Η κρίση στο Αφγανιστάν θα είναι σύντομα «οικονομική» κρίση για την Ευρώπη

InBusinessNews  08/09/2021 09:48
Η κρίση στο Αφγανιστάν θα είναι σύντομα «οικονομική» κρίση για την Ευρώπη

Η κρίση στο Αφγανιστάν θα είναι σύντομα «οικονομική» κρίση για την Ευρώπη

InBusinessNews  08/09/2021 09:48

Ελάχιστοι είχαν δώσει σημασία τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και μετανάστευσης του Brookings Institution, Κεμάλ Κιρισί, προειδοποιούσε ότι ένα μαζικό κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν θα πυροδοτούσε μια νέα μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Τώρα όμως, που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν, μετά την απόφαση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να αποχωρήσουν, οι προβλέψεις του, σύμφωνα με το ιταλικό Politico, αρχίζουν να υλοποιούνται.

Γύρω στις 400.000 Αφγανοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, UNHCR. Οργανώσεις αρωγής έχουν σημάνει εδώ και αρκετό διάστημα συναγερμό για την αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης, με καταστροφικές συνέπειες για τους Αφγανούς. Σύμφωνα με την Καρολάιν Φαν Μπούρεν, εκπρόσωπο της UNHCR στο Αφγανιστάν, 20.000 με 30.000 Αφγανοί διαφεύγουν το τελευταίο διάστημα σε εβδομαδιαία βάση στο εξωτερικό,

«Αφιλόξενες» οι γείτονες χώρες

Πού θα πάνε όλοι αυτοί οι πρόσφυγες; Οι Ταλιμπάν δεν θα τους εμποδίσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις στα μεθοριακά περάσματα με το Ιράν και αλλού, αφού ικανοποιούνται στην ιδέα να ξεφορτωθούν αντιφρονούντες, ανοίγοντας τις πύλες. Παρόμοιες απόψεις πιθανώς θα έχει και το Πακιστάν, που δεν θα καλωσορίσει πρόσφυγες από τη γειτονική του χώρα, καθώς οι περισσότεροι απ’ αυτούς το θεωρούν υπεύθυνο για την εξελισσόμενη τραγωδία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επιθεωρεί το τείχος που σηκώνει η χώρα του στα σύνορα με το Ιράν για να εμποδίσει νέες προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν.

Όσο για το Ιράν, ήδη φιλοξενεί κάπου τρία εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες και ίσως θελήσει να οργανώσει νέους καταυλισμούς στα ανατολικά του σύνορα. Για κάτι τέτοιο, βέβαια, θα χρειαζόταν οικονομική στήριξη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάνει ακόμη κάποια σχετική κίνηση, αφού μια στενή συνεργασία με την Τεχεράνη εμπεριέχει πολιτικούς κινδύνους και οι αμερικανικές κυρώσεις ίσως καθιστούν ανέφικτη την παροχή των ποσών που θα απαιτήσει το καθεστώς.

Φυσικά υπάρχει και η Τουρκία, που όμως φιλοξενεί ήδη περί τα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες -οι περισσότεροι από τη Συρία- και η κοινή γνώμη είναι ανοικτά αντίθετη σε νέες αφίξεις προσφύγων, ειδικά από το Αφγανιστάν, που έχουν διαφορετικά ήθη και έθιμα, εξ ου και το τείχος που ορθώνει στα σύνορά της με το Ιράν.

Αναπόφευκτη επιλογή η Ευρώπη

Είναι εμφανές, ως εκ τούτου, σύμφωνα με το Politico, πού οδηγείται αναπόφευκτα αυτή η κρίση, καθώς οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες δεν έχουν κάνει τίποτε για να τους σώσουν από τον εν εξελίξει εφιάλτη στην πατρίδα τους, εστιάζοντας στις δικές τους εσωτερικές υποθέσεις.

Από το 2015 η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στα ανατολικά της σύνορα, όπου έχουν ανεγερθεί φράκτες και χρησιμοποιούνται ακόμη και drones για τη φύλαξή τους. Τον περασμένο χρόνο οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας εντυπωσίασαν την υφήλιο αποκρούοντας ένα κύμα προσφύγων από την Τουρκία στον Έβρο, αλλά θα αποδώσει αυτή η στρατηγική και το επόμενο διάστημα;

Ουρά Αφγανών για μια βίζα

Η αλήθεια είναι, λέει το Politico, ότι ούτε πριν λειτούργησε. Όταν χτύπησε η πανδημία, οι προσφυγικές ροές διακόπηκαν για κάποιο διάστημα, αλλά ήταν βέβαιο ότι θα επέστρεφαν και μάλιστα με ανανεωμένη ορμή.

«Όταν οι αριθμοί [των προσφύγων] είναι πολύ μεγάλοι, τίποτε δεν μπορεί να τους σταματήσει, ούτε άρματα μάχης», δήλωσε διπλωμάτης στην Καμπούλ. Και ένας συνάδελφός του πρόσθεσε: «Αυτοί τελικά θα κινηθούν προς την Ευρώπη και μετά ίσως δούμε να πέφτουν η μία κυβέρνηση μετά την άλλη».

Πρόκειται, πιθανώς, για μια υπερβολή, αλλά τουλάχιστον σ’ ένα σημείο έχει δίκιο, αφού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η προσφυγική κρίση του 2015 εκλήφθηκε ως μια έκτακτη κατάσταση, που δεν επρόκειτο να επαναληφθεί. Με αυτό το αφήγημα προσπαθούσαν να καθησυχάσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, μια εσφαλμένη, όπως αποδεικνύεται από τις τελευταίες εξελίξεις, υπόθεση. «Υπάρχει άραγε χρόνος για να σταματήσει αυτή η εν εξελίξει τραγωδία; Μένει να φανεί, αλλά για την Ευρώπη θα ήταν ολέθριο λάθος να θεωρήσει την παρούσα συγκυρία ως πρόβλημα κάποιου άλλου, αφού η πτώση της Καμπούλ εγείρει ερωτήματα για τη δική της πολιτική επιβίωση».

Οικονομικός πονοκέφαλος

Αναπόφευκτα Αφγανοί πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν και σε χώρες της ΕΕ. Το μεγάλο στοίχημα για την ΕΕ είναι η αντιμετώπιση της πρόκλησης οι Αφγανοί πρόσφυγες να μετατραπούν σε οικονομικό πονοκέφαλο και όχι μόνο για τις φιλοξενούσες χώρες. Ο Jean-Louis De Brouwer, Διευθυντής του European Affairs Program στο Egmont Institute θα αναλύσει ενώπιον του 12ου Limassol Economic Forum θα αναλύσει τον οικονομικό αντίκτυπο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και το ενδεχόμενο η προσφυγική κρίση στο Αφγανιστάν να μετατραπεί σε οικονομική και όχι μόνο κρίση στην Ευρώπη.

Ο Jean-Louis De Brouwer Ο Jean-Louis De Brouwer εντάχθηκε στο δυναμικό του Egmont Institute τον Οκτώβριο του 2019, μετά τη συνταξιοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου, ως διευθυντής, ήταν διαδοχικά υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης, ασύλου, θεωρήσεις και συνοριακές πολιτικές (ΓΔ Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων), την εφαρμογή της ατζέντας της ΕΕ2020 και των πολιτικών απασχόλησης (ΓΔ Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης) και τις επιχειρήσεις και πολιτικές ανθρωπιστικής βοήθειας (ΓΔ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας).

12th Limassol Economic Forum

Το Limassol Economic Forum έχει καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα και πολυαναμενόμενα ετήσια γεγονότα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της αφρόκρεμας του επιχειρηματικού και κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι της Κύπρου. Αποτελεί τη μεγαλύτερη σύναξη επιχειρηματικών στελεχών, όπου τίθενται υπό το μικροσκόπιο ομιλητών παγκόσμιας εμβέλειας οι τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική και οι οικονομίες στην Ευρώπη.

Η φετινή διοργάνωση θα διερευνήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και ειδικότερα στις επιχειρήσεις. Διακεκριμένοι ομιλητές από την παγκόσμια σκηνή, πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί ηγέτες της διεθνούς σκηνής θα συζητήσουν τις τρέχουσες παγκόσμιες επιχειρηματικές τάσεις και τις προκλήσεις που προδιαγράφονται.

Το Φόρουμ θα διεξαχθεί στην αγγλική. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη φετινή διοργάνωση, κάντε κλικ εδώ.

Το Limassol Economic Forum προσελκύει το ενδιαφέρον υπεύθυνων λήψης αποφάσεων, όπως μέλη διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες συμβούλους, CEOs, διευθυντικά και άλλα ανώτερα διοικητικά στελέχη από μεγάλες εταιρείες σε Κύπρο και εξωτερικό. Το φόρουμ καλωσορίζει επίσης πολιτικούς, διπλωμάτες, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, καθώς και διεθνείς εμπειρογνώμονες σε πολιτικά και οικονομικά θέματα.

Πληροφορίες Συνεδρίου

Πότε: Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 | 08:30

Που: Ξενοδοχείο Four Season, Λεμεσός

Οργανωτές: IMH, περιοδικό IN Business

Χορηγοί (μέχρι στιγμής): Τράπεζα Κύπρου, Cyta Business, Ηλίας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ, Olympia Group

Endorsed by: Invest Cyprus

Με τη Στήριξη: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο

Χορηγοί Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, περιοδικό GOLD

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την IMH:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας