Γραφεία Διασύνδεσης: Συνδέοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα με την αγορά εργασίας

Γέφυρα ανάμεσα στους νέους και την αγορά εργασίας αποτελούν τα Γραφεία Διασύνδεσης. Μέσω του Έργου «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας», οι φοιτητές αποκτούν ευκολότερη και ουσιαστικότερη πρόσβαση στις επιχειρήσεις, κάτι που τους δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σχετική με το αντικείμενο των σπουδών τους. Ταυτόχρονα επωφελούνται και οι επιχειρήσεις, αφού τους παρέχεται η δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με τις τελευταίες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις.

Πρωταρχικός στόχος του Έργου είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φοιτητών και η διασύνδεσή τους με την επιχειρηματική κοινότητα. Βασική δράση των Γραφείων Διασύνδεσης αποτελεί η τοποθέτηση φοιτητών σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, ώστε να μεταβούν από τη θεωρία στην πράξη και να εξοικειωθούν με το εργασιακό περιβάλλον. Παράλληλα, η βασική δράση των Γραφείων Διασύνδεσης, ενισχύει την προσπάθεια για τη μείωση της ανεργίας ανάμεσα στη νέα γενιά.

Ο Λοΐζος Χατζηλοΐζου, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ, είναι ένας από τους νέους που έλαβαν μέρος στο Έργο και τοποθετήθηκε στην εταιρεία SignalGeneriX.

Τοποθέτηση φοιτητών στην εταιρεία SignalGeneriX
Η εταιρεία SignalGeneriX, εδώ και δεκαπέντε χρόνια φιλοξενεί Κύπριους φοιτητές για πρακτική άσκηση κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, συνεργάζεται με το ΤΕΠΑΚ στο πλαίσιο του Έργου «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας». Οι φοιτητές που τοποθετούνται, προέρχονται κυρίως από τους κλάδους των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, οι οποίοι είναι συναφείς με το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της εταιρείας. 

Όπως ανέφερε ο φοιτητής Λοΐζος Χατζηλοΐζου, μιλώντας στο InBusinessNews, η όλη εμπειρία κατά την τοποθέτησή του ήταν αρκετά εποικοδομητική, αφού από την πρώτη μέρα ένιωθε μέλος της ομάδας και παράλληλα του δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστεί με μερικούς από τους καλύτερους επαγγελματίες του τομέα της τεχνολογίας στην Κύπρο. Παράλληλα, επισήμανε ότι η θεωρία και η πράξη αλληλοσυμπληρώνονται, καθώς τα γερά θεωρητικά θεμέλια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά μέσα από την εμπειρία που απέκτησε, κατάφερε να ανακαλύψει πτυχές και προβλήματα που μόνο σε πραγματικές συνθήκες εργασίας θα μπορούσε να συναντήσει.

«Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης ήρθα αντιμέτωπος με πολύ περισσότερα σφάλματα και προβλήματα από ό,τι ανέμενα. Κατόπιν τούτου, πήρα μια πρώτη ιδέα για τις αληθινές συνθήκες του επαγγελματικού κόσμου, που είναι πολύ γερά θεμέλια για την επαγγελματική αποκατάστασή μου» εξήγησε.

Εκπαίδευση σπουδαστών από επαγγελματίες
Από πλευράς του, ο διευθυντής της SignalGeneriX, Τάσος Κουνούδης, τόνισε ότι η στήριξη των νέων επιστημόνων αποτελεί βασική αρχή της εταιρίας και είναι κομμάτι της φιλοσοφίας της. Στο πλαίσιο του Έργου, δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να εκπαιδευτούν από επαγγελματίες με τεράστια διεθνή εμπειρία στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων και να εργαστούν με υπερσύγχρονες τεχνολογίες και μοναδικό εξοπλισμό στην Κύπρο. «Εκτός του εξαιρετικού επιπέδου επιστημονικής εκπαίδευσης και τεχνικής κατάρτισης σε τομείς της ηλεκτρονικής, οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία απαραίτητη για τη μελλοντική εργοδότησή τους σε σχετικούς τομείς ή την ακαδημαϊκή μετεκπαίδευση τους. Η δυνατότητα που δίνουμε στους φοιτητές να ενταχθούν σε ομάδες έργων για τον σχεδιασμό και την παραγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων στο πιο ψηλό επίπεδο, τους εφοδιάζει με σημαντικές πρακτικές δεξιότητες, οι οποίες δεν μπορούν να αποκτηθούν στο πανεπιστημιακό περιβάλλον αλλά είναι απαραίτητες για την επαγγελματική πορεία τους», επεσήμανε ο κ. Κουνούδης. 

Μεγάλη η ζήτηση για συμμετοχή  
Για τη σημαντικότητα του Έργου μίλησε ο πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ, δρ Τάκης Κασπαρής, επισημαίνοντας τη μεγάλη ζήτηση από πλευράς φοιτητών. «Αν υπήρχαν πιο πολλές θέσεις σίγουρα θα αξιοποιούνταν όλες», είπε και πρόσθεσε: «Οι φοιτητές εκμεταλλεύονται το Έργο «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας» για πολλούς λόγους. Ο πιο σημαντικός είναι η απόκτηση πρακτικής εμπειρίας στο επάγγελμα. Επιπρόσθετα, υπάρχει και το ενδεχόμενο η εταιρεία που θα τοποθετηθούν να τους εργοδοτήσει μόνιμα ή να είναι ο μελλοντικός τους εργοδότης, όπως έγινε σε αρκετές περιπτώσεις. Αξιοσημείωτο, βέβαια, είναι το ότι υπάρχει και ένα μικρό οικονομικό όφελος για τους φοιτητές που λαμβάνουν μέρος στο Έργο».

Σε πραγματικές συνθήκες εργασίας
«
Ο βασικός στόχος που είχα, κατά την τοποθέτησή μου στη SignalGeneriX, ήταν να έρθω σε πρώτη επαφή με το εργασιακό περιβάλλον μιας εταιρείας, ούτως ώστε να είμαι προετοιμασμένος για το τι θα αντιμετωπίσω αργότερα, όταν τελειώσω τις σπουδές μου. Επίσης, ένας άλλος στόχος μου ήταν να γνωρίσω ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα μου, να αποκομίσω όσες περισσότερες γνώσεις μπορούσα καθώς και να αναπτύξω τις δεξιότητές μου. Ως εκ τούτου, σε προσωπικό επίπεδο, θεωρώ πως η συμμετοχή μου στο Έργο αυτό ήταν ανεκτίμητης αξίας», ανέφερε ο φοιτητής, Λοΐζος Χατζηλοΐζου.

Οφέλη και για τις εταιρείες
Όπως εξήγησε ο διευθυντής της SignalGeneriX, προσφέροντας η εταιρεία τις θέσεις πρακτικής άσκησης, έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει, να εκπαιδεύσει και να εργοδοτήσει είτε άμεσα είτε στο μέλλον νέους Κύπριους επιστήμονες, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου γίνονται εξαιρετικοί επαγγελματίες στον τομέα τους.                                              

Με την περάτωση του τελευταίου σταδίου της εκπαίδευσης του σπουδαστή, ο νέος, πλέον, επιστήμονας έχει ήδη δοκιμασθεί σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και έχει δείξει τις δυνατότητες, τις γνώσεις, την υπευθυνότητα, την ερευνητική του ικανότητα καθώς και τις διαπροσωπικές του δεξιότητες, που αποτελούν σημαντικά χαρακτηριστικά για μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία: «Έχουμε, επίσης, δει φοιτητές που πέρασαν από το πρόγραμμά μας να συνεχίζουν για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στα καλύτερα Πανεπιστήμια ή να εργοδοτούνται σε πολύ σημαντικές διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας στο εξωτερικό. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και περήφανους, αφού συμβάλαμε κι εμείς, έστω και ελάχιστα, στην απόκτηση εμπειριών απαραίτητων για την πορεία τους».

Το μήνυμα του δρος Τάκη Κασπαρή
Το δικό του μήνυμα όσον αφορά στο Έργο μετέφερε ο δρ Τάκης Κασπαρής μέσω του InBusinessNews. «Θα ήταν ευχής έργον αν  περισσότεροι εργοδότες άνοιγαν τις πόρτες τους σε φοιτητές για να κάνουν πρακτική εξάσκηση. Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι πόρτες ανοικτές. Μετά από πολλές προσπάθειες βρίσκουμε εταιρείες που είναι διαθέσιμες να δεχτούν φοιτητές», τόνισε. Επισήμανε το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια η τοποθέτηση των φοιτητών ήταν ακόμα πιο δύσκολη, επειδή οι επιλογές ήταν ελάχιστες. «Πλέον, μέσω των ενεργειών των Γραφείων Διασύνδεσης, οι επιλογές των φοιτητών είναι περισσότερες. Το δικό μας μήνυμα είναι όσες εταιρείες μπορούν να ανοίξουν τις πόρτες τους, να το κάνουν. Οι φοιτητές είναι διαθέσιμοι να τοποθετηθούν σε εταιρείες  για να αποκτήσουν πολύτιμες εργασιακές εμπειρίες», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett