Κ. Κόκκινος: Η Κύπρος από τα hotspots για blockchain στην Ευρώπη

Στα κυριότερα hotspots για την τεχνολογία blockchain στην Ευρώπη συγκαταλέγεται η Κύπρος σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου και Φόρουμ για το Blockchain. Μιλώντας ενώπιον του διαδικτυακού συνεδρίου με τίτλο «Τεχνολογίες Blockchain & Cryptocurrency», ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, επισήμανε πως η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως μία από τις τρεις κορυφαίες χώρες της ΕΕ όσο αφορά στη ρυθμιστική ωριμότητα του οικοσυστήματος της τεχνολογίας blockchain, στο μέγεθος της βιομηχανίας, στα επενδυτικά κεφάλαια που αντλήθηκαν από νεοσύστατες εταιρείες του τομέα καθώς και ιδιαίτερα τις   σχετικές ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες και επιτυχίες.

Η εν λόγω επιτυχία, πρόσθεσε, οφείλεται στην Εθνική Στρατηγική της Κύπρου για αποκεντρωμένες τεχνολογίες και Blockchain, η οποία παρουσιάζει το όραμα της Κύπρου για την εν λόγω τεχνολογία, το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου εθνικού οράματος για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Μέσα από την Εθνική Στρατηγική, είπε, έχει καθοριστεί το πλαίσιο και ο οδικός χάρτης για εφαρμογή των αποκεντρωμένων τεχνολογιών σε διάφορους τομείς, προς βελτιστοποίηση διαδικασιών και οικονομική αποδοτικότητα, λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη τους κινδύνους που δύναται να προκύψουν από αυτή την εφαρμογή.

«Mία από τις προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής αποτελεί η ενίσχυση της εφαρμογής της τεχνολογίας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συγκεκριμένα use cases. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε σε πρώτη φάση πρόσκληση υποβολής ενδιαφέροντος ενώ θα ακολουθήσει η ανακοίνωση σχετικής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας».

Παράλληλα, ο κ. Κόκκινος ανέφερε πως στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής, πρωταρχικής σημασίας αποτελεί επίσης η ετοιμασία του νέου νομοθετικού πλαισίου για blockchain και cryptoassets, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η προτεινόμενη νομοθεσία, είπε, θα βασίζεται στην αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας έτσι ώστε να λειτουργήσει ως ομπρέλα και για μελλοντικές καινοτομίες

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κόκκινος εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την ηγετική της θέση και να καταστεί πρωτοπόρος στην ΕΕ όσο αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό όχι μόνο για την τεχνολογία blockchain, αλλά και για άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη, ΙοΤ κοκ. «Μέσα από ένα ολιστικό σχεδιασμό και στοχευμένες δράσεις, φιλοδοξούμε στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για προώθηση της τεχνολογίας αυτής».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»