DP World: Ιδανικός προορισμός για κάθε επιβάτη το λιμάνι Λεμεσού

Οι προσπάθειες προώθησης του τουρισμού κρουαζιέρας αποδίδουν καρπούς και η Κύπρος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς για τη φετινή χρονιά, τονίζει ο CEO της DP World Limassol, Nawaf Abdulla. 

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο CEO της DP World υπογραμμίζει ότι η επιλογή μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας να εκτελούν δρομολόγια με αφετηρία τα λιμάνια της χώρας μας, γνωστό ως homeporting, μπορεί να αποφέρει τεράστια και πολλαπλά οφέλη. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, εκτιμάται πως οι δαπάνες των εταιρειών κρουαζιέρας ενδέχεται να είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερες στην περίπτωση του homeporting, σε σχέση με τη χρήση του λιμένα ως ενδιάμεσου προορισμού.

Σύμφωνα με τον Nawaf Abdulla, το λιμάνι Λεμεσού αποτελεί ιδανικό προορισμό για επιβάτες που έχουν μόνο λίγες ώρες στη διάθεσή τους, αλλά και για επιβάτες με περισσότερο χρόνο.

Διαβάστε ακόμα:

Οι περισσότερες ευκαιρίες και η... υπερτιμημένη επαρχία για αγορά ακινήτων

Sky Lounge: Άνοιξε με θέα στο Κάβο Γκρέκο

Hangry Ghost: Το νέο εστιατόριο του Mall of Engomi 
 

Στόχος της DP World Limassol, όπως υπογραμμίζει, είναι να καθιερώσει το λιμάνι Λεμεσού σε κύριο λιμάνι επιλογής για κρουαζιερόπλοια και επισκέπτες, καθιστώντας την Κύπρο βασικό κέντρο κρουαζιέρας.

Πώς αξιολογείτε την κάθοδο μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας στα κυπριακά λιμάνια και τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την οικονομία και τον τουρισμό;

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που δημιουργεί αναμφίβολα κλίμα αισιοδοξίας ανάμεσα στους φορείς του τουρισμού, ενόψει και της καλοκαιρινής σεζόν. Μετά από μια δύσκολη χρονιά για τον τουριστικό κλάδο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας του Covid-19, η συμπερίληψη της Κύπρου στα δρομολόγια μεγάλων εταιρειών καταδεικνύει ότι η χώρα ξαναμπαίνει δυναμικά στον διεθνή χάρτη της κρουαζιέρας.

Ειδικότερα, η απόφαση μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας, όπως η Royal Caribbean και η Celestyal Cruises, να επιλέξουν το λιμάνι Λεμεσού ως βάση τους, συνηγορούν στο ότι οι προσπάθειες προώθησης του τουρισμού κρουαζιέρας αποδίδουν καρπούς, καθώς και στο ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς για τη φετινή χρονιά. Να αναφέρω πως από την πρώτη μέρα ανάληψης της διαχείρισης του Νέου Επιβατικού Τερματικού, η DP World Limassol αναγνώρισε τις προοπτικές της Κύπρου και τα μεγάλα οφέλη που ένας ισχυρός τομέας κρουαζιέρας μπορεί να δημιουργήσει για την τοπική κοινότητα, και είμαστε περήφανοι που αποτελούμε βασικό εταίρο της Πολιτείας σε αυτή την προσπάθεια.

Η επανέναρξη, σε αυτό το στάδιο, των κρουαζιέρων μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη του τουριστικού τομέα και αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, συμβάλλοντας ιδιαίτερα στην αναζωογόνηση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, καθώς και πολλών άλλων τοπικών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως η DP World Limassol είναι έτοιμη να υποδεχθεί με ασφάλεια τους επιβάτες, τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες, όπως ετοιμαστήκαν και διαβιβάστηκαν από τις αρμόδιες αρχές.

Ποια η σημασία του homeporting για την Κύπρο;

Η επιλογή των εταιρειών κρουαζιέρας να εκτελούν δρομολόγια με αφετηρία τα λιμάνια της χώρας μας, γνωστό ως homeporting, μπορεί να αποφέρει τεράστια και πολλαπλά οφέλη. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως οι δαπάνες των εταιρειών κρουαζιέρας ενδέχεται να είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερες στην περίπτωση του homeporting, σε σχέση με τη χρήση του λιμένα ως ενδιάμεσου προορισμού.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κρουαζιερόπλοια έχουν διάφορες ανάγκες, όπως ο εφοδιασμός τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων, εξαρτημάτων κι άλλων προμηθειών, τις οποίες καλείται να καλύψει η τοπική αγορά. Την ίδια ώρα, οι δαπάνες ανά επιβάτη homeporting σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) εκτιμώνται στα 310 δολάρια μέχρι και τρεις φορές περισσότερες από τις δαπάνες επιβατών σε ένα λιμένα ενδιάμεσου προορισμού (100 δολάρια). Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως μέρος του πληρώματος διανυκτερεύει στα λιμάνια αφετηρίας, ενώ οι ξένοι επισκέπτες που θα επιβιβαστούν στα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει πρώτα να ταξιδέψουν στην Κύπρο και να διανυκτερεύσουν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας για μερικές μέρες.

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται πρόσθετα έσοδα στην οικονομία, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επιμήκυνση της διαμονής των επισκεπτών, είτε μέχρι την έναρξη ή μετά το πέρας της κρουαζιέρας.

Δυνατό λιμάνι η Λεμεσός

Υπάρχει χώρος για εξυπηρέτηση περισσότερων κρουαζιέρων;

Με τρεις προβλήτες, συνολικής έκτασης 1600 μέτρων, το λιμάνι Λεμεσού είναι σε θέση να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα ορισμένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου, ενώ οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Επιβατικού Τερματικού της DP World Limassol προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους επιβάτες.

Ενδεικτικά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε εξυπηρετήσει περισσότερα από 250 κρουαζιερόπλοια, καλωσορίζοντας πέραν των 400,000 επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού. Κορυφαία προτεραιότητα της DP World Limassol αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της υγείας όλων των χρηστών του λιμανιού και ταυτόχρονα της βέλτιστης εξυπηρέτησης των επιβατών κρουαζιέρας.

Ως εκ τούτου, λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα κατά την αποβίβαση-επιβίβαση των επιβατών και την αλλαγή πληρωμάτων, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς.

Στόχος της DP World Limassol είναι να καθιερώσει το λιμάνι Λεμεσού σε κύριο λιμάνι επιλογής για κρουαζιερόπλοια και επισκέπτες, καθιστώντας την Κύπρο βασικό κέντρο κρουαζιέρας. Προς αυτή την κατεύθυνση, παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή παγκοσμίου κλάσης υπηρεσιών, καθώς και στη συστηματική αναβάθμιση του λιμανιού, τόσο σε επίπεδο υποδομών και τεχνολογίας όσο και εξοπλισμού και διαδικασιών.

Ποια τα χαρακτηριστικά της Λεμεσού που κάνουν το λιμάνι να ξεχωρίζει από τις γειτονικές χώρες;

Εκτός από τη γεωγραφική θέση της ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα της πόλης είναι πως προσφέρει μια μεγάλη γκάμα επιλογών, για κάθε γούστο και ηλικία. Ειδικότερα, το λιμάνι Λεμεσού αποτελεί ιδανικό προορισμό για επιβάτες που έχουν μόνο λίγες ώρες στη διάθεσή τους, καθώς έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν, μεταξύ άλλων, τις ασφαλείς και εύκολα προσβάσιμες παραλίες της πόλης, και να εξερευνήσουν το ιστορικό της κέντρο.

Την ίδια ώρα, οι επιβάτες με περισσότερο χρόνο μπορούν να μεταβούν με ευκολία σε διάφορες πόλεις, να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες, όπως οργανωμένες εκδρομές και ξεναγήσεις σε γραφικά χωριά και πολιτιστικά μνημεία της χώρας και να επισκεφθούν μονοπάτια της φύσης στις ορεινές περιοχές.

Με λίγα λόγια, η Λεμεσός προσφέρει κάτι για όλους, είτε στόχος τους είναι να ξεκουραστούν είτε να ζήσουν στιγμές περιπέτειας και δράσης. Επιπρόσθετα, ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το λιμάνι Λεμεσού βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και από τα δύο αεροδρόμια της χώρας.

Ποια τα πλεονεκτήματα μιας σύνδεσης με την Ελλάδα;

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την θαλάσσια σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας είναι πολύπλευρα καθώς, μεταξύ άλλων, αναμένεται πως θα συμβάλει στην αύξηση των τουριστών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ανταγωνισμό μεταξύ των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών, οδηγώντας κατ’ επέκταση σε μείωση των ναύλων.

Εκτός από τον τουρισμό θα επηρεαστούν θετικά και άλλοι τομείς, όπως το εμπόριο και η ναυτιλία. Οι αρμόδιοι φορείς σχεδιάζουν σύντομα την επαναπροκύρυξη του σχετικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου θαλάσσιου μεταφορέα εντός του έτους, με πρόθεση η έναρξη του δρομολογίου να ξεκινήσει την άνοιξη του 2022.

Οι προκλήσεις της πανδημίας

Ποια ζητήματα ανέδειξε η πανδημία και ποιες είναι οι προκλήσεις στον τομέα της ναυτιλίας;

Η ναυτιλία ήταν ανάμεσα στους πρώτους τομείς που βρέθηκαν ενώπιον των σοβαρών προκλήσεων που δημιούργησε το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς από τις αρχές του 2020 οι περιορισμοί στις διακινήσεις, αρχικά στην Ασία, άρχισαν να επηρεάζουν τις θαλάσσιες μεταφορές και την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ως αποτέλεσμα, μειώθηκαν, τόσο η εμπορική και η επιβατική κίνηση όσο και ο όγκος των διακινούμενων εμπορευμάτων, ενώ οι διοργανωτές κρουαζιέρων ανέστειλαν τις δραστηριότητες τους για περισσότερο από ένα χρόνο. Δεδομένου πως το 90% του διεθνούς εμπορίου διεξάγεται μέσω θαλάσσης, η ναυτιλιακή βιομηχανία έπρεπε να βρει τρόπους να κρατήσει ανοιχτές τις αλυσίδες εφοδιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η τεχνολογία και η αυτοματοποίηση συγκεκριμένων λειτουργιών, καθώς και η ενσωμάτωση της ψηφιοποίησης στη διεξαγωγή των λιμενικών δραστηριοτήτων. Η πανδημία ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού του κλάδου, δίνοντας ώθηση στην υιοθέτηση τεχνολογιών «έξυπνης ναυτιλίας» σε όλα τα επίπεδα.

Άλλαξε η δομή ή ο τρόπος λειτουργίας της DP World κατά τον περασμένο χρόνο;

Από τα πρώτα στάδια της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19, πρωταρχικός στόχος της DP World Limassol ήταν να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των εμπορικών δραστηριοτήτων και των εργασιών φορτοεκφόρτωσης στο λιμάνι Λεμεσού.

Ως εταιρεία που διαχειρίζεται καίριας σημασίας υποδομές για την κυπριακή οικονομία, η DP World Limassol προχώρησε άμεσα στην εφαρμογή ενός εξειδικευμένου σχεδίου επιχειρησιακής συνέχειας. Παράλληλα, προσαρμόσαμε τον τρόπο λειτουργίας μας, θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών μας, ενώ επικεντρωθήκαμε στην αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των λειτουργιών μας. Παρόλο που οι εργασίες μας ήταν ήδη σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένες, η πανδημία και τα νέα δεδομένα που δημιούργησε μας ώθησαν στην υλοποίηση περισσότερων αλλαγών.

Μεταξύ άλλων, εφαρμόσαμε νέες μεθόδους ηλεκτρονικών πληρωμών, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο, προχωρήσαμε στην εφαρμογή ενός νέου ψηφιακού Λογισμικού Συστήματος Τερματικού (Terminal Operating System) με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας του τερματικού Πολλαπλών Χρήσεων.

Το νέο λογισμικό προσφέρει μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία υπολογιστικού νέφους (cloud), και παρέχει real-time πληροφόρηση σχετικά με τις κινήσεις των πλοίων, τα ναυπηγία και τις εισόδους των λιμένων.

Τεχνολογία και περιβάλλον

Ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας στη διαχείριση των λιμανιών;

Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών από τις εταιρείες διαχείρισης λιμένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης ψηφιακής εποχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα λιμάνια ανά τον κόσμο, όπως και το λιμάνι Λεμεσού, οφείλουν να επενδύσουν στην τεχνολογία προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικά. Η ανάπτυξη και υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών και «έξυπνων» λιμενικών λειτουργιών, ενισχύουν την αποδοτικότητα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα ενός λιμένα.

Επενδύσεις σε τεχνολογίες διακίνησης φορτίων, στην ανάλυση δεδομένων και την Τεχνητή Νοημοσύνη, μετασχηματίζουν ριζικά τον κλάδο καθώς αυτοματοποιούν τις διαδικασίες της εφοδιαστικής και βελτιώνουν την ικανότητα των λιμανιών να διαχειριστούν μεγαλύτερο όγκο αγαθών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η DP World Limassol έχει επενδύσει σημαντικά στην ψηφιοποίηση του λιμανιού, ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε αφού  πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Το ζήτημα των ρύπων των πλοίων και οι κυρώσεις από πλευράς της Ε.Ε., διαφοροποιούν τον τομέα της διαχείρισης των λιμανιών;

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική διαχείριση των λιμανιών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παροχή λιμενικών υπηρεσιών θεσπίζεται από αυστηρούς κανονισμούς σε σχέση με την περιβαλλοντική τους βιωσιμότητα και τον περιορισμό του αποτυπώματος των πλοίων.

Στο λιμάνι Λεμεσού είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις απαιτήσεις πιστοποίησης που θέτει το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο ποιότητας ISO 14001:2015 (Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης). Στην DP World Limassolχρησιμοποιούμε ενεργειακά αποδοτικές διαδικασίες και προϊόντα, παρακολουθούμε συστηματικά την ενεργειακή μας απόδοση και καταβάλλουμε προσπάθειες να τη βελτιώσουμε, ενώ έχουμε υιοθετήσει το σχήμα «μειώνω, επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω» σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού μας.

Επιπρόσθετα, συνεργαζόμαστε στενά με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων και λυμάτων από τα πλοία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στόχος της DP World είναι να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας ανά μονάδα κίνησης, μέσα από την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και την προώθηση διάφορων μορφών καθαρής ενέργειας, με απώτερο σκοπό την επίτευξη μηδενικών εκπομπών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της.

Οι εκτιμήσεις και τα πλάνα 

Ποιες οι εκτιμήσεις για το καλοκαίρι του 2021 και ποια τα πλάνα της εταιρείας;

Όσον αφορά τις κρουαζιέρες, όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι ενδείξεις για το φετινό καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εταιρείες όπως οι Royal Caribbean, Celestyal, Seabourn, Azamara και Celebrity, επιστρέφουν στο λιμάνι Λεμεσού αυτό το καλοκαίρι, με δρομολόγια που θα συνεχιστούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.

Παρά τις σοβαρές προκλήσεις που παρουσιάστηκαν, πιστεύω πως η DP World Limassol κατάφερε να ανταπεξέλθει επιτυχώς και έχουμε αποδείξει την αποτελεσματικότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτουμε. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι η πανδημία δεν έχει ακόμα τελειώσει οριστικά.

Καταφέραμε όμως πολλά στη μάχη κατά του αοράτου εχθρού. Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας να προχωρά, παραμένουμε αισιόδοξοι πως πολύ σύντομα θα επανέλθουμε πλήρως στην κανονικότητα, αντλώντας πολύτιμα μαθήματα για το μέλλον. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά, προσαρμόζοντας τη στρατηγική μας αναλόγως των εξελίξεων. Την ίδια ώρα, για να ξεπεράσουμε το συντομότερο τις όποιες δυσκολίες, η συλλογικότητα και η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»