Ένα πάρκο υγείας για πεντάστερες ιατρικές υπηρεσίες στην Κύπρο

Μαρία Μιχαήλ  08/08/2021 07:05
Ένα πάρκο υγείας για πεντάστερες ιατρικές υπηρεσίες στην Κύπρο

Ένα πάρκο υγείας για πεντάστερες ιατρικές υπηρεσίες στην Κύπρο

Μαρία Μιχαήλ  08/08/2021 07:05

To Hadassah του Ισραήλ, με ιστορία που ξεπερνά τον ένα αιώνα, φιλοδοξεί με τον εδώ ερχομό του να συμβάλει στην αναβάθμιση της Κύπρου ανάμεσα στους ιατρικούς προορισμούς του κόσμου. Ο Shlomo Momi Nahum, entrepreneur member of BoD of H.C management of Medical Center Plc (Hadassah Cyprus), μιλά στο IN Business για τη μεγάλη ανάπτυξη που ετοιμάζεται στη χώρα μας, το Hadassah Health Park.

Μιλήστε μας γι’ αυτό το έργο παγκόσμιας κλάσης, την ανάπτυξη του πάρκου υγείας Hadassah στην Κύπρο…

Η ιδέα μιας κορυφαίας ιατρικής μονάδας ξεκίνησε το 2018 και αρχίσαμε να δουλεύουμε εντατικά για την υλοποίησή της από το 2019. Το πάρκο υγείας Hadassah έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελεί νοσοκομείο υψηλής εξειδίκευσης και να προσφέρει ανώτερης ποιότητας υπηρεσίες υγείας, υπό τη διαχείριση, την ιατρική εμπειρογνωμοσύνη και την επωνυμία του οργανισμού Hadassah του Ισραήλ.

Χτίζουμε μια υπερσύγχρονη ιατρική εγκατάσταση σε μια περιοχή της Λευκωσία και συγκεκριμένα στη Λακατάμια, με εύκολη πρόσβαση, με ζωντανά σχέδια και μοναδικές ανέσεις. Το έργο είναι ανάπτυξη μεικτής χρήσης και θα περιλαμβάνει διαμερίσματα προς πώληση, εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια όμορφα διαμορφωμένα με έμφαση στην τοπιοτέχνηση. Θα έχει βοτανικό κήπο και μεγάλα πάρκα, τρεχούμενα νερά, χώρους πρασίνου και θέσεις στάθμευσης για περισσότερα από χίλια αυτοκίνητα.

Σε ποιο κοινό στοχεύετε;

Θέλουμε να προσφέρουμε ιατρικές υπηρεσίες παγκόσμιας κλάσης σε ασθενείς της ευρύτερης περιοχής μας από την Ε.Ε. και τη Μέση Ανατολή, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα εξυπηρετούνται Κύπριοι ασθενείς μέσω του ΓεΣΥ, κάτι που αποτελεί προτεραιότητά μας.

Ποιες ήταν οι πρώτες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

Η πρόκληση ήταν να ολοκληρωθεί το ιατρικό σχέδιο/medical plan, καθώς επίσης το accommodation plan με την καθοδήγηση και την επίβλεψη του Hadassah του Ισραήλ. Αυτή η διαδικασία πήρε περισσότερο από ένα χρόνο, αφού στόχος μας ήταν το Hadassah Health Park (HHP) να είναι ένα παγκοσμίου κλάσης ολοκληρωμένο κέντρο φροντίδας, που να παρέχει προηγμένες ιατρικές υπηρεσίες κι άριστη κλινική φροντίδα σε ένα ασφαλές περιβάλλον με επίκεντρο τον ασθενή. Έχουμε στόχο τη δημιουργία κέντρων αριστείας και την εξειδίκευση στην ογκολογία, τη νευροεπιστήμη, τη νευροχειρουργική, τη φυσική ιατρική και την αποκατάσταση των ασθενών.

Μόλις ολοκληρώσαμε το ιατρικό σχέδιο, διορίσαμε ειδικούς συμβούλους από το εξωτερικό για να σχεδιάσουν τις ιατρικές και τις άλλες εγκαταστάσεις, με τρόπο που οι ασθενείς και όλοι οι επισκέπτες να έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία και θεραπεία.

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η ανάπτυξη;

Έχουμε ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις μας με τις αρμόδιες Αρχές στην Κύπρο και είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε την αίτησή μας για τις άδειες που απαιτούνται. Οι κύριοι σχεδιαστές μας - ADP Architecture (https://www.adp-architecture.com/) - μαζί με τους έμπειρους επαγγελματίες της Hadassah (Spector Amisar Architects) και με την καθοδήγηση των αρχιτεκτόνων μας Ena Pros Ekato και του κύριου αρχιτέκτονά τους, Κωνσταντίνου Κωνσταντή, προέδρου του ΕΤΕΚ, εργάστηκαν σκληρά για την ολοκλήρωση των σχεδίων.

Πώς η πανδημία επηρέασε τα πλάνα σας;

Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει επιβραδύνει σοβαρά τα σχέδια μας, καθώς το να ταξιδεύουμε από και προς Ισραήλ ήταν αδύνατο. Ακόμα και σήμερα το ταξίδι αυτό εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση. Αν και έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, νομίζω ότι ήδη χάσαμε τουλάχιστον έξι μήνες, λόγω της δυσκολίας στα ταξίδια και στις δια ζώσης συναντήσεις.

Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα τώρα και αναμένουμε ότι τους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Από την άλλη, η πανδημία έχει κάνει όλους μας να συνειδητοποιήσουμε τον κρίσιμο ρόλο του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και την ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις στο μέλλον.

Πόσο σημαντικό μπορεί να αποδειχθεί το Hadassah Medical για την ανάπτυξη της Κύπρου σε μεσογειακό ιατρικό κέντρο, με ικανότητα προσέλκυσης ιατρικού τουρισμού;

Πολύ σημαντικό! Το Hadassah είναι ένα ίδρυμα περίπου 100 ετών, με απίστευτους πόρους, εξειδίκευση, καινοτομία και ταλέντο. Λειτουργεί δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία καθώς και ιατρική σχολή και συνεργάζεται με το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο. Η φήμη του στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη είναι μεγάλη, καθώς εδώ και δεκαετίες προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες σε όλους, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή φύλου.

Στην αρχή, ο βασικός μας στόχος ήταν να προσελκύσουμε ιατρικό τουρισμό στο νησί. Αυτό, μάλιστα, συμβαδίζει με την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να καθιερώσει την Κύπρο ως ιατρικό τουριστικό προορισμό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, κατέστη προφανές ότι ο ρόλος του Hadassah στην Κύπρο θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντικός και για τους Κύπριους. Η παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε ντόπιους ασθενείς έχει καταστεί κοινωνική ανάγκη και προτεραιότητά μας.

Αναμένετε ότι το έργο στην Κύπρο θα ωφεληθεί από τη φήμη του διάσημου ιατρικού οργανισμού Hadassah;

Η φήμη του Hadassah εκτείνεται πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή. Εδώ και δεκαετίες έχει θεραπεύσει ασθενείς από όλες τις γωνιές του πλανήτη μας, παρέχοντας υπηρεσίες σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους τον χρόνο. Το πλεονέκτημα του Hadassah Cyprus να αντλεί πόρους, τεχνογνωσία και καινοτόμες ιδέες από τον ιατρικό οργανισμό Hadassah στο Ισραήλ, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την παροχή υπηρεσιών ασύγκριτου επιπέδου. Οι ασθενείς δεν εξαρτώνται από ένα μόνο γιατρό, αλλά  λαμβάνουν τη συλλογική εμπειρία εκατοντάδων ειδικών γιατρών. Η αφοσίωση και η πίστη του ιδρύματος στην ιατρική είναι και ο λόγος της φήμης που έχει. 

Ναι, λοιπόν, το έργο στη χώρα θα ωφελήσει τόσο την Κύπρο όσο και το ιατρικό κέντρο Hadassah, διότι θα επιτρέπει την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη σε ασθενείς που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να την έχουν στο νοσοκομείο του Ισραήλ με προσωπικό χιλιάδων ατόμων.

Η ανάπτυξη περιλαμβάνει ένα νοσοκομείο στη Λευκωσία και ένα διαγνωστικό κέντρο στη Λεμεσό. Πότε αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους και ποιες ιατρικές υπηρεσίες θα προσφέρουν;

Η ανάπτυξη περιλαμβάνει πέντε ιατρικά/νοσοκομειακά κτίρια, τα οποία θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των ασθενών με πέραν των 266 μονόκλινων νοσοκομειακών δωματίων, με 15 υπερσύγχρονα χειρουργεία, τμήμα επειγόντων περιστατικών και ένα κορυφαίο διαγνωστικό κέντρο. Συγχρόνως θα διαθέτει ένα ογκολογικό κέντρο και εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης 90 δωματίων. Οι ασθενείς του Hadassah Health Park θα απολαμβάνουν πεντάστερες ιατρικές υπηρεσίες σε ένα φιλικό προς τον ασθενή, αειφόρο περιβάλλον.

Επιπλέον, σκοπεύουμε να προσφέρουμε προληπτική παρά θεραπευτική ιατρική, με προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής και των απαραίτητων εξετάσεων. Γι’ αυτό, το διαγνωστικό κέντρο της Λεμεσού θα προσφέρει εύκολη πρόσβαση στην έγκαιρη διάγνωση όπως και σε επαναληπτικές θεραπείες ασθενών.  Αναμένεται ότι σε λίγους μήνες θα ανοίξει τις πόρτες του το διαγνωστικό κέντρο στη Λεμεσό και το 2024 το Hadassah Health Park στη Λευκωσία.

Γιατί επιλέξατε την Κύπρο, μια χώρα τόσο κοντά στο Ισραήλ, για επέκταση;

Η Κύπρος είναι ένας μοναδικός προορισμός, καθώς για αρκετά χρόνια τώρα προσφέρει σταθερότητα σε μια ασταθή περιοχή. Αποτελείτε τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. στη Μέση Ανατολή και μερικές χώρες, γύρω από εσάς, θα ωφεληθούν από αυτό το μοναδικό έργο. Το Hadassah Κύπρου, στόχο έχει να γίνει ο απόλυτος προορισμός υγείας για όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. 

Η κοντινή με το Ισραήλ απόσταση, το φιλικό προς επένδυση περιβάλλον, η φιλοσοφία της Κυβέρνησης διαχρονικά να διευκολύνει διεθνείς οργανισμούς και η ποιότητα του ιατρικού προσωπικού στο νησί είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για εμάς.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας