Re-inventing την εφοδιαστική αλυσίδα

InBusinessNews  17/09/2021 10:49
Re-inventing την εφοδιαστική αλυσίδα

Re-inventing την εφοδιαστική αλυσίδα

InBusinessNews  17/09/2021 10:49

Διανύουμε την εποχή των πρωτοφανών αλλαγών, καθώς καινοτομία και τεχνολογία φέρνουν τα πάνω κάτω τόσο στα επιχειρηματικά μοντέλα όσο και στις αλυσίδες παραγωγής που τα υποστηρίζουν. Τα Logistics, όπου αποτελούν το θεμελιώδη στοιχείο αυτών των διαδικασιών, επηρεάζεται αναπόφευκτα από αυτές τις σημαντικές αλλαγές. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που βιώνουμε, χαρακτηρίζεται από ταχύτητα, μέγεθος και βάθος. Οι αλλαγές είναι τόσο δραματικές που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ζούνε, εργάζονται και σχετίζονται μεταξύ τους οι άνθρωποι, επηρεάζοντας χώρες, εταιρείες, βιομηχανίες και την κοινωνία στο σύνολο της.

Επομένως, το σύστημα των Logistics του μέλλοντος πρέπει να στοχεύει σε διασυνδεδεμένες πληροφορίες και ένα βελτιστοποιημένο χρόνο και πόρους, με σημαντικές επενδύσεις στην καινοτομία και την ανάπτυξη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.

Τα επόμενα χρόνια, η ψηφιοποίηση ορισμένων διαδικασιών και η εκτεταμένη ανάπτυξη τεχνολογιών όπως το blockchain, το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), η επαυξημένη πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αναμένεται να επιφέρουν παραδειγματικές αλλαγές σε τομείς των Logistics και στις διεθνείς μεταφορές, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για όσους είναι σε θέση να αξιοποιήσουν αυτές τις τεχνολογίες και δημιουργώντας διευρυνόμενα κενά με τομείς που δεν μπορούν να προσαρμοστούν εγκαίρως στο νέο πλαίσιο.

Ορισμένοι τομείς της παραγωγής και υποδομών που συνδέονται με το διεθνές εμπόριο, για παράδειγμα μεγάλα λιμάνια και αεροδρόμια που λειτουργούν ως κόμβοι φορτίων, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογία αιχμής και θα απαιτούν υπηρεσίες Logistics ικανές να προσαρμοστούν σε αυτό το υπερσυνδεδεμένο περιβάλλον. Ωστόσο, ταυτόχρονα, ένα μεγάλο μερίδιο των πιο παραδοσιακών τομέων παραγωγής, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), θα συνεχίσει να λειτουργεί στο πλαίσιο του παραδοσιακού συστήματος των Logistics.

Αυτοματισμός και ρομποτική

Ο αυτοματισμός και η ρομποτική είναι δύο τεχνολογίες που συμβαδίζουν καθώς επιτρέπουν την αυτόματη εκτέλεση των επαναλαμβανόμενων ενεργειών ή διαδικασιών. Η αύξηση των διαθέσιμων τεχνικών πληροφοριών και της πληροφορικής για ανάλυση σε πραγματικό χρόνο διευκολύνει την πιο αποτελεσματική διαχείριση λειτουργιών, την μείωση των λειτουργικών αποτυχιών και την απότομη μείωση του συνολικού κόστους όταν αποσβένονται οι κοινωνικές επενδύσεις. Στα logistics, η αυτοματοποίηση και η ρομποτοποίηση υπάρχουν ειδικά σε τομείς όπου η παραγωγή έχει αυξηθεί απότομα χάρη στην υψηλή απόδοση και την παραγωγικότητα.

Μεσοπρόθεσμα,  αναμένεται  να  ενσωματωθούν  αυτόνομα  στην  υπόλοιπη  εφοδιαστική αλυσίδα, σε διατροπικούς τερματικούς σταθμούς καθώς και στη λειτουργία των μεταφορικών μέσων,  τα  οποία  θα  βελτιώσουν  την  παραγωγή,  την  ασφάλεια  και  την  ανταπόκριση  σε συγκεκριμένες  αλλαγές.

Drone και αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα

Με το Παρίσι να κάνει δοκιμές drones TΑΧΙ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η χρήση drones σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Drones μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για την ταξινόμηση προϊόντων σε αποθήκες, για την καταγραφή στοκ, ενώ πολύ εύκολα μπορεί να μεταφέρει προϊόντα ακόμη και στις πιο απρόσιτες για οχήματα περιοχές. Την ίδια ώρα, η αύξηση των  home deliveries θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για επαγγελματικά οχήματα. Αυτό μπορεί να επιταχύνει τη νέα υιοθέτηση καινοτόμων deliveries. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις διαθέτουν ηλεκτρικά τρένα και αυτόνομη τεχνολογία, εξαλείφοντας την ανάγκη για οδηγό και μειώνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος, βλάβης ή μόλυνσης.

ESG

Με τα κριτήρια ESG να κερδίζουν έδαφος αλλάζοντας επιχειρηματικά μοντέλα και κοινωνία, οι εταιρείες θα επιθυμούν να έχουν συνεργάτες στην εφοδιαστική αλυσίδα που εφαρμόζουν ήδη τα εν λόγω κριτήρια προσθέτοντας αξία τόσο στην επιχείρησή τους, στα προϊόντα και γενικότερα στο brand τους. Αναπόφευκτα πλέον και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να εφαρμόζουν κριτήρια ESG εάν επιθυμούν να συγκαταλέγονται στις top επιλογές των εταιρειών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Το 15ο Συνέδριο & Έκθεση Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Logistics πραγματοποιείται στις 10 Νοεμβίου στο Hilton Nicosia, με στόχο να αναδείξει τις προοπτικές και τις προκλήσεις που δημιουργούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα στην μετά την COVID-19 περίοδο, δεδομένου ότι η εφοδιαστική αλυσίδα υπέστη την μεγαλύτερη διαταραχή στην λειτουργία της από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Συνεδρίου, κάντε κλικ εδώ.

Για να δηλώσετε συμμετοχή, κάντε κλικ εδώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Οργανωτής: ΙΜΗ

Χορηγοί (μέχρι στιγμής): Christoudias Logistics, G.A.P Vassilopoulos Group, Hellenic Bank, Infocredit Group

Χορηγοί Επικοινωνίας: Περιοδικό ΙΝ Βusiness, περιοδικό GOLD

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την IMH:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας