορετικές ανάγκες. Με το gregtech υπάρχουν ποιοτικά αποτελέσματα και 10 φορές περισσότερη παραγωγικότητα.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Νικολάου, Director της Treppides Group αναφέρθηκε στις λύσεις regtech που υπάρχουν ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Η κάθε εταιρεία, είπε, πρέπει να προσδιορίσει τις ανάγκες του οργανισμού που θα ανταποκρίνονται στο ανταποκρίνεται στο επιχειρηματικό πλάνο του μέλλοντος. Οι εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εν μία νυκτί, έπρεπε να βρουν μια λύση για τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι και να εξασφαλίζουν τη συνέχεια των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε πως οι ρυθμιστικές αρχές είναι πολύ θετικές για τις εταιρείες που υιοθετούν τεχνολογικές λύσεις. Από πλευράς εταιρειών τεχνολογίας, είπε, γίνεται ενημέρωση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών για τις τεχνολογικές λύσεις και τις δυνατότητές τους.

Ο Γρηγόρης Δέλλας, Chief Compliance & Innovation Officer της ECOMMBX Cyprus Γρηγόρης Δέλλας, σημείωσε πως η δουλειά του compliant officer εξελίχθηκε διαχρονικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι κανονισμοί είναι πιο περίπλοκοι και η τεχνολογία είναι εδώ για να διευκολύνει τη διαδικασία συμμόρφωσης. Επιτρέπει και διευκολύνει καθώς υπάρχει τεράστιος όγκος δεδομένων και η ακρίβεια στη διαχείριση δεδομένων είναι σημαντική. Η τεχνολογία δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, πρόσθεσε, αλλά μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν κάποια πράγματα και να λάβουν τις σωστές αποφάσεις.

Ο Πάνος Κυριακίδης, Commercial Manager της eBOS Technologies τόνισε πως η λειτουργία συμμόρφωσης μπορεί να βελτιστοποιηθεί με τη χρήση της regtech, υπογραμμίζοντας πως ο μόνος τρόπος βελτιστοποίησης της συμμόρφωσης είναι μέσω της τεχνολογίας. Η συμμόρφωση, είπε, αποτελούν το σύνολο των ενεργειών που αναλαμβάνει ένας οργανισμός για να συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες και τους κανονισμούς των ρυθμιστικών αρχών. Η συμμόρφωση διατηρεί επίσης την ηθική και τη φήμη ενός οργανισμού. Η RegTech μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αποδοτικότητας, μείωση τους κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας.

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας