Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Redesign το back to the future των αστικών πόλεων

Η πανδημία αλλάζει και το ρουν της κοινωνικής ζωής των πόλεων. Μειώνει, λόγω τηλεργασίας, τους χώρους γραφείων, τροποποιεί τα εσωτερικά των σπιτιών, μεταβάλλει τους τρόπους που μετακινούμαστε και οργανώνουμε την καθημερινότητά μας. Αν ο κορωνοϊός παραμείνει για μεγάλο διάστημα, τα κέντρα των μητροπόλεων, κόμβοι επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εμπορίου, μεταφορών, εργασίας, κατοικίας, αναψυχής, θα ερημώσουν, ενώ οι παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού θα φέρνουν νέες συνήθειες με απρόβλεπτες συνέπειες. Υπό αυτές τις συνθήκες ο σχεδιασμός των σύγχρονων αστικών πόλεων χρήζει επαναπροσδιορισμού.

Τι είναι όμως η Πόλη; Πως εκλαμβάνει ο σύγχρονος άνθρωπος την έννοια Πόλη; Αποτελεί απλά ένας χώρος με κενό σχήμα έτοιμο να υποδεχθεί τις προϋποθέσεις των ανθρώπων ή μια αυτοτελή οντότητα, άπειρη ή πεπερασμένη. Συνειδητά ή μη, οι άνθρωποι σχηματίζουν αυτή την ιδέα περί του χώρου από τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο, εκτός αν είναι ψυχολόγοι, αρχιτέκτονες ή καλλιτέχνες όπου συνήθως λειτουργούν μηχανισμοί όπου ενεργοποιούν και αναπτύσσουν την συναισθηματική αλλά και την λογική νοημοσύνη. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος προσαρμόζεται και επικοινωνεί με την ύλη μέσω των αισθήσεων, έτσι η αρχιτεκτονική όπως και η τέχνη δεν έχουν όρια ούτε μπορούν να εξηγηθούν αλλά απαιτείται να μετουσιωθούν μέσω μιας βιωματικής εμπειρίας. Ο χώρος αποτελεί το δοχείο όλων των δημιουργημάτων και των ορατών και με οποιοδήποτε τρόπο αισθητών πραγμάτων.

Ο Αριστοτέλης αρνήθηκε ότι θα μπορούσε να υπάρχει κυριολεκτικά άδειος χώρος από φυσικής άποψης και όρισε τον κόσμο ως μια ενιαία οντότητα. Υποστηρίζει πως η κίνηση σε άπειρη ευθεία είναι αδύνατη, διότι το να διανυθεί το άπειρο είναι αδύνατο.

Διαχρονικά πολλοί πολεοδόμοι και φιλόσοφοι έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις σχετικά με την πόλη και την κοινωνία, όπως για παράδειγμα η λεγόμενη «αριστερή πτέρυγα» του Bauhaus. Η πόλη είναι ένας κοινωνικός οργανισμός, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, και φυσικά ο άνθρωπος, όπως είπε εδώ και 2000 χρόνια ο Αριστοτέλης, είναι «κοινωνικόν ζώον» και ακόμη ότι «η πόλις συνέστηκεν του ευ ζήν ένεκα», δεν ζούμε σε πόλεις απλά για να ζούμε, αλλά για να ζούμε όμορφα και ολοκληρωμένα. Όχι απλά του ζήν αλλά του ευ ζήν.

Ασπίδα οι νέες τεχνολογίες

Οι ευφυείς πόλεις είναι περισσότερο ανθεκτικές σε περίπτωση πανδημίας, σεισμού, τσουνάμι, πυρκαγιάς, ακραίων καιρικών φαινομένων, κ.ά. Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενισχύουν την αστική ανθεκτικότητα έναντι των έκτακτων αναγκών.

Η πανδημική κρίση οδήγησε σε μεγαλύτερη αποδοχή των ρομπότ στον χώρο εργασίας. Επίσης κατέστησε δυνατή την άρση των εμποδίων στην ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ επιχειρήσεων και κυβερνήσεων. Παράδειγμα, η παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού με χρήση δεδομένων που παρέχονται από ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Η κρίση COVID-19 απέδειξε ότι μια προσέγγιση συνδεδεμένης νοημοσύνης με βάση την πολυεπιστημονικότητα και τις γέφυρες γνώσης μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων και μορφών νοημοσύνης μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Οι κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας των πόλεων, τα ψηφιακά εργαλεία που υποστηρίζουν τη λειτουργία τους και η συνεχής επιστημονική ανακάλυψη, μπορούν να παράσχουν το απαραίτητο μίγμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι πόλεις θα ήταν πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, εάν συνδυάζουν πολλές πηγές νοημοσύνης: ανθρώπινη νοημοσύνη που εκφράζεται σε επιστημονική ανακάλυψη, συλλογική νοημοσύνη που εκφράζεται σε κανονισμούς και κανόνες, και μηχανική νοημοσύνη που βασίζεται σε ψηφιακές υποδομές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Οι κανονισμοί αστικής λειτουργίας που εισάγονται από την αστική πολιτική και τον προγραμματισμό, τα ψηφιακά συστήματα που εισάγονται από τα έργα smart city και η επιστημονική ανακάλυψη μπορούν να παράσχουν το απαραίτητο μείγμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σημερινές σύγχρονες πόλεις καθώς και για το πώς θα πρέπει να δημιουργήσουμε πόλεις που θα είναι έτοιμες για το μέλλον θα μιλήσει ενώπιον του Limassol Business & Investment Summit, ο Jorn Wemmenhove.

Ο Jorn Wemmenhove είναι ο Co-founder & creative strategist της Humankind, κατασκευαστής αστικών αλλαγών και παθιασμένος με τη δημιουργία πόλεων που είναι ανθρώπινες και ευγενικές για τον εαυτό μας, τους άλλους και τον πλανήτη μας. Στόχος του οργανισμού Humankind είναι να βοηθήσει τις πόλεις, τις εταιρείες και τις ΜΚΟ να επιταχύνουν την αστική αλλαγή μέσω δημιουργικών στρατηγικών και ενεργοποιήσεων. Τα έργα συνδέουν το δημόσιο χώρο και την κινητικότητα δημιουργώντας ενεργές και χωρίς αποκλεισμούς πόλεις. Εργασία με μια ολιστική προσέγγιση με μια διεπιστημονική ομάδα πολεοδόμων, δημιουργικών, θεωρητικών μετάβασης, ειδικών επικοινωνίας, κοινωνικών επιχειρηματιών, ψυχαναλυτών κλπ. μετατρέπει τα οράματα σε πράξεις. Στην ηλικία των 20 ετών, ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα El Desafío, προωθώντας την ανάπτυξη της νεολαίας και την τοπική δημοκρατία στο Rosario της Αργεντινής.

Το «Limassol Business & Investment Summit» διοργανώνει η  ΙΜΗ σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού (ΕΒΕΛ) και θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου 2021 στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό*.

Tο Συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα, κάντε κλικ εδώ

Το Συνέδριο απευθύνεται προς όλο τον επιχειρηματικό κόσμο της Λεμεσού. Ιδιοκτήτες, διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλα ανώτερα διευθυντικά στελέχη από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Λεμεσό -ανεξαρτήτως κλάδου και μεγέθους- θα παρευρεθούν για να συζητήσουν πρακτικές εισηγήσεις για ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης, με όραμα την μετατροπή της Λεμεσού σε μια πόλη παγκόσμιας φήμης και ικανής να προσελκύει διεθνείς επενδυτές και επιχειρήσεις, ικανοποιώντας τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες και προσφέροντάς τους υψηλής ποιότητας τρόπο ζωής. 

 

Για ηλεκτρονικές εγγραφές, κάντε κλικ εδώ.

Οργανωτής: IMH

Σε συνεργασία με: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού

Κύριος Χορηγός: Safe Bulkers, Inc.

Χορηγοί (μέχρι στιγμής): CIIM - The Cyprus International Institute of Management, Constantinou Panayiotou & Co LLC – GCP Law, NetU Consultants Ltd, Remedica

Με τη στήριξη: Invest Cyprus

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό ΙNBusiness, ΡΕΠΟΡΤΕΡ

 

Για περισσότερες πληροφορίες, κόστος συμμετοχής και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ: Τηλ: 22505555│ email: events@imhbusiness.com │

Iστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

 

* Το συνέδριο θα διεξαχθεί διά φυσικής παρουσίας, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύουν τη δεδομένη χρονική περίοδο και σύμφωνα με την εξέλιξη του COVID-19. Μετά και την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, η συμμετοχή σε συνέδριο διά φυσικής παρουσίας προϋποθέτει την προσκόμιση SafePass: 1) Πιστοποιητικό εμβολιασμού, τουλάχιστον να έγινε η πρώτη δόση και να έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες (κάρτα εμβολιασμού), ή 2) αποδεικτικό ότι το άτομο έχει νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες (sms αποδέσμευσης ή ανάρρωσης που στάλθηκε από Υπουργείο Υγείας), ή 3) πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ώρες πριν το συνέδριο. Παρακαλούμε όπως έχετε στην κατοχή σας σχετικό SafePass.

 

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά