Χρειάζονται 13 δισ. για να πρασινίσει η Κύπρος

Μοναδική ευκαιρία αποτελεί το μομέντουμ μετά την πανδημία καθώς αρκετές χώρες στο πλαίσιο των πλαίσιο των προσπαθειών τους για οικονομική ανάκαμψη, έχουν την ευκαιρία να οικοδομήσουν την αναπτυξιακή τους πολιτική βάσει τον κοινωνικοοικονομικό ιστό με τρόπο που να διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές. Επίκεντρο της προσπάθειας αυτής, η πράσινη μετάβαση, ανέφερε η Anna Bjerde, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

Μιλώντας ενώπιον του 5ου Business Leader Summit που διοργάνωσε η Τράπεζα Κύπρου η κ. Bjerde σημείωσε πως μια πράσινη μετάβαση φέρνει πολλαπλές ευκαιρίες, βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, της υγείας και της ευημερίας, μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας, των υποδομών, καθώς και επιτάχυνση της οικονομικής διαφοροποίησης, της ανταγωνιστικότητας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ενίσχυση της ανθεκτικότητας.

Αναφερόμενη στην Κύπρο τόνισε πως η αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από την πράσινη μετάβαση, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στην Κύπρο οι επενδυτικές ανάγκες υπολογίζονται σε πάνω από €12 δις για τον τομέα των μεταφορών και κοντά στο €1 δις για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030. Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη αναλάβει δράση.

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου για την περίοδο 2021-2026, η κ.  Bjerde, υπογράμμισε πως αυτό επικεντρώνεται σε μια πράσινη μετάβαση καθώς και σε ένα ψηφιακό μετασχηματισμό για ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας, όπως και των δυνατοτήτων για βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία. Παράλληλα, το Σχέδιο επικεντρώνεται στην ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις βιώσιμες μεταφορές, στην έξυπνη και βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και στοχεύει στην προώθηση ενός μοντέλου ανάπτυξης και διαφοροποίησης της οικονομίας. Όλα αυτά, τόνισε, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια της Κύπρο για κλιματική ουδετερότητα.

Από πλευράς Παγκόσμιας Τράπεζας, ανέφερε η κ. Bjerde, κατά τα επόμενα 5 χρόνια το 35% της επενδυτικής χρηματοδότησης θα διατεθεί για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών για επίτευξη των στόχων για το κλίμα. Τόνισε πως οι στόχων για το κλίμα μεταφράζονται σε επενδύσεις πολιτικής οι οποίες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς και στενή συνεργασία μεταξύ αφενός της εθνικής κυβέρνησης και των διεθνών οργανισμών. «Επιβάλλεται να γίνουν άμεσες και γενναίες επενδύσεις σε όλες τις μορφές κεφαλαίου για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και την προώθηση της ανάπτυξης. Αυτό απαιτεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Όσον αφορά τα ESG το 2019, η Παγκόσμια Τράπεζα εγκαινίασε την πύλη δεδομένων της, με στόχο να βοηθήσει τους επενδυτές να ευθυγραμμίσουν καλύτερα την ανάλυση των ESG με βασικούς δείκτες πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης, προώθηση αυξημένης διαφάνειας δεδομένων και υποστήριξη επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στις αναδυόμενες αγορές».

Αναφερόμενη γενικότερα για τις επιπτώσεις της πανδημίας, η κ. Bjerde υπογράμμισε πως η πανδημία δεν ήταν το μόνο σοκ για χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, καθώς η περιοχή έχει πρόσφατα επηρεαστεί από φυσικές καταστροφές με διαρκείς επιπτώσεις. «Εκτός από την υγειονομική κρίση η πανδημία έχει προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση. Είμαστε όλοι ευτυχείς που βλέπουμε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα να αυξάνεται».

Πρόσθεσε πως η ανάπτυξη είναι πιθανό να είναι άνιση σε ολόκληρο τον κόσμο, με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί κατά 2% στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία το 2020. Οι οικονομίες με ισχυρούς εμπορικούς ή χρηματοοικονομικούς δεσμούς με τη ζώνη του ευρώ και εκείνες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις υπηρεσίες καθώς και από τον τουρισμό είχαν υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα. Παράλληλα, η Τράπεζα εκτιμά πως η οικονομική συρρίκνωση των τελευταίων ετών θα μπορούσε να ωθήσει επιπλέον 6 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παιδιά και οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την κρίση. Σε ολόκληρη την περιοχή η συνολική απώλεια μάθησης που προκύπτει από τον covid 19 ισοδυναμεί με χάσιμο ενός σχολικού έτους. Θεωρείται πως οι νέοι θα έχουν μειωμένη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χαμηλή συμμετοχή στην αγορά εργασίας και κατά συνέπεια χαμηλότερα μελλοντικά εισοδήματα.

Δειτε Επισης

Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»