Νατάσα Πηλείδου: Στα €407 εκατ. οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων το 2020

InBusinessNews  06/07/2021 11:37
Νατάσα Πηλείδου: Στα €407 εκατ. οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων το 2020

Νατάσα Πηλείδου: Στα €407 εκατ. οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων το 2020

InBusinessNews  06/07/2021 11:37

Στους στόχους του Υπουργείου Εμπορίου Ενέργειας και Βιομηχανίας για στήριξη και προώθηση τόσο του πρωτογενούς όσο και του δευτερογενούς τομέα της κυπριακής Οικονομίας αναφέρθηκε η αρμόδια Υπουργός μιλώντας ενώπιον του 4ου Συνεδρίου Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Η Νατάσα Πηλείδου τόνισε πως για καλύτερη προβολή των γεωργικών προϊόντων το Υπουργείο θα ανακοινώσει νέα σχέδια χορηγιών ύψους €8,5 εκατ., κίνητρα για καινούργιο branding των κυπριακών γεωργικών προϊόντων, εφαρμογή του σχεδίου δράσης για προώθηση του κυπριακού οίνου, αναδιοργάνωση των εμπορικών κέντρων στο εξωτερικό και στη δημιουργία εμπορικών κέντρων σε χώρες που δεν διαθέτει η Κύπρος όπως η Ιαπωνία.

Παράλληλα, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε και στα σχέδια χορηγιών σε ό,τι αφορά την παροχή κινήτρων για τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στο σχέδιο για ΜμΕ στον τομέα μεταποίηση γεωργικών προϊόντων.

Η Υπουργός επισήμανε πως στόχος του Υπουργείου είναι να στηρίξει τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, μέσω των ευκαιριών που προσφέρει η κυκλική οικονομία. Προώθηση της εξαίρετης ποιότητας και οι υψηλές προδιαγραφές που ακολουθούνται για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

Αναφορικά με τις εξαγωγές γεωργικές προϊόντων το 2020 ανήλθαν στα €407 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 4% αύξηση, ενώ τα γεωργικά προϊόντα αποτελούσαν το 30% των συνολικών εξαγωγών της Κύπρου.

Το πρώτο με διαφορά εξαγωγικό προϊόν είναι το χαλλούμι και μετά οι πατάτες. Το χαλλούμι αποτέλεσε το 21% των συνολικών εξαγωγών το 2020 ή €266 εκατ.

Η πρόσφατη κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ανέφερε η κ. Πηλείδου. θωρακίζει και το διαφυλάσσει από τους κινδύνους απομίμησης. Για την προστασία του χαλουμιού το Υπουργείο είναι ιδιοκτήτης δυο εμπορικών σημάτων. Διαθέτει καταχωρημένα σήματα σε ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανίας και άλλες χώρες, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για εγγραφή σημάτων σε Ισραήλ και άλλες αγορές.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας