Επανάσταση στο επιχειρείν με blockchain και cryptocurrencies

Οι τεχνολογίες blockchain και τα κρυπτονομίσματα έχουν απασχολήσει φορείς, επιχειρήσεις και πρόσωπα από όλο το φάσμα της κοινωνίας, του επιχειρηματικού κόσμου και των δημόσιων οργανισμών, καθώς οι προοπτικές που ανοίγει η τεχνολογία blockchain είναι τεράστιες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της που επιτρέπουν  τη διαφάνεια εγγραφής συναλλαγών, την ασφάλεια ελέω κρυπτογράφησης, την αδυναμία αλλαγής των εγγεγραμμένων συναλλαγών και τη χρονοσήμανση των εγγραφών.

Η επίδραση και χρηστικότητα του blockchain εντοπίζεται σε πολλά επίπεδα. Αρχικά, στην ενσωμάτωση και χρήση του με σκοπό την ανάπτυξη καινούργιων προϊόντων και εργαλείων, όπως για παράδειγμα των κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων και κρυπτονομισμάτων, ή τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων και συστημάτων για τη λειτουργία διάφορων projects, όπως για παράδειγμα πλατφόρμων που λειτουργούν στη βάση του blockchain με σκοπό την ασφαλή φύλαξη δεδομένων, την καταχώριση και εκτέλεση συναλλαγών και/ή τη δημιουργία και λειτουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών.

Παράλληλα, το blockchain χρησιμοποιείται σε εσωτερικές διαδικασίες ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων, με σκοπό την επίτευξη ρυθμιστικής και κανονιστικής συμμόρφωσης γνωστό ως regtech, αλλά και βελτιωμένης εσωτερικής οργάνωσης. Στο ευρύτερο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από την αυξανόμενη χρήση του blockchain και των cryptocurrencies, η αγορά των τυχερών παιχνιδιών και των στοιχημάτων έχει αρχίσει να επηρεάζεται ήδη σε αξιοσημείωτο βαθμό. Ολοένα και περισσότεροι χρήστες επιλέγουν τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα με cryptocurrencies.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων διοργάνωσε διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Τεχνολογίες Blockchain & Cryptocurrency» με την Χριστιάνα Αριστείδου, Δικηγόρο Τεχνολογικού Δικαίου, Διευθύνων Σύμβουλος της CHRISTIANA ARISTIDOU LLC να συντονίζει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Τεχνολογίες Blockchain και Cryptocurrency στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Ο Δρ. Κλείτος Χριστοδούλου, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακής Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο του Μέλλοντος, κληθείς να απαντήσει πως η χρήση της τεχνολογίας θα ενισχύσει τον τρόπο λήψης αποφάσεων για αποτελεσματικότερη εποπτεία, υπογράμμισε πως καθώς δεν μπορείς να ελέγξεις τον ρυθμό εξέλιξης των τεχνολογιών, οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το τι καλούνται να εποπτεύσουν ή να ρυθμίσουν. Πρόσθεσε πως μέσω της χρήσης της τεχνολογίας blockchain μπορεί να γίνει επαλήθευση προσωπικών στοιχείων, επαλήθευση ψηφιακών πορτοφολιών ή να εντοπιστούν πιθανές απάτες μέσω συναλλαγών. Παράλληλα, ανάφερε πως με την χρήση της τεχνολογίας θα αυτοματοποιηθούν αρκετές εσωτερικές διαδικασίες της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, ενώ θα βρίσκονται στην διάθεσή της και εργαλεία που στόχο έχουν να ενισχύσουν την εποπτεία.

Από την πλευρά του ο Δρ. Μαρίνος Θεμιστοκλέους, Διευθυντής στο Ινστιτούτο του Μέλλοντος και Αναπληρωτής Κοσμήτορας Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας απαντώντας στο ερώτημα για το πώς θα καταστεί δυνατή η εκπαίδευση τόσο των φορέων όσο και του κοινού, σημείωσε πως αυτό θα γίνει μέσω της υιοθέτηση της τεχνολογίας, στην εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων μας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει φιλικό κανονιστικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη λειτουργία των οργανισμών. Υπογράμμισε, επίσης, πως η κατανόηση της τεχνολογίας και οι προκλήσεις της αποτελούν εκ των ον ουκ άνευ προτού προβούμε σε οποιαδήποτε ρύθμιση της τεχνολογίας. Σε ό,τι αφορά την ΕΑΣ επισήμανε πως η Αρχή θα πρέπει να συνδυάσει τις τεχνολογίες για να προσφέρει αξιόπιστο στοίχημα πράγμα το οποίο θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου θα προσελκύονται παίκτες από το εξωτερικό καθώς και εταιρείες από το εξωτερικό για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.

Αναφερόμενος στις πιθανές προοπτικέ που δημιουργούνται με τη χρήση της τεχνολογίας στις εσωτερικές δραστηριότητες της ΕΑΣ, ο Γιάννης Μενελάου, Head of Enterprise Blockchain Technology σημείωσε πως «καθώς είμαστε χρήστες ιστοσελίδων τυχερών παιχνιδιών, προσπαθούμε να κάνουμε έξυπνες επενδύσεις, προσπαθούμε να αποκτήσουμε προσβασιμότητα σε τυχερά παιχνίδια δημιουργώντας μια σχέση μεταξύ πάροχου και παίκτη. Έτσι, δημιουργείται η αναγκαιότητα της εποπτείας αυτής της σχέσης για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία μεταξύ του παρόχου και του παίκτη. Μέχρι τώρα ήταν μέσω του ρυθμιστικού πλαισίου και τις προσπάθειες της εποπτικής αρχής. Τώρα έχουμε την ευχέρεια να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και να διασφαλίσουμε την τυχαιότητα των αριθμών και το πόσο δίκαιο είναι ένα παιχνίδι».

Για το πώς η εν λόγω τεχνολογία θα συμβάλει στην ενίσχυση της διαφάνειας, ο Δρ. Θεοδόσης Μουρούζης, Managing Director της Electi Consulting ανέφερε πως σήμερα υπάρχουν χρηματοοικονομικές εφαρμογές για ενίσχυση της διαφάνειας για τις αδειοδοτήσεις πρακτορείων ή εταιρειών που προσφέρουν στοιχηματικές δραστηριότητες και τυχερά παιχνίδια. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές και να εντοπιστούν πιθανές απάτες.

Ο Νομικός Σύμβουλος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Σπύρος Τσακωνίτης, ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κρυπτονομίσματα που προσφέρουν ανωνυμία στους χρήστες τους, η ΕΑΣ θα απαγορεύει την χρήση των κρυπτονομισμάτων που προσφέρουν ανωνυμία καθώς με βάση τη νομοθεσία επιβάλλεται η ταυτοποίηση και η επαλήθευση των στοιχείων των παικτών, όπως και η ταξινόμηση των παικτών αναλογία του ρίσκου τους και της δραστηριότητας τους.

Σε ό,τι αφορά την Προστασία του απορρήτου σημείωσε πως δεν θα αποθηκεύονται προσωπικά δεδομένα, ενώ χαρακτήρισε ως ριζοσπαστική εξέλιξη την χρήση της τεχνολογίας στο διαδικτυακό στοίχημα, διότι δεν θα μπορούν να παραποιηθούν τα στοιχεία, ενώ με την εισαγωγή των  smart contracts θα μπορούν να αυτοματοποιηθούν ορισμένες διαδικασίες που αφορούν τους αποδέκτες. Θα μπορέσει η Αρχή να δημιουργήσει ένα αλγόριθμό για να εξακριβώνει κατά πόσον ένα smart contract έχει παραποιηθεί ή αλλοιωθεί.

Σε παρέμβαση της η Οικονομική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Συντονισμού και Επικοινωνίας του Υπουργείου Οικονομικών, Ειρήνη Πική υπογράμμισε πως η σημασία της χρήσης των νέων τεχνολογιών στη βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πρόσθεσε πως το 2018 το Υπουργείο σε συνεργασία με τη Βουλή και το Υφυπουργείο Καινοτομίας, προέβη στη σύσταση ad hoc επιτροπής για την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη χρήση αποκεντρωμένων τεχνολογιών. Η στρατηγική εδράζεται σε τρεις πυλώνες και αφορούν:

  • Ενίσχυση της εφαρμογής της τεχνολογίας από την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα
  • Προώθηση της τεχνολογίας στον χρηματοοικονομικό τομέα
  • Ετοιμασία νομοθετικού πλαισίου

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση νομοθεσίας, η κ. Πική ανέφερε πως την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο αναμένεται με την ψήφιση του να συμβάλει στη χρήση της τεχνολογίας blockchain. Πρόσθεσε πως σημαντική προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η ευκολία στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση από νεοφυείς επιχειρήσεις. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια για εναλλακτική χρηματοδότηση μέσω της δημιουργίας ταμείου αποκλειστικά για νεοφυείς επιχειρήσεις και τη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας για το blockchain.

Δειτε Επισης

Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse