powered by

Καμπανάκι για άμεση δράση για την κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ολική καταστροφή δεν είναι αργά για την λήψη συντονισμένων δράσεων για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το τονίστηκε από κρατικούς αξιωματούχους στο πλαίσιο του 2ου International Conference Climate Change in the Eastern Mediterranean & Middle East που πραγματοποιείται στην Κύπρο από το Cyprus Institute.

Δεν είναι αργά για να ληφθούν δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής ανέφερε ο Κώστας Παπανικόλα Σύμβουλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικός απεσταλμένος για την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας πως αν και ο χρόνος για δράση έχει επέλθει εξέφρασε την πεποίθηση πως η συνάντηση COP26 που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Γλασκόβη, θα καταλήξει σε συμφωνία για άμεσες και δραστικές δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής. Πρόσθεσε πως η διοργάνωση συνεδρίων σε περιφερειακό επίπεδο είναι σημαντικές για τον συντονισμό ενεργειών, ιδιαίτερα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής όπου οι εκπομπές ρύπων είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχος του συνεδρίου, είπε, είναι η συνεργασία των χωρών της περιοχής για αντιμετώπιση των προκλήσεων για το κλίμα με την Κύπρο να αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο. Τα τελευταία δύο χρόνια, ανέφερε, έχουν ετοιμαστεί μελέτες και προτάσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κλιματική κρίση που απειλεί την περιοχή.

Οι εν λόγω εισηγήσεις θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, αλλά εναπόκειται στις χώρες, τόνισε, να αποφασίσουν ποιες εισηγήσεις θα υιοθετηθούν και θα εφαρμοστούν. Ο εν λόγω διάλογος μεταξύ επιστημονικής κοινότητας και της πολιτικής ηγεσίας των χωρών της περιοχής, αποτελεί βήμα προς στον καταρτισμό πλάνου δράσης. Τα επιστημονικά ευρήματα δεν μπορούν να αλλάξουν, ανέφερε προσθέτοντας πως έχουμε την τεχνολογία για να λάβουμε άμεσα δράση για αντιμετώπιση και μετριασμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Τέλος, ανέφερε πως προσβλέπει και στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών των χωρών της περιοχής για καταρτισμό δράσεων αντιμετώπισης των προκλήσεων για το κλίμα σε πολιτικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, Virginijus Sinkevičius, τόνισε πως αν δεν πάρουμε άμεσα δράση για το κλίμα τότε θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό. Είναι αργά αλλά δεν είναι πολύ αργά, ανέφερε υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ έχει θέσει τους στόχους της μέσω της Πράσινης Συμφωνίας. Για την ΕΕ, είπε, αποτελεί θέμα προτεραιότητας η πρόσβαση σε καθαρό νερό, η διαχείριση του νερού σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ μέχρι το 2050 θα πρέπει να αποκατασταθούν όλα τα οικοσυστήματα και να τυγχάνουν της δέουσας προστασίας και διαχείρισης.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο σημείωσε πως θα πρέπει να γίνουν βήματα προς την μείωση της χρήσης ιδιωτικών οχημάτων, ενώ επικρότησε την προσπάθεια της Κύπρου μέσω του συντονιστικού της ρόλου για λήψη δράσεων για το κλίμα σε περιφερειακό επίπεδο. Μέσω του Cyprus Institute, ανέφερε, η Κύπρος μετατρέπεται σε regional hub for innovation.

Στον χαιρετισμό του ο Πρίγκιπα El Hassan bin Talal της Ιορδανίας ανέφερε πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μιλάμε για την Μεσόγειο Θάλασσα για τις δράσεις της για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όχι απλά για θάλασσα των νεκρών. Τόνισε πως οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργίας, ενώ χαιρέτισε τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας με την πολιτική ηγεσίας για τον καταρτισμό πλάνου δράσεων.

Στη σημαντικότητα όπως καταλήξει σε συμφωνία η συνάντηση COP26 στάθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας, Laurent Fabius, υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω συμφωνία αποτελεί την μόνη οδό για κάνουμε βήματα προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρόσθεσε πως η Συμφωνία στο Παρίσι αποτέλεσε το ορόσημο για κινητοποίηση και λήψη δράσεων για την κλιματική αλλαγή. Η μη επίτευξη  των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού οδηγεί και σε καταστροφικές συνέπειες και αναφέρθηκε στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες που καταγράφηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Δυστυχώς, είπε, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τη πτυχές της ζωής μας, υγεία, βιοποικιλότητα, ποιότητα τροφίμων και πρόσβαση σε καλής ποιότητας νερό. Πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις για την εκπαίδευση, για μετριασμό των επιπτώσεων, μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Χαιρετίζοντας το διήμερο συνέδριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε πως η Κύπρος είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, υπογραμμίζοντας τους στόχους του Σχεδίου Δράσης που αποτελεί πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόσθεσε ότι η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή και σημείωσε ότι το 2019 ανέλαβε πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων, σε διάφορους τομείς όπως το Περιβάλλον, η Γεωργία, ο Τουρισμός και άλλοι, οι οποίες επιβαρύνουν την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Είπε, ακόμη, ότι του Σχεδίου προΐσταται σε ό,τι αφορά την επιστημονική πτυχή, ο Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Σύμβουλος και Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου για την Κλιματική Αλλαγή.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Δράσης, ο Πρόεδρος είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εργαστεί 13 ομάδες με τη συμμετοχή 240 επιστημόνων από την περιοχή και από διεθνείς οργανισμούς, και κάλεσε τις Κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής να συμμετάσχουν στο Σχέδιο και έτσι να αντιμετωπιστούν από κοινού οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόσθεσε ότι τους προσεχείς μήνες θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής αλλά και Υπουργική Συνάντηση, με στόχο τη συμμετοχή περισσότερων χωρών στο Σχέδιο Δράσης.

Τόνισε, επίσης, ότι μέσω του Σχεδίου Δράσης θα προωθηθούν δράσεις, μεταξύ άλλων, για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου, τη σύσταση μηχανισμών για πιο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές οικονομίες μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις και βιομηχανίας για προσαρμογή σε αειφόρες και πράσινες τεχνολογίες και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της πράσινης πολιτικής και ευχήθηκε όπως υπάρξει στήριξη και από την ΕΕ και από διεθνείς οργανισμούς προς τον σκοπό αυτό.  

Σημείωσε, εξάλλου, ότι σε εθνικό επίπεδο, η Κύπρος είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι πέραν των 500 εκ. ευρώ, δηλαδή το 41% του προϋπολογισμού του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο, για τα έτη 2021-2026, αφορούν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.   

Δειτε Επισης

Η Λευκωσία συμμετέχει στη διεθνή πρόσκληση RAPTOR 2025-Ανοιχτή πρόσκληση σε νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σημαντικά έπαθλα για διακριθέντες/διακριθείσες στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων Euroskills 2025
Η ΒΑΤ σε συνεργασία με τη Phoenicia Fereos στήριξε το AbleΒook και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας
Σκουρίδης: Το αποτύπωμα του ΙδΕΚ το 2024...Διέθεσε €47,5 εκατ. σε 230 νέους φορείς, ερευνητές/τριες και επιχειρήσεις
Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης: Σε ψηφιακούς ρυθμούς οι κεφαλαιαγορές το 2025
Δέσμευση ΟΕΒ για βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
ΚΕΒΕ: Επίσημο δείπνο με την ευκαιρία του κινέζικου νέου ετους
ESG: Μια φορολογική προοπτική
Δεδομένα και τάσεις που επαναπροσδιορίζουν την φιλοξενία
Τρέχει η υποβολή έργων για τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής, Aρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου και Ανάπτυξης Γης