Απόκτησε δεξιότητες για Βιομηχανικούς και Οικιακούς Αυτοματισμούς στα προγράμματα ΜΙΕΕΚ

Στη σύγχρονη εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, που τα Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου έχουν μέγιστη σημασία στην καθημερινή μας ζωή, η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο Κλάδος των Αυτοματισμών αναδεικνύεται περισσότερο αναγκαίος. Το Πρόγραμμα Βιομηχανικών και Οικιακών Αυτοματισμών παρέχει αυτό που πραγματικά ελλείπει: ποιότητα στις εγκαταστάσεις Αυτοματισμών, μέσω της σφαιρικής εκπαίδευσης που συνδυάζει την πρακτική εφαρμογών και των εμπεριστατωμένων τεχνικών γνώσεων. Ως εκ τούτου, η τοποθέτηση κατάλληλα καταρτισμένων ατόμων σε αρμόδιες θέσεις στις εταιρείες θα ωφελήσουν, εργαζόμενους, εργοδότες αλλά και τη βιομηχανία γενικότερα.

1. Εισαγωγή στο Πρόγραμμα «Βιομηχανικοί και Οικιακοί Αυτοματισμοί»

Το πρόγραμμα Βιομηχανικών και Οικιακών Αυτοματισμών προσφέρεται δωρεάν από τα ΜΙΕΕΚ Λευκωσίας και είναι διετούς φοίτησης στην Ελληνική γλώσσα. Για την εισαγωγή νεοεισερχόμενων σπουδαστών απαιτείται η κατοχή απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, λαμβάνεται υπόψη η απόκτηση Ακαδημαϊκού Τίτλου Σπουδών ή/και επαγγελματική πείρα. Το πρόγραμμα προετοιμάζει τους/τις σπουδαστές/σπουδάστριες για σταδιοδρομία στον Τομέα των Αυτοματισμών.

2. Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος σπουδών

Στόχος του Προγράμματος είναι να καταστήσει τον σπουδαστή ικανό να εκτελεί εργασίες σε σχέση με την υλοποίηση βιομηχανικών και οικιακών αυτοματισμών, από το στάδιο της σχεδίασης, μέχρι και το στάδιο κατασκευής και συντήρησης, βάσει των κανονισμών ασφάλειας, των τεχνικών οδηγιών του μελετητή και των τεχνικών προδιαγραφών των υλικών & εξαρτημάτων.

3. Ποιες ευκαιρίες εργοδότησης προσφέρει η ολοκλήρωση φοίτησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών;

Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος Βιομηχανικών & Οικιακών Αυτοματισμών, οι απόφοιτοι/ες θα έχουν την ευκαιρία να εργοδοτηθούν, μεταξύ άλλων σε εταιρείες Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, συναρμολόγησης κεντρικού εξοπλισμού Συστημάτων Αυτοματισμού, προγραμματισμού, συντήρησης και επιδιόρθωσης Συστημάτων Αυτοματισμού, καθώς και εγκατάσταση, προγραμματισμό και συντήρηση Συστημάτων Ασφαλείας.

4. Γιατί κάποιος που ήδη εργάζεται στον χώρο να επιλέξει να φοιτήσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο σε απόφοιτους/ες Μέσης Τεχνικής και Γενικής Εκπαίδευσης αλλά και εργαζόμενους/ες στη Βιομηχανία, οι οποίοι/ες επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις στον τομέα των Βιομηχανικών και Οικιακών Αυτοματισμών και Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, που σε συνδυασμό με την πείρα που έχουν θα τους προσδώσει μια πιο ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτιση με στόχο την εξέλιξη και ανέλιξη τους.

5. Γιατί μια επιχείρηση να επιλέξει να αποστείλει τους εργαζόμενους της να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών;

Μια επιχείρηση που επιδιώκει να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις και θέλει να πρωτοπορεί, οφείλει να φροντίζει για την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει. Γι’ αυτό, θα πρέπει να παροτρύνει τους/τις εργαζόμενους της να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Έτσι, οι εργαζόμενο/εςι θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις του Κλάδου και θα μπορούν να ανελιχθούν εντός των εταιριών αναλαμβάνοντας περισσότερα καθήκοντα.

6. Ποιες γνώσεις και δεξιότητες προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών;

Οι απόφοιτοι/ες θα αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να αναγνωρίζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, τις αρχές λειτουργίας των Ηλεκτρικών & Ψηφιακών Συστημάτων, και να ερμηνεύουν τα συναφή Τεχνικά σχέδια. Επιπρόσθετα, θα είναι ικανοί να εφαρμόζουν βασικές αρχές Ηλεκτρολογίας & Ψηφιακών Ηλεκτρονικών που αφορούν στη σχεδίαση, κατασκευή και συντήρηση συστημάτων αυτοματισμού.

7. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών;

Το αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει αριθμό εργαστηριακών και θεωρητικών μαθημάτων που σχετίζονται με τις

  • Γενικές βασικές γνώσεις που απαιτούνται για την απόκτηση πιο εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων στον τομέα,
  • Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις,
  • Εγκαταστάσεις Συστημάτων Οικιακών & Βιομηχανικών Αυτοματισμών,
  • Συστήματα Ψηφιακών/Αναλογικών Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρονικών Ισχύος,
  • Δίκτυα επικοινωνιών και Κεντρικής Διαχείρισης Ψηφιακών Δεδομένων,
  • Ειδικές Βιομηχανικές Ηλεκτρικές & Ηλεκτρονικές Εγκαταστάσεις,
  • Ηλεκτρικές & Ηλεκτρονικές Μετρήσεις,
  • Ασφάλεια και Υγεία στις Εγκαταστάσεις,
  • Ισχύουσες Νομοθεσίες και Κανονισμοί που διέπουν τον τομέα.

Για την απόκτηση του διπλώματος απαιτείται επιπρόσθετα από τον σπουδαστή πρακτική εξάσκηση τουλάχιστον 12 εβδομάδων σε εταιρεία που ασχολείται στον τομέα των Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων ή Συστημάτων Αυτοματισμών.

8. Ποια τα πλεονεκτήματα του εν λόγω προγράμματος σπουδών;

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, ο/η σπουδαστής/ρια θα αποκτήσει το σχετικό Δίπλωμα που θα τον/την καταστήσει ικανό/ή να εκτελεί εργασίες που σχετίζονται με την υλοποίηση βιομηχανικών και οικιακών αυτοματισμών. Επιπρόσθετα, το Πρόγραμμα Σπουδών που συνδυάζει την πρακτική εξάσκηση και τα πολλά εργαστηριακά μαθήματα, εφοδιάζει τον/την σπουδαστή/σπουδάστρια με ικανότητες, έτσι που να είναι πιο αποτελεσματικός/ή στην εργασία του/της στο μέλλον. Τέλος, ο/η απόφοιτος/η θα έχει πιο εξειδικευμένες γνώσεις συγκριτικά με τους απόφοιτους της Τεχνικής Σχολής. Όλα τα πιο πάνω βοηθούν τον απόφοιτο να εξελιχθεί στον τομέα του και ενισχύουν τη θέση του στην αγορά εργασίας.

 

Ακαδημαϊκός Συντονιστής του προγράμματος: Αναστασιάδης Θεόδωρος

Στοιχεία επικοινωνίας, Email: auto@mieek.ac.cy

Περισσότερες πληροφορίες για τα Προγράμματα Σπουδών μπορείτε να βρείτε στον Ιστότοπο των ΜΙΕΕΚ στο www.mieek.ac.cy ή στα τηλέφωνα 22 800651/ 22800652/ 22800653

Η Δημόσια Σχολή ΜΙΕΕΚ είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία και υλοποιούν τη συνεχή σχέση του Ευρωπαίου πολίτη με τον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης, η οποία αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Δειτε Επισης

ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»
ΙΝ Business Awards: Βραβείο στο City of Dreams Mediterranean στην κατηγορία «Τουρισμός-Ξενοδοχεία-Αναψυχή-Εστίαση»