Μικροσυσκευή για ηλικιωμένους, για άτομα πουν πάσχουν με Αλτσχάιμερ και άνοια

Δελτίο Τύπου  21/04/2021 12:30
Μικροσυσκευή για ηλικιωμένους, για άτομα πουν πάσχουν με Αλτσχάιμερ και άνοια

Μικροσυσκευή για ηλικιωμένους, για άτομα πουν πάσχουν με Αλτσχάιμερ και άνοια

Δελτίο Τύπου  21/04/2021 12:30

Οι μαθητές και η μαθήτρια του τμήματος ΘΗΨ2 της Ειδικότητας Ψηφιακή Τεχνολογία και Προγραμματισμός, Παναγιώτης Χαπέσιης, Χριστόφορος Χαραλάμπους, Κωνσταντίνος Παναγιώτου και Έλενα Ιουλιανού της Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λάρνακας, με τη βοήθεια του καθηγητή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και μέντορά τους κ. Γεώργιου Σιήππη, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες διαστάσεις που λαμβάνει η νόσος της άνοιας και εν όψει της γήρανσης του πληθυσμού, έχουν δημιουργήσει μια πρωτοποριακή συσκευή με πολλές λειτουργίες με στόχο την υποστήριξη αλλά και προστασία των ατόμων που πάσχουν από αυτήν.

Η συσκευή με την υιοθέτησή της, θα συμβάλει καταλυτικά στην αντιμετώπισή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτής της πάθησης στην Κύπρο, αφού δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των ατόμων με προβλήματα μνήμης για 24 ώρες το εικοσιτετράωρο καθώς και ενημέρωσης  των οικείων τους για το που ακριβώς βρίσκονται και αν είναι ασφαλή.

Η πρωτοποριακή αυτή συσκευή με την ονομασία WECARE-ELDERLY, έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος “Νεανική Επιχειρηματικότητα (Junior Achievement)”. Οι μαθητές και η μαθήτρια με την υποστήριξη του μέντορα τους καθώς και των καθηγητριών τους, Μαρία Χατζηνικόλα και Σοφία Λοίζου, συμμετέχουν με τη δική τους επιχείρηση με την ονομασία WECARE.

Συγκεκριμένα, η συσκευή WECARE-ELDERLY είναι μια φορητή συσκευή η οποία είναι μοναδική στο είδος της αφού ενσωματώνει πολλές λειτουργίες με σκοπό την ασφάλεια ατόμων με προβλήματα μνήμης. Μία από τις λειτουργίες της, είναι η δυνατότητα ενημέρωσης ανά πάσα στιγμή μέσω GPS-TRACKER, για την ακριβή τοποθεσία στη οποία βρίσκεται ο κάτοχος της. Αυτό μπορεί να συμβάλει στον άμεσο εντοπισμό ατόμων από τους οικείους του, αφού πολλές φορές άτομα με Αλζχάιμερ ή άνοια, χάνουν τον προσανατολισμό τους.

Μία άλλη λειτουργία της συσκευής που είναι και καινοτόμα, είναι η δυνατότητα καθορισμού γεοφρακτών, δηλαδή τεχνολογίας, η οποία με εξαιρετικά απλό και εύκολο τρόπο, ενημερώνει τους οικείους σε περίπτωση που ο δικός τους άνθρωπος απομακρυνθεί από τον χώρο όπου ξέρουν ότι βρίσκεται. 

Επιπρόσθετα, η συσκευή διαθέτει ανιχνευτή φωτιάς με ενεργοποίηση ηχητικού συναγερμού.  Συνοδεύεται με  QR-CODE και NFC CODE σε κονκάρδα και ενεργοποιείται στην περίπτωση που ο κάτοχος της συσκευής χάσει τον προσανατολισμό του, απωλέσει τη συσκευή εντοπισμού του, ή του συμβεί κάποιο ατύχημα, ώστε οποιοσδήποτε τον εντοπίσει να έχει τη δυνατότητα μέσω των κωδικών αυτών να πετύχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που αφορούν στο συγκεκριμένο άτομο, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τυχόν σημαντικά προβλήματα υγείας, με στόχο να είναι σε θέση να ενημερώσει τα οικεία του πρόσωπα ανάλογα και να του προσφέρει άμεση βοήθεια.

Η Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λάρνακας, για ακόμη μία φορά πρωτοπορεί με έξυπνα προϊόντα που στόχο έχουν την καινοτομία αλλά και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, προσφέροντας λύσεις είτε στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας είτε πρωτοποριακές λύσεις που στοχεύουν στην πρόληψη όπουδήποτε κινδύνου. Οι προτάσεις των μαθητών/μαθητριών σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε συνεργασία με τους καθηγητές/καθηγήτριές τους είτε σε διδακτικό είτε και πολλές φορές στον ελεύθερο τους χρόνο. 

Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε χωρίς ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ και αναμένουμε να ακούσουμε για την αξιοποίηση και παραγωγή της συσκευής WECARE-ELDERLY.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας