Στα 100 καλύτερα Τμ. Νοσηλευτικής διεθνώς το Τμ. Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ

Στις θέσεις 76-100 ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς και πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα, κατετάγη το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στην παγκόσμια κατάταξη των Πανεπιστημίων Academic Ranking of World Universities (ARWU). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ συγκαταλέγεται στα κορυφαία 50 Τμήματα Νοσηλευτικής σε 15 χώρες.

O φορέας Academic Ranking of World Universities (ARWU) ανακοίνωσε την επιμέρους κατάταξη των Πανεπιστημίων ανά επιστημονικό πεδίο και ακαδημαϊκά αντικείμενα για το 2021 (Global Ranking of Academic Subjects). Η συγκεκριμένη κατάταξη, δημιουργήθηκε από το Shanghai Jiaotong University και είναι γνωστή ως Λίστα της Σαγκάης (https://www.shanghairanking.com/rankings/gras/2021/RS0404)

Η κατάταξη των πανεπιστημίων γίνεται σε 5 επιστημονικά πεδία (Θετικές Επιστήμες, Μηχανική, Επιστήμες Ζωής, Κοινωνικές Επιστήμες και Επιστήμες Υγείας) και 54 επιμέρους ακαδημαϊκά αντικείμενα.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, του οποίου η  λειτουργία ξεκίνησε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, με σκοπό να δημιουργήσει, να μεταδώσει και να εφαρμόσει τη νοσηλευτική γνώση ώστε να προετοιμάσει νοσηλευτές ικανούς να ασκήσουν τη Νοσηλευτική με ασφάλεια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, βρίσκεται στις θέσεις 76-100 ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς και πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα!

Στην ίδια λίστα, το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας, συγκαταλέγεται στις θέσεις 101-150. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι για τρεις συνεχείς χρονιές (2018-2020) το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ βρισκόταν στις θέσεις 101-150, παρουσιάζοντας σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. 

Να σημειωθεί πως για να συμμετάσχει κάποιο Πανεπιστήμιο στην αξιολόγηση, θα πρέπει να διαθέτει έναν ελάχιστο αριθμό δημοσιεύσεων. Οι δημοσιεύσεις στο προφίλ του Τμήματος στο Google Scholar είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα https://scholar.google.com/citations? )hl=en&user=In7PNAwAAAAJ&authuser=1

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ βρίσκεται:

  • στη θέση 11 ως προς τον αριθμό ετεροαναφορών (Δείκτης CNCI)
  • στην 1η θέση ως προς τις διεθνείς συνεργασίες (Δείκτης IC)

Μάλιστα, μαζί με το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ είναι τα μοναδικά, δυο Ελληνόφωνα Τμήματα Νοσηλευτικής, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα αυτή, ενώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ συγκαταλέγεται στα κορυφαία 50 Τμήματα Νοσηλευτικής σε 15 χώρες, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία και στις Σκανδιναβικές χώρες.

Η ανάλυση των στοιχείων γίνεται στη βάση ενός μοντέλου απόδοσης τιμών και βαρύτητας βάσει 5 δεικτών. Οι δείκτες αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

1. Αριθμός δημοσιεύσεων σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο επιστημονικών περιοδικών με τον υψηλότερο δείκτη απήχησης (Δείκτης Q1).

2. Αριθμός ετεροαναφορών ανά δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα ως δείκτης απήχησης του ερευνητικού έργου (Δείκτης CNCI).

3. Ποσοστό των επιστημονικών άρθρων με διεθνή συνεργασία (Δείκτης IC).

4. Άρθρα σε επιλεγμένα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά του αντικειμένου (Δείκτης TOP).

5. Αριθμός του ακαδημαϊκού προσωπικού που τιμήθηκε με κάποιο σημαντικό βραβείο ή διεθνή διάκριση. Στην περίπτωση της Νοσηλευτικής, αυτό αφορά μόνο στο βραβείο Nurse Research Hall of Fame του διεθνούς οργανισμού Sigma Nursing https://www.sigmanursing.org/. (Δείκτης AWARD).

Περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα που αφορούν το ΤΕΠΑΚ, σύμφωνα με την εν λόγω αξιολόγηση (shanghai rankings) υπάρχουν στον σύνδεσμο: https://www.shanghairanking.com/institution/cyprus-university-of-technology

Θερμά συγχαρητήρια σε ολόκληρο το προσωπικό του Τμήματος Νοσηλευτικής, ακαδημαϊκό και διοικητικό, καθώς και στους φοιτητές του, για τη συνεχή εργασία τους με όραμα, σθένος και αφοσίωση, αλλά και τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ΤΕΠΑΚ που στηρίζουν το έργο αυτό. 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett