Πράσινη γεωργία… κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντικά βιώσιμη

Η γεωργία κατέχει μοναδική θέση στο επίκεντρο της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γεωργική δραστηριότητα στηρίζεται στις καλές περιβαλλοντικές συνθήκες, οι οποίες επιτρέπουν στους γεωργούς να αξιοποιούν τους φυσικούς πόρους, να παράγουν τα προϊόντα τους και να κερδίζουν τα προς το ζην. Με τη σειρά τους, τα χρήματα που προκύπτουν από τις γεωργικές δραστηριότητες στηρίζουν τις γεωργικές οικογένειες και τις αγροτικές κοινότητες, ενώ τα τρόφιμα που προέρχονται από τη γεωργία στηρίζουν την κοινωνία στο σύνολό της.

Ως εκ τούτου, η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) συνδυάζει κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προσεγγίσεις για την επίτευξη ενός βιώσιμου γεωργικού συστήματος στην ΕΕ. Περαιτέρω βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνουν στο πλαίσιο της μελλοντικής ΚΓΠ, η οποία θα οικοδομηθεί γύρω από μια νέα και πιο φιλόδοξη πράσινη αρχιτεκτονική.

Μέσω αυτής της συνδυαστικής και φιλόδοξης προσέγγισης, καθώς και της αξιοποίησης της πλέον πρόσφατης προόδου στον τομέα της γνώσης και της καινοτομίας, η ΚΓΠ ευθυγραμμίζει τη γεωργία με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός χωρίς αποκλεισμούς, ανταγωνιστικού και φιλικού προς το περιβάλλον μέλλοντος για την Ευρώπη.

Οι γεωργοί, οι αγροδιατροφικές επιχειρήσεις, οι δασοκόμοι και οι αγροτικές κοινότητες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο σε διάφορους βασικούς τομείς πολιτικής της Πράσινης Συμφωνίας, όπως:

  • η οικοδόμηση ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων μέσω της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»·
  • η συνεισφορά στη νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, μέσω της προστασίας και της ενίσχυσης της ποικιλίας των φυτών και των ζώων στο αγροτικό οικοσύστημα·
  • η συμβολή στη δράση για το κλίμα στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών στην ΕΕ έως το 2050·
  • η στήριξη της επικαιροποιημένης δασικής στρατηγικής, που θα ανακοινωθεί το 2021, με τη διατήρηση υγιών δασών·
  • η συμβολή σε ένα σχέδιο δράσης μηδενικής ρύπανσης, το οποίο θα καταρτιστεί το 2021, με την προστασία των φυσικών πόρων, όπως το νερό, ο αέρας και το έδαφος.

Οι δράσεις που θα αναληφθούν σε αυτούς τους τομείς θα αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Συμβάλλοντας στην επίλυση αυτών των προκλήσεων, η ΚΓΠ διασφαλίζει ότι η γεωργία θα παραμείνει στο επίκεντρο της Ευρώπης για τις επόμενες γενιές.

Η διπλή πρόκληση

Τα κύρια στοιχεία των προτάσεων της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της ΚΓΠ, αλλά και τα προγράμματα με τα οποία η ΕΕ θα στηρίξει τους γεωργούς και τις αγροτικές κοινότητες θα αναλυθούν ενώπιον του 4ου Παγκύπριου Συνεδρίου Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, στο Κτήμα Κουσιουμή στις 10:00, από τον Ιωάννη Μηνά. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί στην ενσωμάτωση των στόχων και των φιλοδοξιών του Green Deal στην ΚΓΠ. Οι γεωργοί, πλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν μια διπλή πρόκληση: να παράγουν τρόφιμα και ταυτόχρονα να προστατεύουν τη φύση και να διαφυλάσσουν τη βιοποικιλότητα.

Ο Ιωάννης Μηνά είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Ευρωπαϊκές σπουδές από τη Σχολή ανθρωπιστικών επιστημών του  Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι Λειτουργός Γεωργίας Α’ στο Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) και έχει αρμοδιότητες για θέματα Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Ήταν μέλος της αποστολής στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ (ΜΑΕΕ) κατά την προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ (2ρο εξάμηνο 2012), περίοδο όπου διαδραματίσθηκε μέρος των συζητήσεων για το νομοθετικό πλαίσιο της υφιστάμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ.

Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «CAPturing the Future Generation». Το έργο εστιάζει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας ανάμεσα στη νέα γενιά στον γεωργικό τομέα, με απώτερο στόχο την ενημέρωση των νέων, καθώς και του πληθυσμού στο σύνολό του, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα IMCAP (Funds for Information Measures Relating to the Common Agricultural Policy) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η τελετή βράβευσης των νικητών του προγράμματος Νέοι Αγροεπιχειρηματίες Κύπρου, δράση που υλοποιείται επίσης στο πλαίσιο του Έργου CAPturing the Future Generation.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε εδώ

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν, με απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή. Για ηλεκτρονικές εγγραφές, κάντε κλικ εδώ

 

Πληροφορίες συνεδρίου:

Οργανωτής: ΙΜΗ

Κύριος Χορηγός: Ελληνική Τράπεζα

Με τη Στρατηγική Συνεργασία: Χαραλαμπίδης Κρίστης

Υπό την Αιγίδα: Του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή

Με τη στήριξη: Έργο «CAPturing the Future Generation»

Υποστηρικτές: Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Κύπρο, Panchris Feeds (Veterinary) Ltd & Kokita

Χορηγοί επικοινωνίας: IN Business magazine, REPORTER

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ, τηλ.: +357 22505555, φαξ: 22679820, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com,  ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation