Μαθήματα διαδοχής από τον ειδικό στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις κυριαρχούν στον κυπριακό επιχειρηματικό τομέα αντιπροσωπεύοντας το 90% των επιχειρηματικών μονάδων στην χώρα μας, ενώ κατά περιόδους κρίσεων αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικές. Όμως, παρά την λαϊκή ρήση «το αίμα νερό δεν γίνεται»… οι προστριβές και η μη κατάρτιση πλάνου ομαλής διαδοχής από την μία γενεά στην άλλη, μπορούν να «σβήσουν» από τον επιχειρηματικό χάρτη την οικογενειακή επιχείρηση.

Δυστυχώς, όπως έχει εμπειρικά καταγραφεί, οι οικογενειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν περισσότερες κρίσεις, σε σχέση με άλλης μορφής εταιρείες. Δεν αποκλείεται να προκύψουν προβλήματα διαδοχής, λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ αντίζηλων μελών της οικογένειας που επιθυμούν να αναλάβουν την εταιρεία ή έλλειψης ενθουσιασμού από κάποιο νεοφώτιστο μέλος εντός της οικογένειας. Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να υπάρχει αντίσταση στην προσχώρηση εξωτερικών τεχνοκρατών ή διευθυντών (οι οποίοι είναι άρτια καταρτισμένοι και γνώστες της αγοράς) και οι ίδιοι να μην είναι πρόθυμοι να εισέλθουν στην «κλειστή» και παραδοσιακή οικογενειακή εταιρεία.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι ίδιοι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία των οικογενειακών επιχειρήσεων μπορεί επίσης να συμβάλλουν και στην πτώση τους, όπως είναι οι παραδοσιακές αντιλήψεις, η έλλειψη επαγγελματισμού και η περιορισμένη αξιοκρατία και δυναμικότητα λόγω της οικογενειακής διακυβέρνησης. Η αχίλλειος πτέρνα των ιδρυτών-ηγετών των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι η μη έγκαιρη κατάρτιση ενός πολυδιάστατου σχεδίου διαδοχής που να αγκαλιάζει, να προετοιμάζει και να δίνει τα ηνία στη νέα γενιά.

Κανόνες Διαδοχής στην Οικογενειακή Επιχείρηση

Οι συγκρούσεις και οι διαμάχες στις οικογενειακές επιχειρήσεις κορυφώνονται κατά την εισδοχή της επομένης γενιάς, ακριβώς λόγω του ότι η οικογένεια βασίζεται στο συναίσθημα, στις αρχές της εμπιστοσύνης, της πιστότητας, της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης, που τα μέλη της φροντίζουν το ένα το άλλο και η διάρκεια των σχέσεων είναι ισόβια ανεξαρτήτως της απόδοσης.

Για τους τρόπους αποφυγής ενδο-οικογενειακών διαφορών, τις απαραίτητες διαδικασίες προετοιμασίας των καινούργιων ηγετών μιας οικογενειακής επιχείρησης, μέσω πρακτικών παραδειγμάτων διαδοχής, θα μιλήσει ο Πανίκκος Πουτζιουρής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus και Καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Οικογενειακών Επιχειρήσεων στο Συνέδριο με τίτλο «Αναπτύσσοντας τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Κύπρο».

Ο καθηγητής Πανίκκος Πουτζιουρής είναι ο ιδρυτής & πρόεδρος του Κέντρου Επιχειρηματικότητας – CEDAR και Honorary Fellow στο Judge Business School του Πανεπιστήμιου του Cambridge. Ο καθηγητής Πουτζιουρής σαν δραστήριο μέλος-Fellow του Family Firm Institute (U.S.A) διδάσκει, εκπαιδεύει, ερευνά και συμβουλεύει ανά το παγκόσμιο, περί της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της οικογενειακής επιχείρησης. Έχει διευθύνει συνέδρια και ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο , Κίνα, Ιταλία, Αυστρία, Τουρκία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Κολομβία, Συρία, Αίγυπτο, Ελλάδα και στην Κύπρο (σαν εγκεκριμένος εκπαιδευτής της ΑΝΑΔ και συνεργάτης του ΚΕΒΕ). Ο καθηγητής Πουτζιουρής διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Οικογενειακών Επιχειρήσεων, μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Στρατηγική Υποστήριξη Οικογενειακών Επιχειρήσεων και σύμβουλος του ΟΟΣΑ –OECD σε θέματα Επιχειρηματικότητας. Πρόσφατα, τιμήθηκε από το Family Firm Institute με το International Αward για το αξιόλογο έργο που επιτελεί προωθώντας διεθνώς το θέμα της οικογενειακής επιχειρηματικότητας στο ακαδημαϊκό και κοινωνικό-οικονομικό πεδίο. Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Νόττινγχαμ (ΗΒ) και κατέχει ΒΑ Economics, ΜΒΑ, PhD in Entrepreneurship and Management.

Το συνέδριο απευθύνεται προς:

Όλα τα διευθυντικά στελέχη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ

Για εγγραφή, κάντε κλικ εδώ

Οργανωτής: IMH

Partners: Epic, Ελληνική Τράπεζα, Πανεπιστήμιο Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

Χορηγοί επικοινωνίας: Περιοδικό IN Business, Περιοδικό GOLD, Πόρταλ REPORTER

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ, τηλ.: +357 22505555, φαξ: 22679820, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com, ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands