Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Ν. Λευκαρίτης: Επιβάλλεται αλλαγή επιχειρηματικών μοντέλων και κουλτούρας

Με σοβαρότητα αντιμετωπίζει η Πετρολίνα τα ζητήματα που αφορούν το τρίπτυχο Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση, σημείωσε ο Ντίνος Λευκαρίτης, Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος της Πετρολίνα.

Σημείωσε ότι, πέραν από όποιες κανονιστικές και νομοθετικές απαιτήσεις του Κράτους, τα θέματα αυτά αποτελούν την βάση της φιλοσοφίας της Πετρολίνα που για περισσότερα από 60 χρόνια εξυπηρετεί με σεβασμό και διαφάνεια τον Κύπριο καταναλωτή και στηρίζει την κυπριακή Οικονομία.

Μιλώντας ενώπιον του 5ου Business Leaders Summit, ο κ. Λευκαρίτης τόνισε πως η Πετρολίνα λειτουργεί με το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης, το οποίο καλύπτει όλα τα σχετικά ISO και νομοθεσίες που αφορούν την εκπομπή αερίων και νομοθεσίες για την προστασία του περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις, τα πρατήρια και τους γραφειακούς της χώρους.

Παράλληλα, εκπαιδεύει το προσωπικό της κατάλληλα και εργοδοτεί εξειδικευμένους μελετητές για τον καταρτισμό και την παρακολούθηση του περιβαλλοντικού της προγράμματος. «Οι εγκαταστάσεις στην περιοχή Βασιλικού έχουν κατασκευαστεί με τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος και τελευταίου τύπου μηχανήματα. Το παλιό τερματικό στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας έχει ήδη κατεδαφιστεί και αποψιλωθεί και υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα απορύπανσης και αποκατάστασης του εδάφους, το οποίο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της πόλης. Για τα θέματα προσωπικού η Πετρολίνα εφαρμόζει εγχειρίδιο προσωπικού, το οποίο συνάδει πλήρως με όλες τις σχετικές νομοθεσίες και απαιτήσεις, προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των φυσικών προσώπων και προσφέρει κατάλληλο και υγιές πλαίσιο εργασίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Πετρολίνα έχει βραβευτεί ως εργοδότης πρώτης προτίμησης.

Το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Πετρολίνα καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα ενεργειών που στηρίζουν την κοινωνία. Παράλληλα, η Πετρολίνα είναι παρούσα και στηρίζει κάθε κοινωνική προσπάθεια από επαναπατρισμό Κυπρίων που ανάγκασε η πανδημία μέχρι τη στήριξη της πυρόσβεσης των πυρκαγιών που ζήσαμε το καλοκαίρι. Οι ενέργειες αυτές έχουν εκτιμηθεί και η εταιρεία κέρδισε το βραβείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Τόσο οι επιπτώσεις της πανδημίας όσο και η κλιματική αλλαγή, δοκιμάζουν τις αντοχές πολλών οργανισμών και πρώτιστο μέλημα κάθε οργανισμού είναι η ανάκαμψη και η ανθεκτικότητά του. Μέσα σε αυτό το μεταβλητό περιβάλλον, η Πετρολίνα αναθεωρεί συνεχώς τις πολιτικές και πρακτικές της σε θέματα ESG με στόχο πάντοτε τη διατήρηση και ανάπτυξη της επιχειρηματικής της δράσης».

Ο κ. Λευκαρίτης υπογράμμισε πως η Πετρολίνα βλέπει τις προκλήσεις που τίθενται ενώπιον όλων, είναι οραματιστής των νέων καταστάσεων και θα προσαρμόσει όλα της τα προγράμματα για να είναι παρών στα επόμενα 60 χρόνια.

Επιχειρηματικά μοντέλα
Ο κ. Λευκαρίτης παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα επιχειρηματικά μοντέλα όπως και η κουλτούρα μας ώστε να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα, υπογραμμίζοντας πως έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας, αλλά ωστόσο θα πρέπει από σήμερα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το τι θα γίνει σε 10 ή 15 χρόνια καθώς υπάρχει αλλαγή και υπάρχουν νέες τακτικές. «Εμείς σαν Πετρολίνα έχουμε τελευταίου τύπου μηχανήματα και το Βασιλικό είναι ένα state of art. Θα ακολουθήσουμε τα μοντέλα, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουμε, θα εναρμονιστούμε με αυτά που πρέπει να κάνουμε».

«Είμαστε μια ενεργειακή εταιρεία, άρα δεν βλέπουμε μόνο τα πετρελαιοειδή που έχουμε εισάξει του τελευταίου τύπου εμπορεύματα και είναι όλα καθαρά προς το περιβάλλον, αλλά έχουμε δημιουργήσει και την Petrolina Solar, με φωτοβολταϊκά. Έχουμε μια άδεια ως προμηθευτής, την Petrolina Electric. Άρα, ως Όμιλος έχουμε προβεί σε κάποιες κινήσεις τις οποίες θεωρούμε ότι είναι προς τον σωστό δρόμο και σαν επιχειρηματίες θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα μοντέλα μας, να προσαρμοστούμε στις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας. Σίγουρα είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά θα πρέπει να αλλάξουν κάποιοι κανονισμοί και νομοθεσίες που θα βοηθήσουν προς τον τομέα αυτό».      

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ