Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

V. Gaudel: Συμμόρφωση με τις αμερικανικές κυρώσεις

Το Γραφείο Ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου έχει επιβάλει ορισμένα βαριά πρόστιμα για παραβιάσεις κυρώσεων. Μόνο το 2021, η OFAC επέβαλε πρόστιμο ύψους $8,5 εκατομμύρια κατά της Union de Banques Arabes et Françaises (UBAF) στη Γαλλία για παραβίαση των κυρώσεων που σχετίζονται με τη Συρία, $2, 1 εκατομμύρια κατά της Γερμανικής εταιρείας λογισμικού SAP για παραβίαση των κυρώσεων που σχετίζονται με το Ιράν και $1, 4 εκατομμύρια για παραβίαση πολλαπλών κανονισμών κυρώσεων.

Μιλώντας στο 7ο International Compliance Forum o Vincent Gaudel, Compliance Expert – CGSS, LexisNexis Risk Solutions, France, επισήμανε πως επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που αφορούν προϊόντα από τις ΗΠΑ ή το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τις υποχρεώσεις κυρώσεων τους.

Υπογράμμισε πως οι αλλαγές στις λίστες κυρώσεων συμβαίνουν συχνά καθ ' όλη τη διάρκεια του έτους, και αυτές οι αλλαγές αναμένεται από τις περισσότερες ρυθμιστικές αρχές να εφαρμοστούν "χωρίς καθυστέρηση".  Ένα καλό παράδειγμα μιας τέτοιας γρήγορης μετατόπισης κυρώσεων αποτελούν οι πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία. Στις 14 Οκτωβρίου 2019, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας και η OFAC όρισε 5 τουρκικές οντότητες να μπλοκαριστούν. Παρ ' όλα αυτά, λίγες μέρες αργότερα, εφαρμόστηκε κατάπαυση του πυρός και οι κυρώσεις εναντίον των 5 τουρκικών οντοτήτων άρθηκαν γρήγορα. Συνολικά, τα μέτρα αποκλεισμού εφαρμόστηκαν μόνο για συνολικά 9 ημέρες.

Αυτές οι συχνές μετατοπίσεις μπορούν να δημιουργήσουν προκλήσεις για τους λειτουργούς συμμόρφωσης, καθώς μερικές φορές η αλλαγή λίστας μπορεί να συνεπάγεται σημαντική εργασία. Ακόμη και μια μικρή αλλαγή θα μπορούσε να απαιτήσει μια σειρά διαδικασιών για να ληφθεί υπόψη αυτή η αλλαγή, όπως: ανάκτηση, μορφοποίηση και δοκιμή της λίστας, καθώς και επαναφορά της πλήρους πελατειακής βάσης και εκδίκαση νέων ειδοποιήσεων.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δράσεις της OFAC, ο κ. Gaudel επισήμανε πως αντλούνται διδάγματα τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι λειτουργοί συμμόρφωσης, όπως:

- Οι επίσημοι κατάλογοι κυρώσεων δεν παρέχουν πλήρη ολοκληρωμένη εικόνα των αποκλεισμένων ατόμων και οντοτήτων. Οι οντότητες που ανήκουν ή ελέγχονται κατά 50% ή περισσότερο από καθορισμένα μέρη πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη.

- Εκτεταμένο δίκτυο σχέσεων: εκτός από τον κανόνα του 50%, τα μέλη της οικογένειας και οι στενοί συνεργάτες των δικαιωμάτων κυρώσεων πρέπει επίσης να εντοπιστούν και να εξεταστούν.

- Κυρώσεις κατά κατηγοριών οντοτήτων: ορισμένες κυρώσεις δεν ορίζουν άτομα ή οντότητες αλλά μάλλον τάξεις. Οι λειτουργοί συμμόρφωσης πρέπει πάντα να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους ορισμούς του OFAC για το τι περιλαμβάνεται σε μια κατηγορία που έχει επιβληθεί κυρώσεις, καθώς αυτές μπορούν να αλλάζουν συχνά.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου