Δρ. Χατζηκυπριανού: Οι τρεις πυλώνες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου

Τους τρεις πυλώνες, βάσει των οποίων θα δημιουργηθεί ένα διαφοροποιημένο αναπτυξιακό μοντέλο που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ανέλυσε ο Δρ. Χριστόφορου Χατζηκυπριανού, CEO & Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μιλώντας στο πλαίσιο των 13ων IN Business Awards, διαβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Οι τρεις πυλώνες για την ανάπτυξη
Όπως είπε, η πανδημία έχει αναδείξει ακόμη περισσότερο τον ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας  η οποία έχει τη δυνατότητα να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις και να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι από το 2015 το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου άρχισε να επενδύει συστηματικά σε τεχνολογία σχετικά με την υβριδική εκπαίδευση (blended learning), μετατρέποντας όλα τα προγράμματα σε εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο χωρίς να χαθεί ούτε μία ώρα από το πρόγραμμα των φοιτητών, εξήγησε ότι την ίδια ώρα ιστορικά και κορυφαία Πανεπιστήμια ανά το παγκόσμιο δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και χιλιάδες φοιτητές έχασαν τη χρονιά τους. 

Επεσήμανε ακόμα την ανάγκη γρήγορης μετάβασης σε μία ολοκληρωμένη στρατηγική με στόχο τη ψηφιοποίηση της οικονομίας.  «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιατί οι επόμενοι μεγάλοι τομείς των επενδύσεων θα είναι το Fintech (Χρηματοοικονομική τεχνολογία), το Healthtech (Υγειονομική Τεχνολογία), το Greentech (Τεχνολογία Πράσινης Ενέργειας) και το Agritech (Γεωργική Τεχνολογία)», ανέφερε σχετικά.

Ο δεύτερος πυλώνας, στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Χατζηκυπριανού, είναι η μετάβαση στην πράσινη και κυκλική οικονομία η οποία, όπως τόνισε, από μόνη της θα επιταχύνει τη διαδικασία ανάκαμψης, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα προσδώσει μακροχρόνια βιωσιμότητα στη οικονομία.

Σημαντικό πυλώνα αποτελεί επίσης η επένδυση στην «οικονομία της γνώσης» και στην αποτελεσματική διασύνδεση της έρευνας και της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα. «Αυτή είναι και η στιγμή για την κοινωνία μας να ξαναβρεί την πίστη της στην έννοια της γνώσης, στην εκπαίδευση και την επιστήμη, στην έρευνα και την καινοτομία», υπογράμμισε ο CEO & Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μοναδική ευκαιρία ανασχηματισμού το Σχέδιο Ανακάμψης
Στην ομιλία του ο κ. Χατζηκυπριανού τόνισε ακόμα ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στέρεα βάση για τη Κύπρο του αύριο, εξηγώντας ότι παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στη χώρα να ανασχηματίσει την οικονομία της, δημιουργώντας πραγματική προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και εξαιρετικές ευκαιρίες ανάπτυξης στην επιχειρηματικότητα. 

«Η πολιτική βούληση και η σωστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών αλλά και του εκσυγχρονισμού των διαδικασιών, οι θαρραλέες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, η πρακτική συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα και η  απλοποίηση του ρυθμιστικού μας πλαισίου προς υλοποίηση αυτής της στρατηγικής είναι επίσης καταλυτικής σημασίας», επεσήμανε καταληκτικά.

Τα 13α ΙΝ ΒUSINESS AWARDS παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

  • Powered by EPIC
  • Xρυσός χορηγός η RCB
  • Αργυροί χορηγοί ECOMMBX το Whiskey Glenfiddich και οι υπεραγορές Σκλαβενίτης
  • Media sponsor Αlpha Κύπρου.
  • Οργανωτές ΙΜΗ και περιοδικό ΙΝ Βusiness.

Χορηγοί κατηγορίας βραβείων: Η ΟΠΑΠ Κύπρου χορηγός του βραβείου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η BMW χορηγός του βραβείου Kύπριος Επαγγελματίας/Επιχειρηματίας που διαπρέπει στο εξωτερικό και η G.A.PVassilopoulos, χορηγός του βραβείου της κατηγορίας Μικρομεσαία Επιχείρηση.

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών