Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Μνημόνιο Συνεργασίας Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας

Στη συνομολόγηση Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ) και η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ), με στόχο τον καθορισμό ενός πλαισίου δράσης για την αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο. Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η Πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Ιωάννα Φιάκκου και εκ μέρους της ΑΨΑ ο Επίτροπος Επικοινωνιών, κ. Γιώργος Μιχαηλίδης.

Ειδικότερα, το Μνημόνιο αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΑΣ και ΑΨΑ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η διαχείριση περιστατικών κυβερνοασφάλειας ή/και ψηφιακής ασφάλειας, η ισχυροποίηση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας της ΕΑΣ, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνολογίας και εμπειριών μεταξύ των δύο Αρχών. 

Παράλληλα, το Μνημόνιο προνοεί αλληλοϋποστήριξη για τεχνικά θέματα εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των δύο Αρχών για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΑΣ από την ΑΨΑ, περιλαμβανομένης της παροχής της απαραίτητης τεχνογνωσίας, καθώς και σχετικής πληροφόρησης για την ασφάλεια των συστημάτων των εποπτευόμενων της ΕΑΣ.

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, κ. Ιωάννα Φιάκκου, ανέδειξε ότι «ο κλάδος της στοιχηματικής δραστηριότητας, τον οποίο ρυθμίζει και εποπτεύει η Αρχή είναι ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος κλάδος που χαρακτηρίζεται από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις. Αυτό το δεδομένο, σε συνάρτηση με την αναγκαιότητα για θωράκιση του οργανισμού από κυβερνοεπιθέσεις και ευπάθειες των ψηφιακών συστημάτων, καθιστούν αναγκαίες τις απαραίτητες συνέργειες με τους αρμόδιους φορείς. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρήσαμε σε συνομολόγηση συνεργασίας με την ΑΨΑ, ως ο καθ' ύλην αρμόδιος φορέας για θέματα κυβερνοασφάλειας, με σκοπό την ενίσχυση και θωράκιση της ΕΑΣ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, μέσα από αυτή τη σημαντική συνεργασία και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης της ΑΨΑ, θα είμαστε σε θέση να εκτελούμε αποτελεσματικότερα και με περισσότερη ασφάλεια τις αρμοδιότητές μας».

Από τη δική του πλευρά, ο Επίτροπος Επικοινωνιών, κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, ανέδειξε ότι «είναι μια πολύ σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο Αρχών αφενός γιατί η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας είναι η αρμόδια υπηρεσία να συντονίζει την εφαρμογή της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/1148 ( Οδηγία NIS), την εποπτεία εφαρμογής του εθνικού νομικού και του ρυθμιστικού πλαισίου για την Ασφάλεια Δικτύων και Συστημάτων Πληροφοριών, την εφαρμογή της Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και να συντονίζει την αμφίδρομη ενημέρωση των κυπριακών Αρχών, των ενδιαφερομένων μερών και των  πολιτών εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα και δραστηριότητες που αφορούν την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών και κυβερνοασφάλειας, και αφετέρου γιατί η ΑΨΑ, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνογνωσία που έχει σε περιστατικά κυβερνοασφάλειας ή/και ψηφιακής ασφάλειας, θα παρέχει συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη στην ΕΑΣ με σκοπό την αποκατάσταση τυχόν ευπαθειών και θα βοηθά, μέσω αυτής της συνεργασίας, την ΕΑΣ στη διαχείριση περιστατικών κυβερνοασφάλειας ή/και ψηφιακής ασφάλειας. Προσδοκούμε ότι, η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει στον μέγιστο βαθμό και τις δύο Αρχές στην εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
MyPetrolina app: Δίνει την ευκαιρία διεκδίκησης δύο Nissan X-Trail e-POWER αξίας €46,100 το καθένα
Πώς μπορώ να πάρω Εγγυητική Επιστολή μέσω Ασφαλιστικής Εταιρείας;
Το έργο EU Heyday και Δήμος Πάφου σε καλούν στον γύρο της Πάφου
Όμιλος Εταιρειών UW Group: Πλέοντας προς το μέλλον
Kyriakides Mushrooms: Μια So Mush Better υποψηφιότητα στα In Business Awards
Ενδυνάμωση σχέσεων με Δήμο Τρίπολης συζήτησε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
ΓΕΡΗΕΤ: Εννέα στους δέκα πολίτες χρησιμοποιούν τις ταχυδρομικές υπηρεσίες
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2024: Υγεία των νεφρών για όλους