Με σημαία το bio πορεύεται η μελλοντική ΚΑΠ

InBusinessNews  05/07/2021 10:05
Με σημαία το bio πορεύεται η μελλοντική ΚΑΠ

Με σημαία το bio πορεύεται η μελλοντική ΚΑΠ

InBusinessNews  05/07/2021 10:05

Σχέδια δράσης αναλαμβάνει η Κομισιόν με στόχο την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, με στόχο το 25% των γεωργικών εκτάσεων να τεθεί υπό βιολογική γεωργία μέχρι το 2030, όπως και η ουσιαστική αύξηση της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας. Μέχρι στιγμής μόνο το 8,5 % της γεωργικής έκτασης της ΕΕ καλλιεργείται με βιολογικό τρόπο.

Από πλευράς δαπανών, σήμερα περίπου 1,8 % (€7,5 δισ.) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) χρησιμοποιείται για τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας. Η μελλοντική ΚΑΠ θα περιλαμβάνει οικολογικά προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν με προϋπολογισμό ύψους €38-58 δισ. για την περίοδο 2023-2027.

Το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας περιλαμβάνει 23 δράσεις που εστιάζονται γύρω από 3 άξονες – τόνωση της κατανάλωσης, αύξηση της παραγωγής και περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας – ώστε να διασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη του τομέα.

Η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικά σχέδια δράσης στον τομέα της βιολογικής γεωργίας προκειμένου να αυξήσουν το εθνικό τους μερίδιο στη βιολογική καλλιέργεια.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της κατανάλωση βιολογικών προϊόντων το σχέδιο δράσης προτείνει δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν ενημέρωση και επικοινωνία σχετικά με τη βιολογική παραγωγή, προώθηση της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, ενθάρρυνση μεγαλύτερης χρήσης βιολογικών προϊόντων στα δημόσια κυλικεία μέσω δημόσιων συμβάσεων και αύξηση της διανομής βιολογικών προϊόντων στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία.

Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη δικτύων βιολογικού τουρισμού μέσω των «βιοπεριφερειών». Οι «βιοπεριφέρειες» είναι περιοχές όπου γεωργοί, πολίτες, τουριστικοί φορείς, ενώσεις και δημόσιες αρχές συνεργάζονται για τη βιώσιμη διαχείριση των τοπικών πόρων, με βάση βιολογικές αρχές και πρακτικές.

Πράσινη Συμφωνία και ΚΑΠ

Τα κύρια στοιχεία των προτάσεων της ΕΕ για εκσυγχρονισμό και απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και τα προγράμματα με τα οποία η ΕΕ θα στηρίξει τους γεωργούς και τις αγροτικές κοινότητες αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον του 4ου Παγκύπριου Συνεδρίου Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου στο Κτήμα Κουσιουμή στις 10:00 πμ. Το Συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί σε δύο ενότητες θα συντονίσουν οι Μάριος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος, της Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ και Αντρέας Παπαδόπουλος, Διευθυντής Κέντρου Επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας.

Στο Συνέδριο θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

  • Κώστας Καδής, Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
  • Νατάσα Πηλείδου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας
  • Elke Merks-Schaapveld, Ambassador, Embassy of the Kingdom of the Netherlands
  • Μιχάλης Τσιάρλιστος, Επιθεωρητής Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Αγροτική Ανάπτυξη 2021-2022

Την επίσημη έναρξη της Μεταβατικής Περιόδου 2021-2022 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), η οποία θα ενισχύσει τον αγροτικό κόσμο με €97 εκατ., ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Γεωργίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επίτευξη φιλόδοξων πράσινων στόχων μέσα από δράσεις πράσινης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού μας τομέα, μέσα από την εισαγωγή καινοτομιών, νέων τεχνολογιών και δράσεων έξυπνης γεωργίας. Παράλληλα, δίδεται έμφαση στην ένταξη και στήριξη νέων αγροτών, όπως και στη διαχείριση προκλήσεων όπως αυτών που φέρνει η μεγάλη επιτυχία της κατοχύρωσης του χαλλουμιού.

Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027

Ενώπιον του 4ου Παγκύπριου Συνεδρίου Γάλακτος ο Μάριος Α. Αδαμίδης, Ανώτερος Λειτουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα αναλύσει τον τρόπο, τις διαδικασίες, διεργασίες και το νομικό πλαίσιο μέσα από το οποίο το Υπουργείο διαχειρίζεται τις χρηματοδοτήσεις σε εθνικό επίπεδο, με σκοπό την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για ανθεκτικό, βιώσιμο και ανταγωνιστικό γεωργικό τομέα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του ο κ. Αδαμίδης θα καλύψει την παρούσα περίοδο αλλά και τις μελλοντικές επιδιώξεις στο νέο Σχέδιο το οποίο είναι υπό εκπόνηση.

Το Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «CAPturing the Future Generation». Το έργο εστιάζει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας ανάμεσα στη νέα γενιά στον γεωργικό τομέα, με απώτερο στόχο την ενημέρωση των νέων, καθώς και του πληθυσμού στο σύνολό του, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα IMCAP (Funds for Information Measures Relating to the Common Agricultural Policy) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η τελετή βράβευσης των νικητών του προγράμματος Νέοι Αγροεπιχειρηματίες Κύπρου, δράση που υλοποιείται επίσης στο πλαίσιο του Έργου CAPturing the Future Generation.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε εδώ

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν, με απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή. Για ηλεκτρονικές εγγραφές, κάντε κλικ εδώ

Πληροφορίες συνεδρίου:

Οργανωτής: ΙΜΗ

Μέγα Χορηγοί: Ελληνική Τράπεζα,  Χαραλαμπίδης Κρίστης

Με τη Στρατηγική Συνεργασία: Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ

Χρυσός Χορηγός: VitaTrace Nutrition Ltd

Ακαδημαϊκοί Συνεργάτες: Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΜΙΕΕΚ, Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus.

Υπό την Αιγίδα: Του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή

Με τη στήριξη: Έργο «CAPturing the Future Generation»

Υποστηρικτές: Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Κύπρο, Panchris Feeds (Veterinary) Ltd & Kokita

Χορηγοί επικοινωνίας: IN Business magazine, REPORTER

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ, τηλ.: +357 22505555, φαξ: 22679820, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com, ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας