Με σημαία το bio πορεύεται η μελλοντική ΚΑΠ

Σχέδια δράσης αναλαμβάνει η Κομισιόν με στόχο την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, με στόχο το 25% των γεωργικών εκτάσεων να τεθεί υπό βιολογική γεωργία μέχρι το 2030, όπως και η ουσιαστική αύξηση της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας. Μέχρι στιγμής μόνο το 8,5 % της γεωργικής έκτασης της ΕΕ καλλιεργείται με βιολογικό τρόπο.

Από πλευράς δαπανών, σήμερα περίπου 1,8 % (€7,5 δισ.) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) χρησιμοποιείται για τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας. Η μελλοντική ΚΑΠ θα περιλαμβάνει οικολογικά προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν με προϋπολογισμό ύψους €38-58 δισ. για την περίοδο 2023-2027.

Το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας περιλαμβάνει 23 δράσεις που εστιάζονται γύρω από 3 άξονες – τόνωση της κατανάλωσης, αύξηση της παραγωγής και περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας – ώστε να διασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη του τομέα.

Η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικά σχέδια δράσης στον τομέα της βιολογικής γεωργίας προκειμένου να αυξήσουν το εθνικό τους μερίδιο στη βιολογική καλλιέργεια.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της κατανάλωση βιολογικών προϊόντων το σχέδιο δράσης προτείνει δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν ενημέρωση και επικοινωνία σχετικά με τη βιολογική παραγωγή, προώθηση της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, ενθάρρυνση μεγαλύτερης χρήσης βιολογικών προϊόντων στα δημόσια κυλικεία μέσω δημόσιων συμβάσεων και αύξηση της διανομής βιολογικών προϊόντων στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία.

Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη δικτύων βιολογικού τουρισμού μέσω των «βιοπεριφερειών». Οι «βιοπεριφέρειες» είναι περιοχές όπου γεωργοί, πολίτες, τουριστικοί φορείς, ενώσεις και δημόσιες αρχές συνεργάζονται για τη βιώσιμη διαχείριση των τοπικών πόρων, με βάση βιολογικές αρχές και πρακτικές.

Αγροτική Ανάπτυξη 2021-2022

Την επίσημη έναρξη της Μεταβατικής Περιόδου 2021-2022 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), η οποία θα ενισχύσει τον αγροτικό κόσμο με €97 εκατ., ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Γεωργίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επίτευξη φιλόδοξων πράσινων στόχων μέσα από δράσεις πράσινης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού μας τομέα, μέσα από την εισαγωγή καινοτομιών, νέων τεχνολογιών και δράσεων έξυπνης γεωργίας. Παράλληλα, δίδεται έμφαση στην ένταξη και στήριξη νέων αγροτών, όπως και στη διαχείριση προκλήσεων όπως αυτών που φέρνει η μεγάλη επιτυχία της κατοχύρωσης του χαλλουμιού.

Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027

Ενώπιον του 4ου Παγκύπριου Συνεδρίου Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, στο Κτήμα Κουσιουμή στις 10:00, ο Μάριος Α. Αδαμίδης, Ανώτερος Λειτουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα αναλύσει τον τρόπο, τις διαδικασίες, διεργασίες και το νομικό πλαίσιο μέσα από το οποίο το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διαχειρίζεται  τις χρηματοδοτήσεις σε εθνικό επίπεδο, με σκοπό την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για ανθεκτικό, βιώσιμο και ανταγωνιστικό γεωργικό τομέα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του ο κ. Αδαμίδης θα καλύψει την παρούσα περίοδο αλλά και τις μελλοντικές επιδιώξεις στο νέο Σχέδιο το οποίο είναι υπό εκπόνηση.

Ο Μάριος Α. Αδαμίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το University of Reading στον κλάδο της Γεωπονίας. Εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στον ιδιωτικό τομέα και από το 2002 εργάζεται στον Δημόσιο Τομέα. Έχει υπηρετήσει στο Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λάρνακας, στις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου ως Φυτοϋγειονομικός Επιθεωρητής, διετέλεσε λειτουργός υπεύθυνος στα θέματα Φυτοπροστατευτικών προϊόντων, Βιοκτόνων και λιπασμάτων. Είχε ενεργό εμπλοκή κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας σε θέματα συντονισμού του Τμήματος Γεωργίας. Συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Κύπρου σε διάφορες συναντήσεις και ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων. Από τον Αύγουστο του 2019 του ανατέθηκαν καθήκοντα στην Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Κεντρική Διοίκηση του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «CAPturing the Future Generation». Το έργο εστιάζει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας ανάμεσα στη νέα γενιά στον γεωργικό τομέα, με απώτερο στόχο την ενημέρωση των νέων, καθώς και του πληθυσμού στο σύνολό του, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα IMCAP (Funds for Information Measures Relating to the Common Agricultural Policy) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η τελετή βράβευσης των νικητών του προγράμματος Νέοι Αγροεπιχειρηματίες Κύπρου, δράση που υλοποιείται επίσης στο πλαίσιο του Έργου CAPturing the Future Generation.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε εδώ

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν, με απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή. Για ηλεκτρονικές εγγραφές, κάντε κλικ εδώ

 

Πληροφορίες συνεδρίου:

Οργανωτής: ΙΜΗ

Κύριος Χορηγός: Ελληνική Τράπεζα

Με τη Στρατηγική Συνεργασία: Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ

Χρυσός Χορηγός: VitaTrace Nutrition Ltd

Υπό την Αιγίδα: Του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή

Με τη στήριξη: Έργο «CAPturing the Future Generation»

Υποστηρικτές: Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Κύπρο, Panchris Feeds (Veterinary) Ltd & Kokita

Χορηγοί επικοινωνίας: περιοδικό IN Business, πόρταλ REPORTER

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ, τηλ.: +357 22505555, φαξ: 22679820, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com,  ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

 

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»