«Πανδημία» στο τρίγωνο της απάτης

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης υπάρχουν πάντα ορισμένα μέρη που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς όφελός τους και η πανδημία COVID-19 αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των δραστηριοτήτων απάτης. Η εκμετάλλευση της κατάστασης που έχει προκύψει ενδέχεται να γίνει ποικιλοτρόπως, είτε μέσω κατάχρησης κυβερνητικών πακέτων υποστήριξης ή ακόμη και μέσω της παραπλανητικής προσέλκυσης μεταφοράς συνταξιοδοτικών ταμείων σε δόλια επενδυτικά προγράμματα. Επιπλέον, οι διευθυντές αφερέγγυων εταιρειών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται, οφείλουν να λογοδοτήσουν περισσότερο στους πιστωτές παρά στους μετόχους και οι δράσεις τους θα αποτελέσουν αντικείμενο ερευνών εάν στη συνέχεια ξεκινήσουν επίσημη διαδικασία αφερεγγυότητας.

Ποιος είναι, όμως, ο αντίκτυπος του COVID-19 σε επίπεδο εσωτερικής απάτης που υφίστανται οι εταιρείες; Υπήρξαν πολλές συζητήσεις τους τελευταίους μήνες επί του θέματος, ενώ μέσα σε λίγους μήνες πηχυαίοι τίτλοι έκαναν την εμφάνισή τους στον διεθνή Τύπο σχετικά με την απάτη και την εταιρική κακοδιαχείριση,  καθώς αρκετές επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τα πιστωτικά τους όρια, αφήνοντας τες εκτεθειμένες. Ωστόσο, σε κάποιο βαθμό τέτοιες ταμειακές ροές και πιστωτικές πιέσεις αποτελούν απότοκο του παρελθόντος, προ-COVID-19.

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον και πώς μπορούν οι επενδυτές, οι κάτοχοι χρεών και οι πιστωτές να προστατευθούν σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο εταιρικό τοπίο; Θα υπάρξει περισσότερη απάτη; Το εν λόγω περιβάλλον αναπαράγει μια νέα γενιά παραβατών, με σκοπό να στερήσει τις εταιρείες από τα ολοένα και πιο δύσκολα κέρδη τους; Η εσωτερική "μη προφανής" απειλή απάτης θα πρέπει να αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής. Η εξωτερική απειλή θα είναι πάντα εκεί και συνεχώς θα αυξάνεται. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ορισμένα άτομα δεν είναι εγκληματίες εκ φύσεως, αλλά μπορεί να βρεθούν σε αυτήν την κατάσταση λόγω περιστάσεων. Τι τους ωθεί να προβούν σε τέτοιες ενέργειες;

Το τρίγωνο της απάτης

Το "τρίγωνο απάτης" αποτελεί ένα πλαίσιο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως πρότυπο για την εξήγηση των παραγόντων που προκαλούν κάποιον να διαπράξει απάτη. Έτσι, όταν εξετάζουμε τον αντίκτυπο του COVID-19, είναι σημαντικό να εξετάσουμε ποιοι παράγοντες υπάρχουν, χρησιμοποιώντας το τρίγωνο απάτης ως βάση και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε εάν, μεμονωμένα ή συλλογικά, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση της εσωτερικής απάτης στις εταιρείες.

Ο πρώτος από τους τρεις παράγοντες είναι η πίεση. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος και η υπαρξιακή απειλή που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει τον προφανώς "επαγγελματικό" διευθυντή, διευθύνοντα σύμβουλο, επικεφαλής οικονομικό διευθυντή ή υπάλληλο μεσαίας διοίκησης να διασχίσει τη γραμμή.

Ο επόμενος παράγοντας στο τρίγωνο απάτης είναι η ευκαιρία. Η εργασία από το σπίτι και η τεράστια μείωση του εργατικού δυναμικού στον παραδοσιακό τόπο εργασίας αποτελεί σημαντική ευκαιρία για απάτη. Πολλοί από τους ελέγχους και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται για τον μετριασμό της απάτης διακυβεύονται σοβαρά, και ως αποτέλεσμα τα άτομα μπορεί να έχουν την ευκαιρία να διαπράξουν δόλια πράξη.

Ο τρίτος παράγοντας στο τρίγωνο απάτης είναι ο εξορθολογισμός. Είναι πιθανό στο πλαίσιο του COVID-19, με μεγάλο αριθμό εργαζομένων να απολύονται ή να απαλλάσσονται, ορισμένα άτομα να μπορούν να εξορθολογίσουν τη διάπραξη απάτης. Μπορεί να πιστεύουν ότι κατά κάποιο τρόπο βοηθούν την επιχείρηση βραχυπρόθεσμα ή μόνο προσωρινά "δανειζόμενοι" κεφάλαια της εταιρείας λόγω προσωπικών οικονομικών συνθηκών. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί, λόγω της έκτακτης χρηματοδότησης που παρέχεται από τις κυβερνήσεις, έχοντας την αίσθηση ότι η εταιρεία δεν είναι θύμα της απάτης, αλλά κάποια άλλη αρχή.

Για το πώς άλλαξε η φύση της απάτης μετά το COVID, καθώς και για τις ενέργειες που μπορούν να λάβουν για την ενίσχυση των ανακτήσεων για τους πιστωτές αναμένεται να μιλήσει ενώπιον του 4ου Cyprus Anti-Fraud Conference ο Rob Armstrong. Tο Συνέδριο διοργανώνει το Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) - Cyprus Chapter και η ΙΜΗ και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 στο Hilton Nicosia.

Ο Rob Armstrong είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Συμβουλευτική Πρακτική Αναδιάρθρωσης της Kroll, με έδρα το Λονδίνο. Έχει περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας παρέχοντας συμβουλές σε πελάτες σε ό,τι αφορά ισχυρισμούς απάτης, κακοδιαχείρισης, άλλα οικονομικά παραπτώματα ή ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο Rob ειδικεύεται σε υποθέσεις αμφισβητούμενων διαφορών αφερεγγυότητας, παρέχοντας λύσεις σε πιστωτές και άλλους ενδιαφερόμενους για την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Προΐσταται σύνθετων διορισμών αφερεγγυότητας, συμπεριλαμβανομένων προσωρινών εκκαθαρίσεων, πτωχεύσεων υψηλού προφίλ, εταιρικών και προσωπικών ερευνών απάτης, και διευθυντικών στελεχών για κακοδιαχείριση.

 

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το περιεχόμενο του Συνεδρίου, κάντε κλικ εδώ

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο Συνέδριο, κάντε κλικ εδώ.

Οργανωτές: IMH, Association of Certified Fraud Examiners - Cyprus Chapter

Κύριος Χορηγός: Τράπεζα Κύπρου

Χορηγoί (μέχρι στιγμής): eBOS Technologies Ltd, Ecommbx, Grant Thornton

Με τη στήριξη: Association of Cyprus Banks, CFA Society Cyprus, Cyprus Fiduciary Association, Cyprus Integrity Forum, Cyprus Institute of Internal Auditors, ICPAC, ISACA Cyprus Chapter

Conference Experience Sponsor: Conferience

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business

 

Για περισσότερες πληροφορίες, κόστος συμμετοχής και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ:

Τ: 22505555 │ Φ: 22679820 │ email: events@imhbusiness.com

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.imhbusiness.com

 

 

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands