Γραφείο Διασύνδεσης Ανοικτού Πανεπιστημίου: Απαντώντας στις προκλήσεις

Στην Κύπρο ο θεσμός της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει καθιερωθεί με την ίδρυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Το ΑΠΚΥ είναι το δεύτερο κατά σειράς ίδρυσης δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι ένα σύγχρονο και πρωτοπόρο δημόσιο Πανεπιστήμιο που εφαρμόζει τη μεθοδολογία της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Στο Πανεπιστήμιο φοιτούν περίπου 2500 φοιτητές και φοιτήτριες, ενώ διαθέτει στο ενεργητικό του 7500 απόφοιτους από 10 χώρες παγκοσμίως.

Δύο από τους σημαντικότερους πυλώνες που το Πανεπιστήμιο επενδύει διαχρονικά είναι η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα σε σύζευξη πάντοτε με την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, δηλαδή τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με τον ευρύτερο κοινωνικοικονομικό ιστό με τον οποίο οφείλει να συνεργάζεται και να συνδιαλέγεται.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει ραγδαίες αλλαγές στον επιχειρηματικό χώρο ανά το παγκόσμιο, όχι μόνο ένεκα των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης ή των εξελίξεων που επέφερε η παγκοσμιοποίηση στην παραγωγή και στις υπηρεσίες, αλλά και λόγω της πανδημίας. Σχεδόν καθημερινά αλλάζει ο τρόπος που εργαζόμαστε, ο τρόπος που προσφέρουμε υπηρεσίες, ο τρόπος που μαθαίνουμε. Οφείλει, κατά ανάλογο τρόπο, και η παιδεία μας να μετουσιώσει τις ανάγκες που δημιουργούνται σε γνώση και δεξιότητες, οι οποίες θα είναι ωφέλιμες και χρήσιμες στον επιχειρηματικό κόσμο.

Αναντίλεκτα, τα Πανεπιστήμια του 21ου αιώνα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ διαφορετικές προκλήσεις από αυτές που αντιμετώπιζαν 10 ή 20 χρόνια πριν. Θα πρέπει να παρακολουθούν διεξοδικά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και να ενσωματώνουν στις διαδικασίες μάθησης και εκπαίδευσης τις πιο βασικές και δημιουργικές ανθρώπινες λειτουργίες, οι οποίες θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και υπηρεσιών. Παράλληλα, τα μοντέλα διαχείρισης και διοίκησης των Πανεπιστημίων θα πρέπει να προσαρμόζονται αντίστοιχα στη σύγχρονη πραγματικότητα με ευελιξία και αμεσότητα.

Είναι γεγονός πως τους τελευταίους μήνες η υφήλιος, και κατά συνέπεια και η κοινωνία μας, ταλανίζεται καθημερινά προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το αβέβαιο, πολλές φορές, μέλλον. Βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις επιβίωσης, ενώ καλείται να ανταπεξέλθει μέσα από πρωτόγνωρες συνθήκες μάθησης και εργασίας. Η κρίση αυτή έχει οξύνει ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα παντού. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως και όλα τα πανεπιστήμια στον κόσμο, οφείλουν να αντιληφθούν έγκαιρα τις νέες πραγματικότητες και να αντιδράσουν με την ίδια δύναμη και αναλογία που οι καιροί επιβάλλουν. Διαδραματίζουν έναν αξιόλογο και βαρυσήμαντο ρόλο στη διαμόρφωση των νέων γενιών, οι οποίες θα κληθούν μελλοντικά, από τις δικές μας θέσεις, να δώσουν λύσεις σε μελλοντικά και ίσως άγνωστα για εμάς προβλήματα. Συνεπώς, θα πρέπει η παιδεία να διασφαλίσει πως οι απόφοιτοί μας, εκτός από τις γνώσεις που θα αποκτήσουν εντρυφώντας στα προγράμματα σπουδών μας, θα πρέπει να αναπτύξουν και έναν μοναδικό τρόπο σκέψης και δράσης με καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικό πνεύμα που θα διασφαλίσει όχι μόνο την αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και την πρόοδο του ανθρώπου σε όλα τα επίπεδα. Προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσει τις δράσεις και τις ενέργειές του το Γραφείο Διασύνδεσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Με βασικό γνώμονα πάντοτε την πολυσχιδή ανάπτυξη του/της φοιτητή/φοιτήτριας και πυξίδα του την ανάπτυξη της επιχειρηματικής καινοτομίας!

Μέσα στα πλαίσια δράσεων του Γραφείου Διασύνδεσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, διοργανώνεται  στις 30 Ιουνίου 2021 διαδικτυακή για να δοθεί βήμα σε φοιτητές/φοιτήτριες και οργανισμούς για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

WHO IS WHO

Ο Χριστόφορος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963.  Φοίτησε στο University of Connecticut όπου απέκτησε Bachelor το 1987 και Μaster στη Μηχανολογία το 1989.  Ενώ παράλληλα εργαζόταν απέκτησε  MBA από το University of Cincinnati το 1993. Από τον Απρίλιο του 2006 επαναπατρίστηκε στην Κύπρο και ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σαν Διευθυντής Διοίκησης & Οικονομικών, είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση της στρατηγικής του Πανεπιστημίου, τη δημιουργία, την έγκριση και νόμιμη αξιοποίηση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, καθώς και την αποτελεσματική και απρόσκοπτη εκτέλεση των καθημερινών εργασιών του συνόλου των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η συμμετοχή στην Ημερίδα είναι δωρεάν με απαραίτητη την εγγραφή. Για ηλεκτρονικές εγγραφές πατήστε εδώ.   

Πληροφορίες Ημερίδας

Οργανωτές: Έργο «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας», Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Συντονισμός: ΙΜΗ

Χορηγοί επικοινωνίας: IN Business magazine, REPORTER

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ, τηλ.: +357 22505555, φαξ: 22679820, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com,  ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

Δειτε Επισης

Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη